Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olkaaaaaaaaaaaaaaa

Obrączka na lewej ręce....

Polecane posty

Gość Olkaaaaaaaaaaaaaaa

Co Wy o tym myślicie.

W Polskiej tradycji obrączkę na lewej ręce nosi wdowa/wdowiec. Normalnie nosi się ją na prawej ręce. W krajach zachodnich zaś małżonkowie noszą obrączki na lewej dłoni, często tylko kobieta (lub pierscionek zareczynowy zamiast obrączki)

Gość Olkaaaaaaaaaaaaaaa
Biorę ślub w lipcu i che właśnie na lewej nosić obrączkę. Nie jestem ani wdową ani rozwodnikiem.

Gość Olkaaaaaaaaaaaaaaa
I w końcu nie wiem co zrobić.

Gość akakakaraka
A po co w ogóle nosi się obrączkę? I jeszcze jakieś pitu pitu o tym na której ręce co to może oznaczać... nie miałam pojęcia, ze to ma znaczenie - moi rodzice nie noszą obrączek a jakoś są ze sobą.. A już całkiem nie rozumiem jakiejś tradycji, że jak na lewej ręce to wdowa o.o sorry.. ale już jako wdowa to z całą pewnością nie nosiłabym obrączki, a tym bardziej po rozwodzie!

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
raz przeczytalem an tym forum ze sprzedaja takie dla katoliczek ktore slubu nie maja a slubuja jakies pierdoly o czystosci bogu. poszukaj sobie nie chce mi sie tlumaczyc. po co wdowie obraczka ?

Gość a ja wogóle nie noszę obrączki
zdjęłam ją definitywnie. W pracy nie wolno, kilka razy się zawieruszyła w torebce, doszłam do wniosku, że nie ma sensu zdejmować przed pracą i po pracy zakładać. Mąż też nie nosi, podobne wymogi. Pracuję w domu seniora w Niemczech.

Gość Olkaaaaaaaaaaaaaaa
Jak to po co? Chyba każdy wie po co.

Gość a ja wogóle nie noszę obrączki
Obrączka ślubna pierścień bez oczka, często grawerowany, wykonywany najczęściej ze stopu złota. W dniu ślubu zakładany sobie nawzajem przez małżonków, przeważnie na palec serdeczny prawej dłoni. Obrączkę ślubną noszą na prawej dłoni wyznawcy prawosławia i katolicy, m.in. w Polsce, Austrii, Niemczech, Norwegii, Danii, Grecji, Hiszpanii, Indiach, Chile i Wenezueli. Na lewej dłoni nosi się obrączkę ślubną m.in. w następujących państwach: Francja, Irlandia, Wielka Brytania, Szwecja, Włochy, Słowenia, Węgry, Turcja, Brazylia, Egipt, Meksyk, USA i Kanada.

Gość Olkaaaaaaaaaaaaaaa
My chcemy nosić oboje.

Gość majun
Na lewej .po stronie serca tak jak reszta świata (oprócz Polski i Rosji),bardziej logiczne dla mnie na lewej.

Gość majun
Na lewej .po stronie serca tak jak reszta świata (oprócz Polski i Rosji),bardziej logiczne dla mnie na lewej.

Gość Agnieszka:)
Ja noszę na lewej.

Gość anja707
W polskiej tradycji nosi się na prawej ręce , na serdecznym palcu. Przypatrz się na ludzi z otoczenia , a widząc obrączki na lewej od razu kojarzy mi się to z wdową.

Gość Wybieram Cię...
Ja też mam na lewej.

Gość ja na prawej,ale
w Ameryce pld,gdzie jestem-wszyscy na lewej ;)