Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martynka333

próchnica u 3latki

Polecane posty

Gość martynka333

WITAM,PROBLEM POLEGA NA BARDZO ZAAWANSOWANEJ PRÓCHNICY U MOJEJ 3 LETNIEJ CÓRKI.CHODZIMY Z NIA OD JEDNEGO DO DRUGIEGO SPECJALISTY(ŁĄCZNIE 5 STOMATOLOGOW ODWIEDZILISMY)MOJA CÓRKA JAK WIDZI BIAŁY FARTUCH TO JUZ PLACZE .GDY MIALA 1,5 ROKU-MIALA JUZ WYRWANYCH 5 ZABKÓW!!!!!TAK NAM POLECILA PANI STOMATOLOG-PODOBNO LECZENIE NIE WCHODZILO W GRE,RESZTE ZĄBKOW MIAŁA SMAROWANYCH TAKIM BRĄZOWYM ŚRODKIEM KTORY NIBY MIAL ZAPOBIEDZ DALSZEMU PSUCIU SIE ZABKOW-PO TYM WYLADOWALA W SZPITALU Z ZAKAZENIEM .CZY ZNA KTOS LEKARZA Z BYDGOSZCZY LUB KORONOWA(KUJ-POM) KTÓRY PODEJMIE SIE LECZENIA TYCH ZEBOW ?NAJLEPIEJ POD NARKOZA PONIEWAZ NIE MA MOWY O DLUZSZYM LAKOWANIU-ONA JAK WIDZI LEKARZA TO JUZ SIE WYDZIERA .POMOCY

Gość 00000000000000111111111122222
zepsutych zebow sie nie lakuje dlaczego ma taka prochnice, nie byly myte?

Gość martynka333
ząbki ma myte,na tyle na ile sobie da je umyc....ale jak tylko dostala pierwsze zabki to juz po miesiacy zaczely nachodzic prochnicą! od 1,5 swojego zycia chodzimy do stomatologa-jedna pani stwierdzila ze prawdopodobnie ma takie uwarunkowanie genetyczne.dzis bylam u kolejnej pani doktor-ktora nic nie zrobila tylko nakrzyczala na mnie ze dalam wyrwac dziecku zeby i ze nie dbamo jej zabki.JA NAPRAWDE MYJAE JEJ ZEBY 2 RAZY DZIENNIE!!!NIE SLODZE NAWET MLEKA.DLACZEGO NIKT NIE MOZE NAM POMODZ?kazdy tylko zwala wine na mnie i nic nie robi....BRAK SŁÓW,PODEJRZEWAM ZE GDYBYM POSZLA PRYWATNIE ROZMOWA BYLA BY INNA.

Gość Gomzoo!
To dlaczego nie pójdziesz prywatnie??

Gość martynka333
PO PROSTU MNIE NA TO NIE STAC!!!!!A LEKARZE NIEPOWINNI LECZYC DOBRZE TYLKO ZA PIENIADZE!!!DZIEKUJE ZA WYPOWIEDZ PANI STOMATOLOG;)TYPOWO POLSKIE PODEJSCIE...JAK COS ZA DARMO TO MUSI BYC ZLE...A ZA PIENIAZKI W DUPE BY WESZLA

Gość Fdjfc
Na pocieszenie :) moja corka tez miała okropne zalapisowane czarne zabki (nie bolace na szczescie) i powiem tak teraz ma 8 latek i śliczne zabki stale jej wyrosły :) wiec nie martw sie to tylko defekt kosmetyczne,dbaj jak dbalas myj i pilnuj tego :) pare latek sie przemeczysz :) Ja swojej wyrwac nie dalam bo dala sobie jednego wyleczyc i bylo po bolu ale jesli zabki sie psuja non stop i bola to trzeba usowac.Generalnie jesli nie bola to staraj sie tych konowalów namowić na leczenie. Mleczaki trzymaja miejsce dla zebów stałych i sa potrzebne nawet takie czarne. Jeszcze sie zapytam jak mowisz ze dziecku nie slodzisz itp to moze ma problem z migdalem(trzeci migdał)???Ma owarta buzie bo z moja tak bylo caly czas otwarta buzia doprowadzila do próchnicy dowiedzialam sie o tym za pózno,dlatego podpowiadam.

