Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laura_Em

Nauka samodzielnego zasypiania w łóżeczku (roczne dziecko)

Polecane posty

Gość Laura_Em

Do tej pory usypiałam córeczkę na rękach... i z tego co teraz zauważyłam to był błąd. Mała budzi się w nocy - ja muszę brać ją na ręce i usypiać lub kołysać w naszym łóżku. Waży już ponad 12 kg także ręce mi opadają. Dzisiaj próbowałam nakłonić ją do samodzielnego zaśnięcia w łóżeczku.. Była kąpiel, masaż przy przyćmionym świetle, później butla, kołysanki... i nic. Wzięłam ją w końcu na ręce... - po dwóch minutach spała jak zabita. I dlatego zwracam się do Was z prośbą o poradę? Może któraś z Was miała podobny problem?

Gość o maj gaad
Porażka, taki stary kon, a trzeba usypiac. Poniosłaś totalną porażkę wychowawczą. Sama jesteś sobie winna. :D

Gość alemacieproblemludzie
Roczne dziecko...trudno będzie. Ja mojego 3 miesięczniaka przyzwyczajałam do zasypinia samemu najpierw bujając w bujaczku a później w wózeczku, póżniej odkładałam do łóżeczka i tak po 2 tyg. nauczył się zasypiac sam. Ale roczna dziewczynka już jest chyba za duża na takie sposoby...

Gość Laura_Em
Tak, to wiem, ale chciałabym to zmienić. Dlatego zwracam się do was z prośbą o porady...

nie widac postow

no to może jakoś stopniowo próbuj ją odzwyczajać od zasypiania na rękach? może niech spróbuje zasypiać leżąc przy tobie, później ona w łóżeczku a ty trzymasz za rączkę, później siedzisz obok żeby cię widziała - stopniowo zwiększaj dystans

Gość jak będziesz się
łamała, bo dziecko kwiczy, czy płacze, to nie osiągniesz zamierzonego efektu, konsekwencja przede wszystkim, a swoja droga to serio- dziwie się, że dopiero teraz się za to bierzesz

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ja też aż boję się próby samodzielnego zasypiania. Mała ma 11 miesięcy, do teraz bujam ją w leżaczku i właśnie tak zasypia. Później przekładamy ją do łóżeczka. Chciałabym ją nauczy zasypiania w łóżeczku bez wcześniejszego bujania. Swoją drogą, jutro spróbuję.

Gość Laura_Em
Wcześniej było to dla mnie wygodniejsze... Trzymałam ją na rękach, ona przytulała się i ładnie zasypiała... Może w pewnym stopniu ja potrzebowałam tej bliskości - nie karmiłam piersią i brakowało mi tego. Spróbuję położyć się obok niej ( jej łóżeczko stoi zaraz obok naszego łóżka) i przez szczebelki będę trzymała ją za rękę tak jak radziłyście.

Gość Laura_Em
małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Widać nie jestem sama. Twoja córeczka jest z lutego? Moja także, napisałam że ma rok ponieważ za kilka dni jej urodzinki..

A jesli masz takie problemy ,to przestudiowalas chociaz pomocniki typu Jezyk niemowląt, Usnij wreszcie ,Kazde dziecko moze sie nauczyc spac??

Tak, z lutego 17. Moja wcześniej też zasypiała na rękach ale jak miała ok 2 msc. to kładłam się z nią do łóżka i tak też zasypiała. Przyznam się szczerze, że później wygodniej mi było usypiac ją w leżaczku ( koło 6 miesięcy ). I niestety tak zostało do teraz. Też nie karmiłam piersią, bo tylko 2 tygodnie.

moja ma 13 mies i od jakis 2 tyg zasypia sama w łozeczku rozumie ze idzie spac sama kładzie sie na brzuszku smoczek pieluszka, powierci sie chwile i zasypia sama

Gość Laura_Em
małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Więc może razem podejmiemy tą próbę? Moja niedawno nauczyła się samodzielnie stawać więc dzisiaj co chwilę podnosiła się i wędrowała po łóżeczku...

Moja też już wstaje, ale jeszcze nie chodzi sama. Tylko za rękę. No ja spróbuję jutro, a czy mi się uda?? Bardzo bym chciała żeby zasypiała sama, w końcu duża z niej już dziewczynka:)

Witam autorko. Podjęłaś dzisiaj próbę samodzielnego zasypiania? Ja tak i raczej nic dobrego z tego nie wyszło:(

Gość mamamili
Moja córeczka ma 3 lata, więc jest już starym koniem. Karmiłam ją piersią do 1,5 roku i przy piersi zasypiała. Po odstawieniu - sama zażyczyła sobie, że chce zasypiać w łóżeczku. I tak jest do tej pory - leży w łóżeczku, a ja śpiewam jej kołysankę. Czasem ma taką fantazję, ze chce zasnąć przytulona do mnie - nigdy nie odmawiam. Biorę ją na ręce i siadam na obrotowym krześle, które stoi w jej pokoju. Nie jest mi więc ciężko, a ona widocznie akurat tego wieczoru potrzebuje się do mnie przytulić. Nigdy nie popierałam metody Pana Ferbera, czyli dziecko płacze, dopóki nie zaśnie. Po trzech latach macierzyństwa mogę z dużą pewnością stwierdzić - nic na siłę. Konsekwencja owszem, ale intuicja przede wszystkim. Zapraszam na mojego bloga: http://mamamili.blogspot.com/

Dzisiaj próba skończyła się fiaskiem, mała ciągle wstawała w łóżeczku, śmiała się chyba ze mnie:/ aż w końcu zaczęła płakac. Wszystko trwało ponad 2h. W końcu przegrałam, wzięłam ją na ręce, pobujałam chwile, zasnęła wtulona we mnie chyba w 2 min. Teraz już śpi w łóżeczku.

Gość dorota765
w,właśnie, intuicja przede wszystkim; mój syn zaczął tolerować lozeczko jak skończył 1.5 roku czyli niedawno; wcześniej okrutnie płakał a ja nie miałam serca go tak trzymać; a jak widzę że ma zły dzień i potrzebuje się przytulić to dalej mu pozwalam

Gość dorota765
a i jak syn wstawał to go kladlam do skutku, aż przestał; a potem go nauczyłam, że jak chce bajkę to ma się położyć i słuchać

Też kładłam do skutku, aż sama się położyła i zaczęła przeraźliwie płakac. Nie miałam serca jej tak trzymac i wzięłam na ręce. Moja ma dopiero 11 msc, może sama wskaże odpowiedni dla niej czas.