Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gfstrgrdthfggdfgsdhy

rosnący dług w kruku.

Polecane posty

Gość _Do Autorki
mujerka Ja też myślę,że przedawniony, bo normalnie wysłali by dwa pisma, wykonali dwa telefony i wystąpili do Sądu o nakaz zapłaty. A nie wyzywali, ubliżali i straszyli, bo to karalne jest.

To jest dług sprzed 2lat

Gość _Do Autorki
Odpowiedź masz w tym linku co mujerka wkleiła. Podpisując ugodę z nimi, albo wpłacając choćby 1 zł rozpoczynasz nowy bieg przedawnienia. Nic nie podpisuj, nic nie odbieraj . No chyba,że już podpisałaś.

Gość _Do Autorki
Ale co to było? Terminy przedawnienia są różne. Jeżeli np prowadziłaś działalność i nie zapłaciłaś faktury to faktura przedawnia się po dwóch latach.

spadaj podszywie. Dług ma gdzieś mniej więcej 4 lub 3 lata, tak to był kredyt. Wątpie aby się przedawnił, wiem że tak i tak będę musiała to zapłacić. jedna pisze żebym nic nie wpłacała, inna pisze żebym wpłaca bezpośrednio na konto banku, inna osoba pisze żebym płaciła małe kwoty krukowi, już zdębiałam. Mam jedno konkretne pytanie na które mi nikt nie odpowiedział: czy wpłacanie tych małych kwot powstrzyma narastanie długu czy te kwoty będą pokrywać tylko bieżące odsetki?? Poza tym teoria o przedawnieniu długu jest chyba jakaś nieprawdziwa bo mielismy tez inny dług o który bylismy ścigani przez komornika, po jakimś czasie przyszło pismo z sądu że ściągnięcie długu jest niemozliwe w związku z czym umażają dług. Myślelismy naiwnie że nam go darowali bo komornik więcej się nie odzywał. jak mój facet przeszedł z umowy zlecenie na umowe o pracy zaraz ten komornik zabrał co swoje....

Dług jest przedawniony. Już sam fakt, że ściga Cię taka firma jest podejrzane :) Nie powinnaś nic płacić bo dług stanie się aktualny. Nawet jeśli dostaniesz wyrok z sądu (bo dług jako dług istnieje choć przedawniony) to musisz podnieść zarzut przedawnienia i będzie po sprawie.

Gość _Do Autorki
Dalej nie rozumiesz. Dług, który już jest u Komornika to inna bajka, bo aby był Komornik musi być nakaz zapłaty. Aby wierzyciel dostał nakaz zapłaty musi być sprawa sądowa i wyrok. I teraz tak bank nie oddał cię do Sądu ( ktoś przeoczył termin lub zwyczajnie nie chcieli robić sobie dodatkowych kosztów, bo im się to nie opłaca) i przeterminowany kredyt sprzedał Krukowi. Zapewne dostałaś pismo z Banku o cesji wierzytelności. Kruk nie może oddać cię do Sądu, bo jeśli odda to ty piszesz zarzut do pozwu,że dług jest przedawniony i Sąd nie wyda nakazu. A bez nakazu nie może oddać cię do Komornika. Dlatego będą cię straszyć, nachodzić itp. Nie musisz z nimi rozmawiać, możesz zgłosić na Policję itp. Wyjątkiem jest sytuacja , gdy już podpisałaś z nimi jakąkolwiek ugodę lub wpłaciłaś choćby złotówkę. Bo to oznacza, że uznałaś przedawniony dług i bieg przedawnienia rozpoczął się od nowa, czyli od daty w którym podpisałaś ugodę lub dokonałaś wpłaty Krukowi. A wtedy to trzeba będzie zapłacić. Teraz rozumiesz?

Gość _Do Autorki
,,Poza tym teoria o przedawnieniu długu jest chyba jakaś nieprawdziwa bo mielismy tez inny dług o który bylismy ścigani przez komornika" 1 Ten dług się nie przedawnił, bo była sprawa sądowa i wyrok - nakaz zapłaty.Prawda? Jak doprowadzisz do wydania nakazu to już nie ma mowy o przedawnieniu. Jeżeli dostajesz pozew to wnosisz zarzuty,że dług jest przedawniony. 1 ,, po jakimś czasie przyszło pismo z sądu że ściągnięcie długu jest niemozliwe w związku z czym umażają dług" Na pewno nie,że umarzają. Przyszło ci pismo, że egzekucja jest bezskuteczna i Komornik zakończył czynności. Oddał wyrok wierzycielowi. Wierzyciel po jakimś czasie znowu oddał sprawę Komornikowi. Ma na to z reguły 10 lat.

Gość malarkaduszyaa
pracuje w firmie windykacyjnej i radze Ci zawrzec ugode, wytlumacz sytuacje i ustal rate, ktora mozesz regularnie wpalacac, nie trafisz na liste dluznokow do KRD i zmniejszy Ci sie dlug, a sprawa nie trafi do sadu, odsetki tak czy siak rosna, cyz narzucone przez firme czy chocby ustawowo.

Gość malarkaduszyaa
dług nie znika, co najwyzej mogł się przedawnić, poczytaj trochę sobie o prawie windykacyjnym. Masz bodajze zawsze 14 dni od odwołania się od decyzji sądu.

Gość Hopla hopla hopla
malarkaduszyaa A jak chcesz przedawniony dług ściągnąć jako firma windykacyjna ? Jeżeli nie uznam długu to nie możesz mi nic zająć, na wypłatę wejść itp, jedyne co możesz to mnie w d*pę pocałować. Taka prawda.