Gość Fdjfc
teraz doczytalam nikt ci narkozy nie da by wyleczyc zabka jednego to Ci juz gwarantuje jak juz zdecyduja sie na narkoze to wywala jej wszystkie zeby jakie ma :( tlumacz,przekupiaj bawcie sie w stomatologa przeciez to lapisowanie to tylko mizianie wacikiem nasaczonym i nie boli jest malutka i przerazona to teraz Twoja w tym glowa by ja przekonac sa takie bajeczki terapeutyczne o zabkach bardzo pomocne maga sie okazac :) moze sie uda przekonac .... trzymam kciuki

Gość martynka333
DZIEKI,CHOCIAZ KTOS NORMALNY KTO NIE WYMADRZA SIE,PRZECIEZ NIE ZROBIŁA BYM NIC CO MOGŁO BY JEJ ZASZKODZIC.CO DO MIGDAŁKA RACZEJ NIE...BYLAM KILKUKROTNIE U LEKARZA Z NIA WIEC CHYBA BY COŚ ZAUWAŻYL;) MYJEMY ZABKI PRZYNAJMIEJ 2 RAZY DZIENNIE ELMEXEM + RAZ W TYGODNIU ELMEX ŻEL.DZIWI MNIE TYLKO DLACZEGO STOMATOLODZY-ZAZNACZAM STOMATOLODZY!!NIE ZAPROPONOWALI TEGO LAPISOWANIA??? A CO DO WYRWANYCH ZEBOW-PODOBNO NIC JUŻ SIE NIE DAŁO SIE ZROBIC...BYLAM PRZECIWNA ALE NIE BEDE PRZECIEZ KŁÓCIC SIE Z PANIA STOMATOLOG.DZIEKI FDJFC ZA ODPOWIEDZ;)

Gość martynka333
WIDZISZ JAKA GÓŁA ZE MNIE;)DOPIERO WYCZYTAŁAM ZE LAPISOWANIE TO WLASNIE TEN BRAZOWY PLYN;)MIALATYM SMAROWANE 3 ZABIEGI-PO 3 WIZYCIE WYLADOWALYSMY Z OSTRYM ZAPALENIEM JAMY USTNEJ W SZPITALU,PO CZYM PRZERWANO TO SMAROWANIE-A TERAZ (NAWETDZIS JAK BYLAM U INNEJ PANI STOMATOLOG -STWIERDZILAZE TO STARODAWNE METODY.

Gość asjasasasasa
od czego jest prochnica u dzieci?

Gość yukki
próchnica u dziecka jest stąd ak matka podaje tą samą łyżeczką którą je, albo oblizuje smoczek -bleeeee - jak upadł na ziemię. Próchnica to bakterie i trzeba je dostać, sama się z powietrza nie bierze. A jak już jest próchnica to potem słodycze i zaniedbane zębi i tak leci.

Gość asjasasasasa
w sumie ja nigdy nie lizalam corki smoczka ani smoczka zbutelik.Uwazalam ze to nie higieniczne. corka moja je sporo slodyczy- w sumie codziennie np. 2 -3 kostki czekolady ale zabki ma prawie zdrowe( 1 dziurka mala) ale prochnicy nie ma wogole.

Gość gytgfvyhjvbhj
próchnica zębów mlecznych ma wpływ na zęby stałe, niestety niektórzy twierdzą że nie , więc drogie mamy póki nie ma stałych zębów , myjćie i dbajcie o te co są, jak zaczną sie pojawiac stałe leczyć co się da i znaleźć naprawdę dobrego stomatploga

