Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skarek86

Drgawki goraczkowe, padaczka?POMOCY

Polecane posty

Gość kiedy pierwszy raz
bylas z synem u neurologa juz po napadzie drgawek?? pytam, bo własnie wychodzę ze szpitala z synem, wlaśnie po napadzie dgrawek przy gorączce, i zapobiegawczo chcialabym poprosić pediatre o skierowanie do specjalisty

Gość jdtjdtjuhy
autorko prosze o namiary na lekarza u którego byliscie,to wazne.Dziekuje.

Gość skarek86
Moj syn miał juz ok 10 ataków drgawek goarczkowych zawsze przy goraczce. a teraz doszły jeszcze 2 bez goraczki, jeden duzy i ten mały co opisałam. Robilismy 3 razy podejscie do eeg i sie nie udało 4 razy bylismy w szpitalu. Drgawki goraczkowe miał przy zapaleniu krtani, rotawirusie, niezycie zoładkowym, zapaleniu gardła, wychodzacych zebach.... zaczeło sie w 9 miesiacu. U mnie w rodzinie jest predyspozycja do drgawek goraczkowych tzn miał moj tata i dziadek ja ani rodzenstwo nie mielismy. teraz ma 2,5 roku i eeg w koncu sie udało.

Gość skarek86
jdtjdtjuhy -- my mieszkamy pod lublinem ,a leczymy sie w lublinie. czy dane lekarza z tego woj sa Ci potrzebne?

Skarek86 bardzo ci współczuję ale przechodziłam to samo z synkiem gdy miał on 5 lat,objawy identyczne jak u twojego dziecka,tylko,zę my myślieliśmy,ze to reakcja na antybiotyk,bo podczas gorączki 39 stopni mu wyszło,tylko,że synek przy tym kilka razy krzyknął i zaraz o ataku kompletnie nic nie pamiętał.Wiesz przy starszym dziecku lepszy jest z nim kontakt. Pojechaliśmy do szpitala na SOR i zmienili antybiotyk a potem w ciagu 2 dni było 5 ataków poszliśmy do neurologa a ona stwierdziła że to może być epilepsja.SZOK ja byłam załamana. W badaniu EEG wyszły fale i to trwa do dzisiaj .Syn ma 9 lat i ani jednego ataku,nic kompletnie nic mu się nie dzieje,ale bierze DEPAKINE chronosphere 250 ,rano jedną saszetkę i na wieczór taką samą. Co pół roku ma badania krwi i EEG i zawsze mu wykazuje,ze ataki są w główce,ale ie ujawniał się na zewnątrz. Jak chcesz pogadać to zapraszam napsiz maila do mnie.

Gość F_i_o_n_a
czy mogłabyś podać wyniki badania eeg, po którym dziecku podano depakine?>

Gość BetiW3202
Korzystaliscie z leku o nazwie Depakine Chronosphere 250? No bo wyszukiwalam komentarzy dotyczacych tego leku i nie wiem co myslec. Moze moglibyscie cos napisac mi o tym leku? Warto go kupowac, znacie jakies zamienniki? Tutaj przeczytalam troche danych o Depakine Chronosphere 250: http://www.listalekow.pl/depakine-chronosphere-250/ - myslicie, ze warto sie tym zasugerowac? Nie w smak mi sie i wydac bezsensownie siano, dlatego licze na Wasze sugestie. Dziekuje z gory za ewentualna pomoc.

Moje dziecko przyjmuje Keppre- to podobno nowszy zamiennik depakiny, a nie przynosi skutków ubocznych tyle co depakina. Najpierw przyjmował tegretol ale on nasilił ataki, synek ma mioklonie. Nie ma potwierdzonej padaczki,ale zmiany w eeg wskazuja na padaczke Rolanda. Od 6 wrzesnia spokoj nie ma napadow nawet przy goraczce 38 nie dostał drgawek, jego rozwoj jest w porzadku. Po kepprze nie zauwazyłam skutkow ubocnych.

Gość Storkycloud
skarek, a czy Twój synek jest wysoki?

Gość Anna34lata
Witam Was. Weszlam na to forum w poszukiwaniu odp,inform,wsparcia, sama juz nie wiem:( Jedno co we mnie "uderza"to Wasza odwaga. Moj 18mc synek mial wlasnie taki atak kilka dni temu.Czulam ze jest goracy,wieczorem podalam mu paracetamol, o godz 22 sprawdzilam tem-36,7 a o 1 w nocy obudzil mnie.,Bylam przerazona i jestem do dzis.:( Lozeczko synka jest przysuniete do naszego(wymontowany bok lozeczka)Obudzi mnie tak jakby kaszel:(wzielam synka na raczki w odruchu,poczulam drgawki,postawilam caly dom na nogi,maz zaczal pospiesznie dzwonic na pogotowie,zaczelam wpychac malemv palec do przelyku bylam pewna ze sie dusi,po sprawdzeniu ze to chyba nie to:(polozylam go na lozku na boku,myslalam ze to atak padaczki... A on zsinial,zesztywnial i przestal sie ruszac :(( [to co czulam,to o czym myslalam i ten widok przesladuje mnie.Nie jestem wstanie normalnie funkcjonowac] podlecialam do okna,otworzylam je zeby wlecialo powietrze a on zaczal wracac!Jedna mysl,On zyje. Jednostajny placz,oczy wywrocone do gory,znowu mysl-byl niedotleniony,moze udar,niewazne,Wazne ze zyje. Karetka przyjechala po 20min,synek wrocil do siebie juz calkowicie.Karetce zmierzyli mu temp-38,5.Wypuscili go o 12 w poludnie do domu,powiedzieli ze to wirus i atak wywolal nagly wzrost temp.Dzis 5 dni po,temp.nie ma,najgorsza byla kolejna noc,znowu mial b.wysoka temp ale atak sie nie powtorzyl.Dziekuje Bogu,choc pewnie nie zaluguje na to,ale jestem szczesliwa ze on zyje!Tylko tak bardzo sie boje znowu tego widoku:(

