Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stacja szell

Pytanie do katolików: a co z policjantami i przykazaniem NIE ZABIJAJ?

Polecane posty

Gość stacja szell

Wykonując swój zawód, policjanci często przecież zmuszeni są zabijać ludzi. Popełniają grzech ciężki. Idą do piekła, czy mają taryfę ulgową? Życie to życie, czym w obliczu śmierci, Boga, życia różni się żywot zabitego przez gwałciciela dziecka od życia mordercy zabitego przez policjanta? Jesteśmy równi i tylko Bóg może nas rozliczyć. Tylko on daje i zabiera życie. Więc?

Gość przykazanie brzmi
"nie morduj", strzelanie do przestępców przez policję (czy po prostu broniące się osoby) oraz żołnierzy do siebie , nie jest traktowane jako morderstwo, więc jest zgodne z przykazaniami.

policja nie moze strzelać tak żeby zabić. policja podczas oddawnaia strzału ma zrnaic a nie zabic. chyba ze wyjątkowa sytuacja w któej to kazdy moglby strzelić nawet gdy nie ma pozwolenia na broń ...czyli obrona konieczna. xxx w polsce policjant nie moze strzleic do uciekającego przestępcy np w plecy. to nie usa. moze w noge co najwyzej. xxx

Gość przyszłam narzekać
katoliczką nie jestem ale z tego co mi wiadomo w oryginale "nie zabijaj" miało kilkadziesiąt znaczeń bo inaczej określało się zabójstwo z zemsty, inaczej na wojnie inaczej z nienawiści itd. zabijanie w obronie życia jest dopuszczalne w nauce kościoła, podobnie jak kara śmierci za najcięższe zbrodnie o ile winę można udowodnić ponad wszelką wątpliwość.

Gość dwdwedawe
policjant strzela w obrobie własnej lub obywateli, strzela by zranic a nie zabić - a nawet jesli, to liczy sie motyw