Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WomanInTheFog

Zakątek Historyczny

Polecane posty

Jeżeli jeszcze ktoś tu zagląda, to kalendarium na dziś: 904 Sergiusz III został papieżem. 1402 Odbył się ślub Władysława II Jagiełły z Anną Cylejską. 1814 W bitwie pod Brienne wojska napoleońskie pokonały wojska pruskie i rosyjskie. 1829 Został utworzony Bank Polski Królestwa Polskiego. 1957 W więzieniu na Montelupich w Krakowie został powieszony seryjny morderca Władysław Mazurkiewicz.

cześć:) wyjątkowo nic mnie nie rusza w tym kalandarium, ale a propos Jagiełły, to czy wieie, ze najnowsze odkrycia badaczy sugerują, ze nagrobek Władysława Jagiełły na Wawelu wykonał sam Donatello? byłaby to wielka sensacja.

Cześć :) Tak słyszałam o tym. Jakoś na dzień dzisiejszy brak ciekawych rocznic :) Zastanawiam się czy wrzucać także rocznice mniej historyczne, tylko z kultury....

zawsze podobał mi sie Jagiełło, jako władca bez kompleksów i niejednoznaczny, gdyby ta teoria o autorstwie Donatella sie potwierdziła, to już w ogóle umiejscowiłaby tego króla na zasłużonym miejscu światowego formatu.

Gość baranekk...
chory jest i muszę się kurować - w końcu mnie dopadło . historia to bardzo obszerny temat i traktowany przeważnie po macoszemu , a za komuny była zupełnie zakłamana , sfałszowana i nauczana w ramach żydokomuszego pojecia ' tzw. walki klas i ewolucji systemów oczywiście prowadzących do najwyższej formy , czyli do mającego powstać kiedyś tam w jakiejś nieokreślonej przyszłości KOMUNIZMU , czyli każdemu wg. potrzeb . to czego nauczali zgodnie z wytycznymi tzw. historycy przeważnie niewiele miało wspólnego z prawdziwością wydarzeń , dlatego np. współczesna wiedza historyczna Polaków jest zupełnie zdeformowana , ale i tak na poziomie dużo wyższym niż np. amerykanina , dla ktorego np. Poland i Holland właściwie to to samo . ciekawe np. czy wiecie ilu DDRowców uciekło do RFNu po podziale ?

Gość baranekk...
do wybudowania , który zaczęto budować nie mogąc sobie dać rady z ucieczką DDRowcow

do wybudowania to pewnie kilkanascie tysięcy, nie posiłkuję sie guglem ale ludzie niesom gupie, wiały.

historyczny, wiekopomny post: 10:52 [zgłoś do usunięcia] baranekk... do wybudowania , który zaczęto budować nie mogąc sobie dać rady z ucieczką DDRowcow"

Gość baranekk...
w niemieckim podręczniku do nauki języka pisze że 2.7 mln , co jest dla mnie szokiem , bo myślałem , że max. może z milion . właśnie ci wschodni Niemcy zaczęli napędzać rozpędzaąącę się gospodarkę kasą z planu Marschala , a na wschodniej stronie DDR zaczęło przeżywać poważny kryzys . po zamknięciu granic potrzebująca rąk do pracy RFN zaczęła ściągać Włochów , Portualczyków , a w końcu Turków , którzy zalali RFN .

to nieźle, a że nawiali przede wszystkim Ci aktywni i zaradni, więc faktycznie NRD miało problem.

Gość baranekk...
czegoś nie wymazałem i zostało i jeszcze się uczę , tak że nie pilnuję dokładnie - oczywiście usunąć !

Witaj baranku, przykro mi, że jesteś chory zdrowiej tam, i szukaj spisków komunistycznych, aby nam je tutaj opisać :P

Gość baranekk...
istniała własna policja żydowska na terenach każdego getta , która 'robiła tam porządek ' , czyli ordnung . czyli pewnie to ten spisek nazistowsko-żydowski . ojciec opowiedział kiedyś taką historię z zupełnego dzieciństwa musieli przejechać na druga stroną miasta furmanką ale że typowa droga była zalana po opadach przejeżdżali przez getto - taka była możliwość w takim przypadku w getcie wskoczył młody kilkunastoletni żyd , wziął od dziadka lejce i powiedział , że chce uciec i nikt się nie spostrzeże ponieważ getta pilnowała w dzień policja żydowska , a paru Niemców przeważnie grało w karty. przejechali bramę wyjściową , ale dwóch żydów uzbrojonych w pałki jednak go poznało , pobiegło za nimi wskoczyło na wóz i zdzieliło go z całej siły pałka w głowę - wypadł z furmanki i jeszcze uderzył głowa o kamień i zaczął konwulsyjnie drgać . żydzi zeskoczyli a dziadek zaciął konie ...i pojechał . ojciec mówi ze to była pierwsza śmierć , jaka widział w życiu

Gość baranekk...
nie rodzice nie są jacyś antyżydowscy , raczej antykomunistyczni i ewentualnie przeciwko żydokomunie której uważają że jest dużo i dalej rządzi , ale nie wierzą że aż tyle , czyli w granicach bliższego i dalszego pokrewieństw tyle co powiadają żydzi polscy , czyli ponad 10 % nie chce mi się ich 'uświadamiać ' na starość . z moich osobistych doświadczeń , kontaktów i obserwacji , że dawna żydowska idea utworzenia Judeopolonii zarządzanej przez żydów na terenie Polski im się udała . może gdyby nie byli tak butni i bardziej skromni .... ale oni powtarzają to coraz częściej . naprawdę miałem z wieloma żydami do czynienia , na poziomie kolegów i koleżanek z ławki szkolnej , nawet przyjaciół do jakiegoś czasu , czy też żony z jej dość liczną rodziną . po prostu dla nich najpierw wszystko co możliwe dla nich , reszta dla z nimi współpracujących , a ci których nie lubią maja mieć przekichane . coś na zasadzie dawnej nieintegrującej się z nikim wspólnoty plemiennej , zamieszkującej z innymi dany obszar o poczuciu własnej zupełnej wyższości na innymi . a jak się film 'anatomia upadku ' podobał ?

baranek: Skoro rodzice są bardziej antykominustami, to skąd u Ciebie taka aż wielka niechęć do żydów? Zwiad, ma powody czysto rasowe. A Ty?