Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tika2

Przygotowanie do ciąży.

Polecane posty

Gość tika2

Hej. Biorę ostatni miesiąc tabletki antykoncepcyjne, gdyż planuję ciążę. Co prawda - drugą ciążę. Jestem rok po cesarskim cięciu. W pierwszej ciąży niestety wystąpił poród przedwczesny i nie udało się donosić ciąży do "szczęśliwego finału ".Czy ktoś tak samo jak ja planuje ciążę ? Zapraszam do rozmowy.

Gość tika2
Halo ?:) Nikt nie planuje ciąży w najbliższym czasie?

Gość asdewq
a co, poronilas? w cesarskim cieciu? :/

Gość tika2
nie. Ale urodziłam przedwcześnie w 6 miesiącu... dziecko żyło tylko 2 dni :(

witaj! ja planuje 2 bobo mam już synka 5 lat :-) i tak jakoś naszło nas z mężem na powiększenie rodziny :-) teoretycznie już rozpoczeliśmy starania więc zobaczymy co z tego będzie :-)

Gość to juz druga stycznioweczka
Czesc Tika! Nie myle sie, ze jestes Tika ze styxzniowek 2012? Widzialam, ze juz druga mamusia stara sie o drugie dziecko (czytalam topik Kushion). Fajnie ;-) Ja urodzilam w grudniu 2011r., chcemy drugie dziecko, ale boje sie zdecydowac bo pierwsza ciaza do latwych nie nalezala. Powodzenia

Gość asdewq
przykro mi bardzo :(

No nie wiem czy wiesz, ale powinno się czekać co najmniej pół roku zanim zaczniesz starania. Właśnie przez takie odstawianie tabletek i od razu poczęcie dziecko może mieć problemy, może być słabsze albo upośledzone. Tak mi bynajmniej mówi mój ginekolog.

Gość tika2
Też się trochę obawiam drugiej ciąży ze względu jak myślę o pierwszej, ciąże znosiłam nawet dobrze, w styczniu byłam u Mojej Pani Doktor.. wtedy miałam 2,5 cm długości szyjki. Zapewniała, że wszystko jest ok, kazała się trochę oszczędzać. Lecz po dwóch dniach od wizyty odszedł mi czop śluzowy ... i nie dało się już nic uratować. Diagnoza lekarza była : "musimy zrobić cesarkę , dziecko jest ułożone nie tak jak powinno , i gdy zacznie się naturalny poród może się udusić... przy cesarce dziecko ma 15 % na przeżycie. " . Hmmmm, no właśnie też założyłam to forum między innymi dlatego, bo nie wiem ile powinnam odczekać z tabletkami przed rozpoczęciem starań. W każdym bądź razie czytałam inne fora na których pisały kobiety, że zachodziły w ciążę po 2 tygodniach od odstawienia tabletek, tylko czy to było bezpieczne dla dziecka? Już bym nie chciała dłużej czekać.. :(

Najlepiej będzie jeśli pójdziesz do swojego ginekologa i oboje zaplanujecie ciążę. Ja jeszcze dzieci nie mam ale też już zaczynam podpytywać moją Panią Doktor o to co powinnam zrobić żeby dzidzi się nic nie stało i żeby było zdrowe. Lepiej odczekać nawet te 3-4 miesiace niż później mieć chore dziecko. Wiadomo, każdy by chciał żeby to maleństwo było zdrowe i szczęśliwe. To prawda, że odstawiając tabletki baaardzo szybko można zajść w ciążę ale trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto ryzykować zdrowiem maleństwa. A nie daj Boże późniejszym Waszym poświęceniem gdyby coś było nie tak.

Gość tika2
Tak masz rację. Ale z tego co czytałam tabletki w dzisiejszych czasach nie szkodzą dziecku, jest w nich po prostu bardzo mało hormonów. Co o tym myślicie dziewczyny? Może być to prawdą czy to jakiś blef waszym zdaniem?:)

Gość Ja zaszłam w
2 cyklu od odstawienia tabletek, dzieciątko zdrowe.

Gość tika2
Właśnie, poza tym dużo razy słyszałam, że lekarze zalecają parą które nie mogą zajść w ciążę na 3 miesiące tabletki antykoncepcyjne i aby od razu po odstawieniu starali się. Jak wiadomo też zajście w ciążę do 3 miesiąca po ich odstawieniu grozi ciążą mnogą ale nawet to nie jest udowodnione naukowo.

Gość tralalal;;;
najpierw się faszerujecie tabletkami a potem chcecie miec szybko i zdrowe dzieci, gdzie tu logika???

