Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sierpniówka ;)

Toksoplazmoza u niemowlaka, kilka pytań.

Polecane posty

Mam jakieś schizy odnośnie toksoplazmozy. Myślałam, że miną wraz z ciążą. Powiedzcie drogie mamy - zawsze przygotowujecie mięso w rękawiczkach? Co jeśli dotyka się np. lodówki nieumytymi jeszcze dłońmi, lub rączek od garnka. Czy można zarazić niemowle? Dajmy na to rozniosę pasożyta po domu, dotknę miejsca, któego dotykałam niemytymi dłońmi, a później rączek dziecka, to jest w ogóle możliwe? Jak długo żyje pasożyt poza ciałem żywiciela?

Gość sunshine32
no z takim podejsciem to wroze ci szybka wizyte u psychiatry to sie nazywa nerwica natrectw, to sie leczy oszolomko:O

Gość do sunshine
ty jestes matką? z takim językiem wyglądasz mi na niesmawite ścierwo.

Gość sunshine32
scierwo suko wyzej to cie wysralo i wychowalo na tania dziwke won

Gość 545643543
sunshine ty k u r wo j e ba na

Gość z tego co tu pisze mozna
wywnioskowac autorko,że sama piszesz jako pomarańcza i obrażasz tych co napisali Ci prawdę ! ale zeby nie bylo,że to ty Sama sie przyznałaś do tego,że masz schizy. Zeby niemowle się zaraziło to musiałoby zjeść kocie gówna albo kawał surowego mięsa więc przestan pierdolić i idz się leczyć !

Gość mam ochote na czekolade :)
mnie sie też wydaje :D ze w orange sie bawi... i tez proponuje do lekarza ... bo bedzie druga amanda155 Swoja droga, co ten internet robi z ludzmi :( kiedyś nasze matki nie slyszlay o toxo i bylo ok

Sierpniowko - toksoplazmoza jest groźna dla dziecka w fazie życia płodowego. Poźniej, po narodzinach już nie. Oczywiście zasady higieny przy pielęgnacji malca trzeba zachowywać by oszczędzić mu zbednych infekcji ale bez przesady! Nidługo jak zacznie raczkować i pchać palce do buzi a potem taplać się kałużach już żadne zasady go nie ochronią! Wiadomo - brudne dziecko to szcześliwe dziecko :)

Gość mam ochote na czekolade :)
;)

Aha, dzieki :) No wlasnie sie zastanawialam jak to jest, ze wkrotce mi zacznie zjadac piasek. ;) i wyczytalam, ze jest grozna do 3 rz, no to chyba wszyscy bysmy byli chorze, skoro tak, wiec to mnie zaskoczylo, to pytam. :) Moje dziecko ma podejrzenie cmv wrodzonej, wiec sie i tokso boje, bo to dwie wredne choroby ;)

W przypadku zakażenia noworodka i młodego niemowlęcia dochodzić może do toksoplazmozy uogólnionej , która bez szybkiego rozpoznania i leczenia prowadzić może do podobnych ( choć nie tak mocno wyrażonych ) konsekwencji jak toksoplazmoza wrodzona. Zakażenie u starszych dzieci przybiera zwykle postać węzłową lub bezobjawową jak u ludzi dorosłych.