Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarnakawa93

zupka

Polecane posty

Jak zrobić dobrą i łatwą zupe cebulową? Kiedyś miałam w książeczce debre rady ale gdzieś zgubiłam a w necie zadnego dobrego nie widze ;) pomocy

Gość urgerhamb
Ja robię tak, a gotuję spory garnek to daję dwie cebule. Jedną kroję i szklę na oleju, a drugą kroję, dodaję odrobinę mąki i prażę na blaszce w piekarniku na 200 stopniach przez 10 do góra 15 minut. Robię wywar, np. na skrzydełkach, dodaję marchewrczkę, pokrojone ziemniaki, kostkę rosołową wrzucam, a na koniec daję wszystką cebulę, gotuję tak jeszcze z 5 - 8 minut, na koniec jeszcze doprawiam do smaku. Odstawiam na około 15 minut żeby naciągnęła i gotowe :)

Gość urgerhamb
Jak chcesz uprażyć cebulę do zupy, to jak pokroisz, to wrzuć do miseczki i dodaj odrobinkę oleju najpierw, wymieszaj i sypnij troszkę mąki i znowu zamieszaj, potem wyłóż na blachę i upraż (j.w) :)

ja gotuje marchewke, ziemniaki , pietruszke i kokrojona cebule wraz z jakim kawalkiem miesa. No oczywiscie doprawiam wywar- a jak jest wszystko miekkie wyciagam wszystko do blendera, miksuje i dodaje z powrotem do wywaru. Lepiej dac wiecej ziemniakow. mozna tez na koniec dorzucic jeden serek topiny i podgrzac mieszajac- zupa bedzie kremowa. Posypac zielona pietruszka na talerzu. Ja dodaje tez groszek ptysiowy

Spodobał mi się pomysł urgerhamb i chyba z niego skorzystam ;) kiedys myślałam ze zupa cebulowa jest ochydna ale jak spróbowałam to Mega pychota

Gość urgerhamb
Jak gotuję wywar, to na początku wrzucam np. skrzydełka, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i tak z 18-20 ziarenek gorczycy białej. Warzywka to wg uznania, ja daję ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i trochę selera, por i ząbek czosnku wciskam przez praskę, ale to na koniec gotowania. Cebulę jak prażysz to musi być rumiana, a smażona zeszklona po prostu :)

Gość urgerhamb
Jak już odstawisz do naciągnięcia, to możesz sypnąć taką sporą szczyptę cząbru i taką samą szczyptę tymianku. Poczekać aż naciągnie przyprawami i ziołami, zamieszać i zupka jak ta lala :D

Gość urgerhamb
Cieszę się że można było pomóc. Smacznej zupki życzę :)

Gość urgerhamb
>czarnakawa93, z tą cizią to podszyw, haha :D ale co tam, niech będzie że i fajna cizia jesteś :D