Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pistacjowaczekolada

jak to jest z tymi ruchami płodu?

Polecane posty

Gość pistacjowaczekolada

Hej dziewczyny jak to w końcu jest z ruchami płodu. Od którego tc powinno się je czuć stale- czytałam,że ok 10 na godzinę ? Jestem w 22tc przez ostatni tydzień młody się ruszał od kilku do kilkunastu razy dziennie. Teraz nie czuję go od 15.00 i nie wiem czy to jeszcze normalne czy już się martwić? Zaznaczam,ze jego ruchy zaczęłam czuć w 18tc.

Gość Ja jestem w 23tc
ruchy czuję codziennie jednak od kilku dni są nieco słabsze i jest ich mniej. Miałam USG i wszystko jest w porządku z dzieckiem.

Gość ZawszeCiekawaaa
Różnie to jest. Może być tak że kilka godzin sie nie rusza.. Ja.dopiero po ok 25tygodniu zaczęłam czuć w miarę regularnie. Nawet teraz zaczynam 35 tydzien i czasem jest tak że nie czuje ruchów przez 2-3 godziny wogóle a później przez dwie godziny kręci sie i kopie bez przerwy...

Gość pistacjowaczekolada
tez miałam usg dwa dni temu i było dobrze, ale tyle się czyta i opinie są podzielone w końcu nie wiem czy tak ma być czy inaczej :)

Gość W tym tygodniu
ciąży to jeszcze nie ma się co martwić brakiem ruchów przez kilka godzin.

Gość pistacjowaczekolada
a jak np nie ma cały dzien ? to co wtedy ?

Gość cóż......
jedziesz do szpitala na ktg...

Gość pistacjowaczekolada
w 22tc nie robią ktg....

robią robią ale to bez sensu. Sama miała twradnienia brzucha i nie czułam ruchu ok 21 tygodnia pojechałam do szpitala. Babka chciała mi zrobić ktg ale nie mogła znaleźć tętna dziecka i prawie tam ryczałam. Zrobili usg i okazało się że jest ok tylko magnez dostałam. Niestety na tym etapie czasem czuć ruchy czasem nie.

Gość pistacjowaczekolada
Miarka- dzięki uspokoiłaś mnie :)

Gość oxygenówka
spokojnie, ja w tym tygodniu czułam tylko kilka ruchów wieczorem i tyle. Systematycznie w ciągu dnia czuje dopiero gdzieś od 28 tygodnia i wszystko jest dobrze, bo kilka razy pytałam lekarza.

Gość pistacjowaczekolada
lilith"Nie ma określonej liczby ruchów dziecka, jednak przyjmuje się, że nie powinno być ich mniej niż 10 na godzinę." http://www.mamopedia.pl/ciaza/ciaza/ruchy-plodu prawie na końcu tekstu jeszcze na jednej stronie sie z tym spotkałam i kazali wczesniej zjesc słodkie,połozyc sie na boku i liczyc ze ma byc 10 ale nie umiem teraz znalezc tej stronki

Gość pistacjowaczekolada
i tu też Przyjmuje się jednak, że matka powinna odczuwać około 10 ruchów dziecka w ciągu godziny. Szczególnie po 28 tygodniu ciąży, kiedy ruchy płodu są wyraźne, należy codziennie je kontrolować. http://www.ciazowy.pl/artykul,ruchy-dziecka-w-czasie-ciazy,1033,1.html pewnie myślałaś ze z palca wyssałam :classic_cool:

Dziekuje za odpowiedz - zastanawiam sie czy mozna te zrodla uznac jako wiarygodne - jestem w 24tc i czuje syna kilka razy dziennie, ale na pewno nie 10na godzine - ciaza rozwija sie ksiazkowo i syn jest raczej z tych wiekszych. Przeciez taki dzidzius to przez wiekszosc doby i tak spi, wiec jak to mozliwe,czeby tych ruchow bylo 10/h????

Gość pistacjowaczekolada
nie mam pojęcia jak to jest ale jest.Mój miał dzisiaj 3 ruchy i teraz od 15 cisza nawet w pozycji kolankowo- łokciowej jak jestem sie nie budzi

Gość pistacjowaczekolada
czyli do 29tc może być ruchów ile chce ale od 29 musi być min. 10 dziennie?

Gość będę mamą luty/marzec 2013
pistacjowaczekolada właśnie tak jak piszesz. Tak mi też tłumaczyły położne ze szkoły rodzenia.

Gość pistacjowaczekolada
to myślę,że położne wiedzą lepiej niż jakieś pismaki :) Dzięki wielkie :) Właśnie położyłam się na bok i zaczął wierzgać więc jestem spokojna :)

Gość na takim etapie rozwniez
Czulam dziecko codziennie ale nie 10 ruchow na godzine.dopiero tak w okolicach 30tc te ruchy staly sie prawie nieustajace. Czasem zastanawiam sie kiedy moj maly spi. Teraz w 34tc potrafi byc tak ze przez 2h cisza,ale wsytarczy cos zjesc,zmienic pozycje i jak zacznie fikac to bez przerwy z godzine.

Gość iustka
Jestem w 38tc i dostałam przykaz od lekarza, żeby liczyć ruchy. Trzeba liczyć w stałej porze, Dzis wstałam dużo poźniej i jak przyszła pora do liczenia nic nie było. Maluch spał:). Wtedy trzeba sie przespacerowac kilka minut albo coś zjeść.W opisie karty ruchu płodu nie ma nić, że ma to być 10 ruchów na godzinę. Liczymy od np do 9-tej 10 ruchów i zaznaczamy ile czasu to trwało. Powinno byc podobnie w kolejnych dniach. Nie 10 na godzinę, tylko w podobnym wymiarze czasu. Nie wszystkie ruchy się czuje podczas codziennych zajęć. Ja sie kładę, trzymam ręce na brzuchu i wtedy liczę.