Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarnakawa93

zupka

Polecane posty

Jak zrobić dobrą i łatwą zupe cebulową? Kiedyś miałam w książeczce debre rady ale gdzieś zgubiłam a w necie zadnego dobrego nie widze ;) pomocy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urgerhamb
Ja robię tak, a gotuję spory garnek to daję dwie cebule. Jedną kroję i szklę na oleju, a drugą kroję, dodaję odrobinę mąki i prażę na blaszce w piekarniku na 200 stopniach przez 10 do góra 15 minut. Robię wywar, np. na skrzydełkach, dodaję marchewrczkę, pokrojone ziemniaki, kostkę rosołową wrzucam, a na koniec daję wszystką cebulę, gotuję tak jeszcze z 5 - 8 minut, na koniec jeszcze doprawiam do smaku. Odstawiam na około 15 minut żeby naciągnęła i gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urgerhamb
Jak chcesz uprażyć cebulę do zupy, to jak pokroisz, to wrzuć do miseczki i dodaj odrobinkę oleju najpierw, wymieszaj i sypnij troszkę mąki i znowu zamieszaj, potem wyłóż na blachę i upraż (j.w) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gotuje marchewke, ziemniaki , pietruszke i kokrojona cebule wraz z jakim kawalkiem miesa. No oczywiscie doprawiam wywar- a jak jest wszystko miekkie wyciagam wszystko do blendera, miksuje i dodaje z powrotem do wywaru. Lepiej dac wiecej ziemniakow. mozna tez na koniec dorzucic jeden serek topiny i podgrzac mieszajac- zupa bedzie kremowa. Posypac zielona pietruszka na talerzu. Ja dodaje tez groszek ptysiowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spodobał mi się pomysł urgerhamb i chyba z niego skorzystam ;) kiedys myślałam ze zupa cebulowa jest ochydna ale jak spróbowałam to Mega pychota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urgerhamb
Jak gotuję wywar, to na początku wrzucam np. skrzydełka, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i tak z 18-20 ziarenek gorczycy białej. Warzywka to wg uznania, ja daję ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i trochę selera, por i ząbek czosnku wciskam przez praskę, ale to na koniec gotowania. Cebulę jak prażysz to musi być rumiana, a smażona zeszklona po prostu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urgerhamb
Jak już odstawisz do naciągnięcia, to możesz sypnąć taką sporą szczyptę cząbru i taką samą szczyptę tymianku. Poczekać aż naciągnie przyprawami i ziołami, zamieszać i zupka jak ta lala :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urgerhamb
Cieszę się że można było pomóc. Smacznej zupki życzę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość urgerhamb
>czarnakawa93, z tą cizią to podszyw, haha :D ale co tam, niech będzie że i fajna cizia jesteś :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×