Gość Fdjfc
prochnica ma tez podloze genetyczne (ja mam zeby idealne 30 lat w zyciu ani jednej plaby,maz podobnia ) a corka dostała tak bywa jak juz pisalam trzeci migdal i "gapowaty wyraz twarzy" dziecka tez ma ogomny wplyw na rozwoj prochnicy bo buzia caly czas otwarta i wszystkie bakterie wlatuje bez filtracji podawanie dzieciom picia przez smoczek czyli prochnica butelkowa nie dbanie tez ale to juz chyba jakas patologia by musial byc ktora ma wyrabane na dzieciaka o tych lyzeczkach nigdy nie slyszalam jakis stek bzdur Wg mnie zrob tak jak juz sie jej nie psuja czyli sa tylko czarne a musza byc dbaj bardzo mycie koniecznie,jak jestescie w domu to po zjedzeniu slodyczy czy obiadku tez namow ja na mycie :) Myj z nia to 3 min wyglupiajcie sie by to polubila to jest mega wazne bo dentysty nie unikniecie( przekonuj,tlumacz z kazdym rokiem bedzie lepiej to chlonac, chodz z nia na kontrole to wazne popros by lekarz dal jej jakas naklejke za dzielnosc) staraj sie isc tak do lekarz by tylko zobaczył i nic nie zrobił. Musisz ja oswoic ze bedziecie bywac u dentysty :) Ma jeszcze 3 latka na to by utrzymac te czarne zabki to jest do zrealizowania mi sie udalo moja dziecko tez walczylo od 1,5 roku zycia z tym :) wiec mozna. Ja za lapisowanie prywatnie placilam 10zl wiec to nie jest ogromny koszt i nic za wizyte. Kontrola jest za darmo,podzwon po gabinetach i sie dopytaj to naprawde jest minimalny koszt. Sa przeciwnicy lapisowania czyli co dentysta i inna szkola to sie nasluchasz,koncz takie gadki z miejsca ze nie zyczysz sobie wywodow na temat dlaczego ma takie zabki. Sa i sie nie odstanie ja tez trafilam na takich stomatologow ze cisnienie to mi powyzej normy skakalo ze to moja wina itp jaka jestem matka odrazu konczylam taki wywod nie boj sie tego ew. zmien lekarza ja trafilam na 2 takich durniow i szybko sobie poradzilam a uwierz mi jestem mega spokojna osoba :P wiec sobie nie daj.

Gość Fdjfc
poszukaj w sklepach ale mozna tez stosowac plukanie do ust sa takie specjalne dla dzieci chyba od 4 roku zycia i my tez to stosowalysmy :) jak juz mala dorosnie to tez to wprowadz :)

Gość martynka333
tyle tylko ze te zabki nie saczarne...tylko takie hmmm brazowawe jasno-brazowy nalot.ale stomatolog twierdzi ze to próchnica dzieki za wypowiedzi;)a mozeszpodac nazwe tych płukanek?mala umie plukac zabki()bez polykania wody czy plynow)dzieki,pozdrawiam

Gość Fdjfc
wiesz co zobacz w wiekszych marketach czy w rossmann :) plukanki takie dzieciece z colgate np.z obrazkiem ksiezniczek czy hello kitty lub innej ostaci przy pastach oszukaj :) tylko poczytaj od jakiego wieku bo moze byc za mala jeszcze :) tylko to nie maze zastapic mycia moze byc pomocne jako uzupelnienie :)

Gość Fdjfc
to twoja miala lapisowane czy nie po lapisowaniu one sa czarne naprawde czarne robi sie to raz na pol roku :) znajdz dobrego lekarza ktory ja bedzie prowadzil bo teraz ona chyba nie ma nic tak mi to wyglada z tego co piszesz ale moze sie myle

Gość martynka333
a co do lekarzy naprawde trafiaja sie nie mili i beszczelni....ja tez na dwoch takich trafiłam..,,mozecie mi nie wiezyc ale jedna wydarla sie nawet na moje dziecko-niby w zartach...zacytuje..."CZEGO SIE DRZESZ?JA TEZ POTRAFIE KSZYCZEC,ZAMKNIJ BUZIE IPOSLUCHAJ-PRZECIEZ NAWET NIE DOTKNELAM CIE A TY SIE WYDZIERASZ !!!-ZAZNACZE TONEM KRZYCZACYM TO POWIEDZIALA;)"CO SADZICIE O TAKIM PODEJSCIU?zabralam dzieckoz fotela i chcialam wyjsc.po czym pani stomatolog stwierdzila ze innym podejsciem to ona nic nie zdziala,PO PROSTU CALY DZIEN NIE MOGLAM DOJS DO SIEBIE...A MOJA MALA PRZESPALA 3GODZINY PO TEJ WIZYCIE...I JAK TU DZIECKO MA SIE NIE BAC DENTYSTY JAK TEN NA NIEGO KRZYCZY!