Gość Hopla hopla hopla
A windykatorzy powinni dokładniej poznać prawo karne, co grozi za wejście bez mojej zgody na moją posesję, co grozi za zastraszanie, znęcanie się psychiczne itp

Gość Hopla hopla hopla
I powtórzę firma windykacyjna to nie Komornik.

Gość Hopla hopla hopla
Zgodzę się jednak z Tobą w jednym,że taki dług istnieje. Jedna po upływie terminu przedawnienia WIERZYCIEL NIE MOŻE skutecznie dochodzić należności przed sądem (art. 117 2 Kodeksu cywilnego). A skoro nie może to próbuje zastraszając wymusić na dłużniku uznanie długu.

Gość +Tak sobie czytam +
hopla i do autorki mają rację.

wiecie co, to coś dalej śmierdzi bo gdyby było tak jak mówicie to wszyscy by brali sobie kredyty, 3 lata odczekali czy tam 4 lata i potem wnosili by do sądu o przedawnienie. Nie wierze że ktoś podaruje nam dług po 3 latach...

poczytałam o tym przedawnieniu długi i.... nie rozumiem dlaczego radzicie nie kontaktować się z firmą windykacyjną i nie spłacać kredyty. W poniższym artykule wyczytałam że przedawniony dług nadal istnieje czyli przedawnienie długu powoduje jedynie że nikt nie wejdzie nam na pensje aby go zająć ale dług ten istnieje, odsetki rosną i nadal figurujemy w biku. Także niespłacanie długu wcale nie jest dobrym rozwiązaniem zwłasszcza że chcemy wyjść na prostą i nie chcemy figurowac w biku ani w krd. Poza tym chyba niestety sami przerwaliśmy bieg przedawnienia bo w artykule pisze także że bieg przedawnienia zostaje przerwany w momencie kiedy dłużnik uzna dług, czyli nawet kiedy podczas rozmowy telefonicznej prosimy o rozłożenie długu na większe raty (rozmowę taką odbyliśmy w zeszłym roku), także chyba sami się wtopiliśmy. Jedyne co pozostaje to spłacić ten dług bo bez tego sie nie obejdzie.... :( aha link do artykułu http://pieniadzeiprawo.pl/przedawnienie-kredytu-kiedy-nastapi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=przedawnienie-kredytu-kiedy-nastapi

Gość Lilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jak dług sie przedawni to ty musisz złozyc pismo do sadu który uznaje przedawnienie, wtedy wykreslaja z biku itd jesli przez telefon ustaliliscie spłaty to pozamiatanme bo oni to nagrali i to dla nich umowa

Gość Hopla hopla hopla
Dalej nie kumasz. Jest jeszcze coś takiego jak przerwanie biegu przedawnienia i nie zawsze bank odpuści i sprzeda dług. Biorąc kredyt nie możesz spodziewać się,że bank doprowadzi do przedawnienia długu , częściej sam wystąpi do Sądu o nakaz zapłaty. A że kwota 1600zł to wyraźnie nie chciało im się bawić w Sądy i przeprowadzili cesję . Poczytaj w google: przedawnienia, cesja, przerwanie biegu przedawnienia.

acha no i koszty rosna,a , odsetki, upomnienia, koszty windykacyjne

Hopla hopla a jesli bank sprzeda dług firmie windykacyjnej to czy ta firma ma prawo oddac to do sadu czy beda scigac i scigac bez komorników??????

Gość Zadłużony.........
Zerknij na to: http://m2m.mforum.biz/cod/ :) Mi wynegocjowali umorzenie odsetek i załatwili kredyt konsolidacyjny. Dług nie był przedawniony. Już nie mam żadnych przeterminowanych długów. :)

Gość Hopla hopla hopla
,,Poza tym chyba niestety sami przerwaliśmy bieg przedawnienia bo w artykule pisze także że bieg przedawnienia zostaje przerwany w momencie kiedy dłużnik uzna dług, czyli nawet kiedy podczas rozmowy telefonicznej prosimy o rozłożenie długu na większe raty (rozmowę taką odbyliśmy w zeszłym roku), także chyba sami się wtopiliśmy. " k Tak, przerwaliście bieg przedawnienia uznając go i teraz faktycznie musisz dług spłacić.

zadłuzony a ile zapłaciłes im za pomoc?????

Gość Hopla hopla hopla
,,Lilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Hopla hopla a jesli bank sprzeda dług firmie windykacyjnej to czy ta firma ma prawo oddac to do sadu czy beda scigac i scigac bez komorników??????" k Wszystko zależy od tego, czy jest przedawniony, czy nie. Firma windykacyjna nie może ściągnąć długu , bo nie jest Komornikiem. Musi oddać sprawę do Sądu. Jednak autorka przerwała bieg przedawnienia i teraz jej dług rozpoczął nowy bieg przedawnienia. Firma windykacyjna teraz będzie pilnować terminu i odda sprawę do Sądu, bo dostali to co było im potrzebne-uznanie długu. Tak więc w tej sytuacji trzeba ugadać się z nimi, aby nie było dodatkowych kosztów z tytułu rozprawy, kosztów sądowych, zastępstwa procesowego.

Gość Zadłużony.........
Niecałe 500 zł. ale "zbite" odsetki to ponad 6 tysi. Pewnie zarobili dodatkową kaskę na prowizji od kredytu konsolidacyjnego ale to- jeśli już- bank wypłacił.

Gość Hopla hopla hopla
,,Zadłużony........." j jakie są ich koszty?

co to te zbite odsetki?? Ty im to zapłąciłes czy jak??? Hopla czyli jak pojdzie sie na ugode z fimra windykacyjna i bedzie sie jej spłacac co miesiac to mozna tak spłacac latami bez ograniczenia czasowego czy jest jakis termin ????