Gość MonikaLL
Wiesz, na Twoim miejscu poszłabym z Synem do neurologa. Moja Córka też jest po drgawkach, byłyśmy w szpitalu i wskazana była konsultacja neurologiczna. Z racji długich kolejek, zdecydowaliśmy się na prywatną...jeśli chcesz, mogę dać kontakt (http://neurologwroclaw.com/zakres-dzialalnosci/) bo dobra lekarz. Niemniej jednak usłyszeliśmy, że są to standardowe działania. Z Córką wszystko jest w porządku, nie ma żadnych powikłań, ale radzę Ci się skonsultować.

Gość Olsztynianka31
podbijam temat. czy ktoś może podpowiedzieć czy dzieci z tego im wyrosły? my od pazdziernika (wtedy synek skonczyl rok) mielismy 4 takie ataki...za każdym razem miałam nadzieje że wyrośliśmy...Mieliśmy 3 eeg, 2 byly ok a 1 to pierwsze mialo nieprawidlowosci. Mamy drgawki proste uogólnione oraz predyspozycje bo moj brat mial padaczke dziecieca i leczyl sie do 14 roku zycia. U niego zaczelo sie identycznie od napadow przy goraczce...podczas napadu podaje wlewkę, doktor mowi ze mamy czekac do 5 roku zycia, ze jesli do tego czasu nie wyrosnie lub zaczna sie drgawki bez goraczki lub zle wyniki eeg czy cos to zaczniemy leczenie...wykonczy mnie to czekanie....Pozdrawiam i współczuję każdemu kto przez to przechodzil

Gość Olsztynianka31
podbijam temat. czy ktoś może podpowiedzieć czy dzieci z tego im wyrosły? my od pazdziernika (wtedy synek skonczyl rok) mielismy 4 takie ataki...za każdym razem miałam nadzieje że wyrośliśmy...Mieliśmy 3 eeg, 2 byly ok a 1 to pierwsze mialo nieprawidlowosci. Mamy drgawki proste uogólnione oraz predyspozycje bo moj brat mial padaczke dziecieca i leczyl sie do 14 roku zycia. U niego zaczelo sie identycznie od napadow przy goraczce...Podczas napadu podaje synkowi wlewkę, doktor mowi ze mamy czekac do 5 roku zycia, ze jesli do tego czasu nie wyrosnie lub zaczna sie drgawki bez goraczki lub zle wyniki eeg czy cos to zaczniemy leczenie...wykonczy mnie to czekanie....Pozdrawiam i współczuję każdemu kto przez to przechodzil

Gość gość
Wypowiem sie jako osoba po medycynie. Drgawki gorączkowe występują tylko do okolo 1 roku zycia. Wszelkie drgawki powyzej tego wieku musza byc diagnozowane w kierunku epilepsji.

Gość skarek86
Witam. Jestem autorką tematu, mój syn ma obecnie 6 lat. Ostatni napad bez temperatury miał w styczniu 2014 po nim został zamiast keppry wprowadzony orfiril, w badaniu eeg były zmany małe ( w pierwszym były dyskretne czyli sie pogorszyło) w pazdzierniku 2014 miał napad przy temperaturze, od tej pory nawet przy infekcjach nie miał drgawek kiedys przy 37,5 juz miał drgawki teraz przy tej temperaturze nic sie nie działo, dawałam nurofen i było ok. W pazdzierniku minie dwa lata bez napadu nasz neurolog chce stopniowe odstawić lek, badanie eeg robione pare miesiecy temu wyszło prawidłowe. U syna drgawki goraczkowe maja podłoże genetyczne. W rozpoznaniu mamy drgawki goraczkowe i padaczka. Nie stwierdzono jaka konkretnie. Odchyleń neurologicznych nie ma, syn zna wszystkie litery, pisze, wystepuje podczas przedstawień przedszkolnych. Rozwój jest prawidłowy.

Gość Agnieszka20347
Ja olejek CBD podaję mojemu jedenastoletniemu dziecku .Próbowałam terapii z CBD już rok temu ale wiedzę miałam niewielką. Teraz czuję się dużo pewniej. Przez ten rok dużo czytałam na temat terapełtycznych możliwości CBD. W tej chwili u nas mija już trzeci miesiąc stosowania olejku CBD. Mój syn napadów nie ma od 5 lutego. Odstawiam leki chemiczne. Zawsze chciałam się pozbyć tego świństwa, które bardzo opóźniło mi dziecko. Teraz jest to możliwe. Olejek CBD mi w tym pomaga. Docelowo chcę zejść z wszystkich leków i zostać tylko na CBD. Mam nadzieję, że rozwój mojego dziecka, mocno opóźniony przez leki i napady, choć trochę ruszy. Uważam, że warto spróbować tej terapii z olejkiem , bo jak wiadomo na każdego może działać inaczej . Z synkiem używamy ekstraktu z konopi 6% i u nas zdaje egzamin to stężenie 5 kropelek rano pod język i 5 wieczorem . Olejek kupiliśmy na www.konopiafarmacja.pl , następny już w punkcie w Poznaniu na ul. Ratajczaka 33 w Konopnej Farmacji