Gość gytgfvyhjvbhj
a zrób dziecku morfologię , biochemie, może jest za dużo witamin w diecie + suplementy ( co za dużo to nie zdrowo tyczy się też właśnie witamin) żelazo? dużo można szukać , kupę lat temu mój kolega miał właśnie brązowe zęby i taką poprzeczną pręgę na jedynkach , wszyscy mówili że to próchnica itp ... po 25 latach okazało się że facet nie ma próchnicy tylko właśnie jako dziecko miał za dużo witamin i żelaza , dotyczyło to i zębów mlecznych i stałych , obecnie nosi licówki bo zęby szkaradne

Gość martynka333
MIALA ZACZETE 3 SMAROWANIA,I WYLADOWALYSMY W SZPITALU,WIEC TO TAK JAGBY NIE MIALA;)

Gość gytgfvyhjvbhj
moja przygoda u dentystki: córka (9 lat)siedzi an fotelu , ma borowaną 6 , płacze zaciska szczękę, ogólnie cuduje, w końcu podchodzę do fotela i mówię :J......... tylko umarłego nie boli więc się ciesz :D dentystka odsunęła się zdjęła maskę ,chichra się i mówi : jeszcze tego nie słyszałam :) córka odpoczęła od borowania , dentystka ochłonęła i zabrały się do dzieła na spokojnie :)

Gość martynka333
DOBRE;;)))

Gość Jozef i na
A nie badalas dziecka pod katem cukrzycy?

Czy Twoja córka ma skazę białkową? jeśli tak to zęby są słabsze, bo nie mają tyle wapnia co trzeba i w sumie mycie zębów ma tu mało do rzeczy. Można je myć nawet cztery razy dziennie a próchnica i tak się do nich dostanie.

i właśnie jak ktoś pisał, że próchnicą można się zarazić jeśli ktoś ma popsute zęby i oblizywał łyżkę dziecka. to samo tyczy się smoczków itd. więc to nie są żadne bzdury.

Od początku 1) Autor przytoczonego artykułu jest nieco niedouczony, choćby bakterie do S. Mutans, a nie Mutant i wiele innych kwiatków. Wiedza internetowa to nie jest wiedza 2) "gapowaty wyraz twarzy" dziecka tez ma ogomny wplyw na rozwoj prochnicy bo buzia caly czas otwarta i wszystkie bakterie wlatuje bez filtracji" bzdura totalna 3) " ząbki ma myte,na tyle na ile sobie da je umyc." trochę się nie dziwię że dziecko ma próchnicę. Nie chodzi o to żeby zęby myć, ale żeby UMYĆ. a Ty wydaje mi się jesteś zbyt mało konsekwentna. 3 min może myć ktoś kto UMIE myć zęby, u dzieci ten czas powinien być wydłużony

4) płukanie tylko pod nadzorem rodzica, przez określony przez producenta czas i płynem adekwatnym do wieku. 5) lapisowanie nie jest przestarzałą metodą, chroni dziecko przed przedwczesną ekstrakcją zębów, co zapobiega patologiom ortodontycznym 6)"zabralam dzieckoz fotela i chcialam wyjsc.po czym pani stomatolog stwierdzila ze innym podejsciem to ona nic nie zdziala" tutaj zdecydowanie popieram lekarza, za bardzo się z dzieckiem pieścisz. Dziecko do gabinetu powinno wchodzić same, inaczej wywiera presję psychologiczną na rodzica. Kiedy jest samo, wie że na litość nikogo nie wezmie i uspokaja się