Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okllllllllllllllla

Skąd księża mają kasę?

Polecane posty

Gość okllllllllllllllla

Co miesiąc im wpływa jakas kasa na konto czy jak? skąd? Przeciez z tacy nie opłacą wszystkiego prądu itp.

Gość ktossiek cosiek
z nieba im przeciez spada:p

Gość oni raz w tygodniu w niedziele
na tacy maja tyle ile ty przez caly rok, tak jak Bog nakazal i tak jak z ambony powtarzaja jego slowa gromadza sobie skarby na zycie wieczne bo mamona jest nieistotna :classic_cool:

Gość spojkojnieeeee
-komunie -sluby -chrzciny i najwiecej to maja z pogrzebow a takze z koled ksiadz to beznesemem w sukience

Gość okllllllllllllllla
no ok, moze w dużych parafiach,a le jak jest mała parafia, albo 2 kościoły w jednej małej miejscowości, to watpię, ze u ludzi uzbierają tyle żeby wszytsko utrzymać, przeciez koscioły też trzeba trochę ogrzać, a weź ogrzej taki hangar wysoki, gdzie ciepło ucieka do góry :-o mieszkałam w kamienicy to ciągle grzalismy a i tak było zimno, bo ciepło unosiło sie pod sufitem :-O A do tego prąd, plebania...

Gość babukkia
w małych parafiach jest bida z nędzą - wiem, bo mój stryj był księdzem w takiej parafi. żeby na wszystko wystarczylo cały czas był na kredycie. Oczywiście wszyscy tu wiedza lepiej bo ich zdaniem księża opływają w luksusy - w dżych miastach owszem, ale w małych wsiach raczej nie.

Gość 83928323
moj proboszcz po kolędzie co roku zbiera 30 000 zł

Gość skarpetka22
pensja za nauke w szkole zalezy od lat pracy 2-3 tys msza 50 pl pogrzeb, ślub tu już ..zależy od m-ca, 1000pl, 2 tys.

Gość skarpetka22
i zawsze z tacy..

83928323 "moj proboszcz po kolędzie co roku zbiera 30 000 zł" Hehee, jasne ;P a świstak siedzi i zawija aż się kurzy :)

Gość jesttaka sprawa, że Stanisława
chrzanic skąd maja kasę, w końcu jest zbiórka w kosciołach mnie tam bardziej interesuje skąd maja biologiczne dzieci, skoro w KK obowiązuje celibat? :D

jak to skad??? malo tego ze sa komunie, sluby, chrzciny, pogrzehby, koledy to przeciaz kazda msza jest za dusze kogos lub ogolnie za kogos i za taka msze ksiadz ma przynajmniej 50zl, przynajmniej- bo ludzie daja o wiele wiecej. tak ze sobie wyobraz w niedziele 4 msze, kazda po np 100 zl i juz jest 4 stowy, w tygodniu 1 lub 2 msze... to juz wiesz skad ma kase. no i malo tego przeciez jak ksiadz uczy w szkole to ma do tego zwykla nauczycielska pensje. malo?????

"Jezus urodzil sie w zimnej stajni w sianie i jakos nigdy nie marudzil ze mial zimno bide czy cos tam ale klechy przeciez nasladuja kogos innego i wyznaja co innego" Rozumiem że jesteś chrzescijaninem wyznajesz Jezusa i tez nie ogrzewasz domu ,siedzisz w zimnym tak? ;) A sypiasz w żłobie a nie na łóżku :) O ludzie, jak można tak bredzić.Naśladowanie Jezusa to postawa miłosci wobec ludzi i Boga, a nie szkodzenie sobie na zdrowiu.Chlopie Jezus jak mieszkal z Nazarecie to na pewno dom ogrzewali, (o ile bylo tam zimno w co wątpię).Co innego, grota, w niej sie urodzil, bo tak sie akurat zlozylo, nie bylo innego wyjscia, to nie bylo caly czas.Nasladowanie Jezusa to mdz in pokora, przyjmowanie życia i darów Boga z wdzięcznością. Rób co w Twej mocy, resztę poleć Bogu.

a na przykladowe ogrzewanie kosciola czy prad ida pieniadze z tacy, badz ksiadz wzywa na mszy o skladanie datkow na konkretny cel. ksieza juz teraz nie sa biedni nawet w najmniejszych parafiach. stac ich na kupno najnowszego samochodu, na remonty w plebanii ( za kase parafian) i na jacuzzi w lazience.

mnie tam bardziej interesuje skąd maja biologiczne dzieci, skoro w KK obowiązuje celibat? " Jak to super że Cię nie interesuje skad faceci żonaci maja nieslubne dzieci, skoro w małżenstwie obowiązuje wierność....Ja myślę że to taki bocian chodzi i te dzieci ,zarówno ksieży łamiących celibat jak i męzów lamiących wierność podrzuca.Kurna wybić bociany i spokój bedzie :D