Gość tika2
Czekoladkowa91 - Wybieram się do ginekologa jeszcze w tym miesiącu aby z nim przedyskutować parę rzeczy, między innymi muszę podpytać się o krążek , szewek na podtrzymanie drugiej ciąży. Gdyż z tego co się dowiedziałam w następnej ciąży powinnam mieć go założony już profilaktycznie, ze względu na moją jakże wrażliwą szyjkę macicy. tralalal;;;- musiałam się zabezpieczać ponieważ jakbym zaszła w ciążę po 2 miesiącach od cesarskiego cięcia to dopiero miałabym problem... a nie chciałam tego. Z ciążą po cesarskim cięciu najlepiej jest poczekać 2 lata , ale rok to jest minimalny okres. Przeżyłam bardzo śmierć własnego dziecka i może dlatego tak mi się śpieszy, chciałabym wkońcu uzupełnić choć w połowie tą pustkę co została. :(

Gość tralalal;;;
w twoim przypadku to jeszcze rozumiem to branie tabletek anty, ale kompletnie nie rozumiem młodych kobiet, które latami łykają to dziadostwo a potem narzekają, że nie mogą mieć dzieci, ja bym się tym nie faszerowała, chociaż lekarz też mi przepisał anty ale na cerę, jednak po przeczytaniu o tym ile skutków ubocznych mają te tabletki stwierdziłam, że moje pryszczyki nie są warte większych problemów zdrowotnych...życzę zdrowia i wszystkiego dobrego:)

Gość tika2
Dzięki, że choć trochę mnie zrozumiałaś. Ja też nigdy nie potrzebowałam tabletek, ale byłam w takiej sytuacji, że po prostu bałam się ryzykować... zabezpieczając się prezerwatywami czy stosunkiem przerywanym...

Gość tralalal;;;
faktycznie po cesarce lepiej szybko w ciąże nie zachodzić...wiadomo wszystko musi się zagoić itd., ja osobiście dzieci mieć nie będę więc w tematyce macierzyństwa niestety jestem i będę "ciemna":) a tobie pozostaje mi życzyć wytrwałości w staraniu się o drugiego dzidziusia:)

Gość malutkianioolek
Ja również się przygotowuję :) Piję herbatkę femitea na poprawę płodności i wyznaczam sobie dni płodne testerem owulacyjnym. Mam nadzieję ze uda mi się zajsć. to będzie mój drugi cykl starań po poronieniu

Gość tika2
Tak wiem, że lepiej szybko nie zachodzić w ciążę po cc. Ale rok temu już sobie postanowilam, ze rok czekam... dwa lata to dla mnie za dużo :( W poprzedniej ciąży strasznie przywiązałam się do maleństwa bo to był czas kiedy już czułam porządne kopniaczki. :) ale widocznie Bóg tak chciał... malutkianioolek- a czy pomaga Ci ten tester owulacyjny? Ja zawsze marzyłam o chłopczyku... :P a jakieś witaminki bierzesz, kwas foliowy np?:)

Czekoladkowa91 nie radzi się zachodzić kobietom w ciąże zaraz po odstawieniu tabletek z jednego powodu - endometrium macicy podczas ich stosowania staje się cieńsze, dużo cieńsze aby nie móc przyjąć zapłodnionego jaja i po prostu po odstawieniu różnie, zależy od wielu czynników endometrium narasta i może dojść do poronienia. Ja po pierwszym odstawieniu nie miałam normalnych krwawień przez 3 miesiące tylko same plamienia, właśnie przez cienkie endometrium, a po drugim odstawieniu endometrium narosło znacznie szybciej, krwawienie było normalne a zaszłam w ciążę już w drugim cyklu, bez żadnych komplikacji, plamień, krwawień itp. do autorki. Przede wszystkim zacznij od kwasu foliowego albo po prostu wzbogać znacznie dietę o brokuły, szpinak, sałatę, kalafior, brukselkę. Jeśli chodzi o witaminy to z tym ostrożnie. Lepiej jest dobrać odpowiednią zbilansowaną dietę niż pchać w siebie syntetyczne witaminy, które i tak są wydalane z organizmu znacznie szybciej. Dodatkowo witaminy dla starających się czy ciężarnych mają większą dawkę, mi ginekolog przepisała choć nawet nie miałam jeszcze wyników morfologi, wymiotowało mnie, zmieniła na inne i to samo - okazało się, że mój organizm nie potrzebuje po prostu tak dużej suplementacji i wystarcza zwykły Plusssz multiwitamina + żelazo.

Gość Tak to jest wlasnie
Hej przykro mi z powodu Twojego maleństwa ;( hm po pierwsze wizyta u gina i pogadaj znim :) no wlansie zaczelam antykoncpecje bo jestem po resekcji jajnika ale nie zamierzam brac dłużej niż 6 mieiecy i właśnie się już zastanawiam ile później odczekać czy w ogóle czekać i brać anty ;/

Gość tika2
klauddynka69- tak wiem, że muszę brać kwas foliowy. :) jeżeli chodzi o jakieś witaminy w owocach to jem ich bardzo dużo :D Tak to jest wlasnie- hm... a też planujesz ciążę?:) Pierwszą ?

Gość tika2
O proszę to fajnie. Hmmm, córeczka będzie miała na imię Laura. Moja malutka też miała tak na imię.:*