Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zwariuje z zusem i kadrami

Jak premie kwartalne i roczne mają się do podstawy zasiłku?? HILFE

Polecane posty

Jeśli mamy na forum jakąś księgową/kadrową, to proszę o pomoc, bo zaraz oszaleję z moimi kadrami w firmie i zusem :-) Chodzi o wyliczenie podstawy zasiłku macierzyńskiego. Sprawa wygląda tak, że poza pensją podstawową (np. 1000zł) dostaję co kwartał premię kwartalną (np.200zł) Pytanie jak należy policzyć podstawę zasiłku macierzyńskiego. Pomijając wysokość składek zusowskich czy będzie to: 1000*12=12000 pensja zasadnicza 200*4=800 wszystkie bonusy Czy moja podstawa zasiłku to: (12000+800)/12=1066.6 Czy moja podstawa zasiłku to (12000+(800/12)/12=1005.5 mam nadzieje, ze przyklad opisalam w dosc jasny sposob. dziękuję z góry.

Gość kokoszka123
zasiłek macierzyński - ile wynosi? Podstawą jego wymiaru jest średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy, czyli zasiłek to ok. 100 proc. pensji z ostatniego roku. Nie zawsze mama dostanie więc tyle, ile zarabiała ostatnio; jeśli niedawno miała podwyżkę, a wcześniej zarabiała mniej, zasiłek będzie niższy niż ostatnia pensja, bo jest średnią z całego roku. Wlicza się do niej premie, nagrody i inne składniki wynagrodzenia (ale nie wszystkie).

Gość NEPOTYCZNA PANI DOMU
tak samo jak zatrudnianie samych swoich do wolnej rekrutacji w ktorej wygrywa najlepszy

Gość kokoszka123
jestem w dokładnie takiej samej sytuacji;)jutro idę do zusu, żeby mi powyliczali co i ile, ale z tego co widzę w papierach to będą mi wyliczali za 2011 rok

kokoszko - to co napisalaś to ja wszystko wiem - chodzi o interpretację 1/12 sumy wynagrodzen kwartalnych i podstawę wymiaru zasiłku. Ale dziękuję za chęci :-)

Gość kokoszka123
no dobra to ja się zapytam jeszcze, czy do tego wliczają się 13-tki i np. dodatek na święta? pracowałam w państwówce.

ja jak ten osioł na razie siedzę w pracy, to na początku ciąży musiałam leżeć na zwolnieniu, potem mialam jeszcze 3 dni i musze siedziec 3 miesiace kalendarzowe bez zwolnienia, zeby mi z ostatnich 12 pensji a nie z pensji od wrzesnia 2011 do wrzesnia 2012 liczyli. tak czy inaczej zalezy jak policza te kwartalne, bo to jest jakis cyrk na chwile obecna.

Skoprionka - a jak bardzo jestes pewna? bo moje kadrowe też są tego zdania, ale pani z firmy, ktora nam robila place upiera sie przy swoim zdaniu i odsyla nas do rozporzadzenia zusu w tym temacie, na stronie zusu maslo maslane z kolei.

Właściwie to tak powinnaś zrobić: zasadnicza 12000 : 12 = 1000 premie 800 : 12 = 66,67 i dopiero zsumować. Bo gdybyś za jakiś kwartał nie otrzymała premii, to łączną kwotę premii i tak dzieli się na 12. Zresztą nawet na formularzu Z-3 jest to rozdzielone.

Skorpionka, dziękuję - taka u nas nowoczesność, że płace są wyoutsourcowane do zewnętrznej firmy i osoba, która nas obsługuje niemalże nakrzyczała na naszą kadrową, że przepisów nie znamy itd. tragedia - pozostaje mi wizyta w ZUSie i skarga do dyrektora finansowego na dostawce super usługi.