Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Narzeczona89

Kurs przedmałżeński

Polecane posty

Gość Narzeczona89

Czy jeśli chcę odbyć ten kurs w innej parafii niż w ,,mojej" to muszę mieć jakieś zaświadczenie od księdza czy coś takiego???

Gość barnej
koniecznie. albo idź na dwa - w swojej i w jakiejś innej. dużo się nauczysz. nikt nie wie więcej o życiu rodzin niż księża - doświadczeni praktycy :) albo katechetki/katecheci - nawiedzone niedojdy :)

Gość JDKSJKSJDJSLDJASJDKASDJKALKL
nie musisz. zazwyczaj jest tak, że jedno z narzeczonych nie jest z tej samej parafii. metryka chrztu Ci będzie potrzebna i zaswiedczenie o bierzmowaniu, ale to później, przed slubem BARNEJ ksiądz na naukach nie uczy Cię pożycia małżeńskiego, jak nie wiesz to się nie wypowiadaj

Gość Narzeczona89
Ok dzięki :)

Gość pm2011
Nie musisz robić w swojej parafii. Ja robiłam kurs w innym mieście, bo akurat tam termin nam odpowiadał. Nikt ani nie pytał skąd jesteśmy ani nic. Potem z papierami poszliśmy do mojej parafii i księża też nie mieli nic przeciwko. Papier był, więc kurs zrobiony.

Gość Narzeczona89
No że w swojej parafii nie muszę to wiem. Właśnie mamy taką samą sytuację że mieszkamy już razem poza naszymi parafiami a kurs jest tu gdzie mieszkamy. tylko byłam ciekawa czy musimy pobrać jakieś zaświadczenia z naszych parafii.

Gość pm2011
Zaświadczenie musi być wtedy jeśli chcecie ślub poza Waszą parafią. Do kursu niczego nie trzeba. Poradnię też możecie zrobić w innym mieście bez zaświadczeń.

Gość no to zapytam i ja
sluchajcie a jesli i ja i narzeczony chodziliśmy każde w swojej parafii na kurs przedmałżeński taki w/po liceum, to teraz musimy iść na jakiś dodatkowy kurs razem? Czy tylko 3 wizyty w poradni rodzinnej? Bo się spotkałam z różnymi opiniami i nie wiem w końcu

Gość pm2011
TEORETYCZNIE jeśli macie z liceum papier o ukończeniu kursu, to powinno się liczyć. Ale wszystko zależy od księdza z parafii. Są tacy, którzy nie robią problemów i bez niczego zaakceptują, ale inny może kazać wam zrobić jeszcze raz kurs, bo np. takie ma widzimisię lub tamten kurs z liceum był tylko ważny określoną ilość czasu (np rok, już się z takim czymś spotkałam). My nie wiemy jakich masz księży w parafii, musisz po prostu iść i zapytać, bo inaczej się nie dowiesz.

Gość no to zapytam i ja
tak zrobię dzięki Dziewczyny :)