Hah Jowita , a skąd Ty wiesz o tym jacuzi? :D Bywasz w łazienkach u ksieży? Noto ładnie Na pewno tam u nich sprzątasz prawda? ;)

Gość jesttaka sprawa, że Stanisława
a gdzie mój post? MNIE BARDZIEJ INTERESUJE SKAD MAJĄ DZIECI SKORO W KK OBOWIĄZUJE CELIBAT :classic_cool:

ja nie rozumiem jak mozna dawac pieniadze ksiedzu po koledzie. nie dosc ze trzeba wysprzatac dom bardziej niz na swieta bo wszedzie nos wsadzi to przyjdzie, naniesie blota, nawet obrazka nie da kazdemu mieszkancowi bo mu zal ale po kase to lape wyciagnie. jak moze brac najbogatszy czlowiek w parafii pieniadze od biedniejszych??? to jest niedorzeczne. jak to kiedys ogladalam reportaz o ksiedzu STRYCZKU ktory spowiada na ulicach. dziewczyna sie go pytala dlaczego ksieza sa bogaci, ze przeciez w biblii pisze porzuccie wszystko i idzcie za Mna i do tego sami nawoluja wiernych. to ksiadz jej odpowiedzial: a czy ty polecialabys na faceta z marnym samochodem? u mnie w parafii ksiadz powiedzial znajomemu (mlody ksiadz, nie proboszcz): ja to juz jestem ustawiony do konca zycia, mi nic nie trzeba wiecej.

Aale w sumie.Nie zazdrośćmy księżom ich jacuzi merców i prywatnych odrzutowców, willi z basenami i służby, wszak zazdrość to brzydkie uczucie.Bliznim trzeba dobrze życzyć :)

Gość krystyna dior
kupili ode mnie

widze ze masz wysoki poziom intelektualny ty co pytasz skad wiem ze ksiadz ma jacuzzi. po pierwsze moj maz byl koscielnym a po drugie moj sasiad byl ochraniarzem proboszcza. cos jeszcze???? nie?! to sie odpierdol.

widze ze masz wysoki poziom intelektualny ty co pytasz skad wiem ze ksiadz ma jacuzzi. po pierwsze moj maz byl koscielnym a po drugie moj sasiad byl ochraniarzem proboszcza. cos jeszcze???? nie?! to sie odpierdol.

Gość krystyna dior
niczego im nie brakuje tylko miłości kobiet"y)

Gość krystian dior
nie zadzieraj z nami

ja nie rozumiem jak mozna dawac pieniadze ksiedzu po koledzie. No ale przecież nie dajesz, to w czym problem? Czemu chcesz decydowac o tym co ktoś inny robi ze swymi pieniedzmi? To jego sprawa nie? Ja np nie rozumiem jak można zabijac własne dzieci, Ty nie rozumiesz jak można utrzymywać kościoł, no cóz, nie wszystko każdy musi rozumiec nie? Taki life :) A domu to Ty nie sprzątasz codziennie tylko na okazję kolędy??O kurde :O Jaki nos jakie wszędzie?Co TY go oprowadzasz po chacie? U mnie wchodzi tylko do 1 pokoju i koniec na tym.Błoto to kazdy naniesie gość, normalna rzecz, od tego jest mop, ja nie robię z tego afery, gosci lubie, to i posprzatac po nich mogę bez problemu :) A obrazków jak masz mało to ja Ci mogę przysłac z 30, bo mam tego cala kupę i własnie sie zastanawiam gdzie je zutylizować.Co za dużo to niezdrowo. A od najbiedniejszych to raczej nie bierze(przynajmniej w naszej parafii, i z tego co slysze to w innych tez od ubogich rodzin nie bierze).Mnie kiedyś nawet dal gdy bylam w biedzie.

Jowita Kutz "to sie odpie**ol." No no :D To jest właśnie ten poziom intelektualny-patrz powyżej :) Faktycznie do tak wysokiego poziomu to mi daaalekoo ;) Haha Twój mąż którego nie masz, był kościelnym, no wow :D

Gość krystyna dior
coś mnie odrzuca od wódki

Mąż był koscielnym, sasiad ochroniarzem a Ty prywatną tancerką nie? Albo nie-ta jak to tam się nazywa"dziewczyną do towrzystwa" co ? A dzieci Twoje jakie funkcie pelnily?Lokaje ? A kuzyn ogrodnik ? :D Z taka wyobraznię Kochanie powinnas zając się pisaniem książek-byś zrobila karierę że hoho :) Pozdrów tego ksiedza, milo ze daje prace tylu ludziom :D