Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m&mmm28

Moje prawie 2 letnie dziecko nie chce jeść!

Polecane posty

Gość m&mmm28

Witam Moja Córka ma 21 miesięcy i od urodzenia problem z jedzeniem. Jeszcze jak karmiłam Ją tylko butelką - mleko modyfikowane, to jadła wszystko. Od kiedy zaczęłam wprowadzać inne jedzenie, nie chce jeść. Trzeba używać różnych sztuczek żeby cokolwiek zjadła. Zdarzają się dni, tzn jeden dzień na 2 miesiące, że je ładnie, a potem znów nic. Jogurty, słodycze (oczywiście nie daję Jej) jadłaby chętnie, dostaje jeszcze kaszę mannę o 20tej i o 24 bo niestety jeszcze budzi się w nocy do jedzenia. I te 2 butelki zjada, a potem przez cały dzień nic. :( Nie wiem też co się dzieje, bo od kiedy się urodziła nie przespała a ni jednej całej nocy, budzi się co chwilę, siada, płacze, woła mnie, za chwilę zasypia i za jakieś kilka godzin to samo. Spi ze mną, bo w łóżeczku spać nie chce, jeśli już uda mi się Ją przenieść do Jej łóżeczka, to w środku nocy strasznie płacze, wstaje, i muszę Ją wziąć do siebie. Byłyśmy u lekarza, miała robioną morfologię, badanie na pasożyty i wszystko jest ok. Wygląda dobrze, nie jest wychudzona, lekarze zawsze mówią "że ma dobry apetyt" a Ona właśnie nic nie je. Może i Wy mieliście/macie podobny problem? Co zrobić żeby zaczęła jeść i żeby w końcu przesypiała noc?

Gość kurka bez pazurka
Ja bym nie dała jej tej kaszy w nocy i już. To duże dziecko- szybko powinno zrozumieć. Przemęczysz się dwie czy trzy noce i z głowy. Mój syn też nic nie jadł- tylko owoce i jogurty- a jak nie dostał owoców albo jogurtu to nie jadł nic.

Gość kurka bez pazurka
Pewnie próbowałaś kolorowego jedzenia, jedzenia w rozmaitych kształtach, przygotowywanie posiłków z dzieckiem pewnie też zaliczyłaś? Może zacznij od malutkich porcji- powiedzmy 1/4 kanapki na śniadanie- żeby nie przestraszyć dziecka ilością. Zachęcaj, obiecaj coś fajnego jeśli zje. Jak nie zje- podaj dopiero małą porcję obiadu itd. I koniecznie zrezygnuj z kaszy w nocy- bo ona niedojada w dzień i uzupełnia w nocy

Gość kurka bez pazurka
A co do spania z Tobą, to może na początek zacznij kłaść się u niej i wychodź jak zaśnie. Jak w nocy zacznie płakać- przyjdź do niej i wyjdź po zaśnięciu. Jak przywyknie do nowego miejsca spania to idź o krok dalej i siadaj obok łóżka, potem wychodź z pokoju, itd...

Gość m&mmm28
O kanapce na śniadanie można zapomnieć, nie chce jeść chleba, zjada tylko to czym jest posmarowany, lub ser, wędline, a i to rzadko. Tylko, że jak przestanę Jej dawać tą kaszę, to już całkowicie nie będzie nic jadła. A próbowałam wszytskiego, krzyczy "nie" kręci głową w obie strony, ucieka, jakby to było nie wiadomo jak niedobre.

Gość m&mmm28
a co do spania, to nie ma jeszcze łóżka, myślałam, że jest jeszcze na nie za mała i ma łóżeczko, ale chyba czas najwyższy zamienić na coś innego.

Gość kurka bez pazurka
Ale może powinnaś spróbować ją całkiem przegłodzić? zamiast tej zapychającej kaszy w nocy może łaskawie ruszy coś na śniadanie? jednego racucha, pół naleśnika, kanapkę z dżemem, parówkę. Nie zje- to może do obiadu zgłodnieje. Później próba z kolacją a w nocy już absolutnie nic. Wtedy jest szansa, że na następne śniadanie coś zje. Może być nawet ta kasza ale łyżką w dzień a nie w nocy z butelki

Gość kurka bez pazurka
Jak ma łóżeczko możesz wyjąć szczebelki i przez dziurę położyć połowę swojego ciała obok niej:) Tylko jak długo zasypia to może być Tobie niewygodnie

Gość m&mmm28
Zasypia na szczęście dosyć szybko. No nic, będę próbowała dziś nie dać Jej w nocy kaszy, może jutro będzie lepiej jadła.

Gość kurka bez pazurka
Pamiętaj tylko, ze jeden wieczó to nic- nie zniechęcaj się. Czytałam kiedyś, ze zmiana nawyków żywieniowych u dzieci trwać może około 6 tygodni przy sumiennym stosowaniu się do nowych zasad