Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a________5

Prezentacja maturalna - książki

Polecane posty

Gość a________5

Hej. Mam do zaprezentowania temat "Motyw mistrza i nauczyciela" i jak na razie wybrałam 2 książki: "Stowarzyszenie umarłych poetów" i "Imię róży". Poza tym na 99% wezmę też "Hobbita". Myślę jednak, że 3 książki to za mało i chciałabym wybrać coś jeszcze, a żaden pomysł mnie nie satysfakcjonuje. Będę wdzięczna za Wasze sugestie. :) Aha, i dobrze byłoby, gdyby książka miała ekranizację, bo temat jest z korespondencji sztuk.

Gość a________5
Halo? :)

Gość nom nom nom
na kafe nie czyta sie książek :D

Gość a________5
Na pewno znajdzie się osoba, która w jakiejś książce natknęła się na taki motyw...

Gość a________5
No proszę Was, ludzie, serio nic nie czytacie? :P

Gość nom nom nom
Próbuję sobie coś przypomnieć no ale chyba się nie natknęłam albo nie pamiętam.

Gość a________5
A w jakiejś lekturze nie było? Na pewno w "Ferdydurke", ale może coś jeszcze?

Gość nom nom nom
a masz literature przedmiotu (dobrze napisalam? chodzi o tą pomocniczą) do tego co sobie wybrałaś? U mnie baba od polskiego kazała mieć w tej literaturze same dobre opracowania. Wybór książek zawężał się prawie do lektur, bo nikt nie robi opracowań do innych ksiażek. Potem pozwoliła mieć jeszcze jakieś artykuły z porządnych gazet.

Gość nom nom nom
W Ferdydurke to taki ubogi ten motyw w sumie i tam chyba był negatywny ten nauczyciel? Chyba że też może być. To to gdzie Słowacki wielkim poetą był czy to gdzieś indziej było?

Gość Akademia pana Kleksa i
Ania z Avonlea :) otyw jest

Gość nom nom nom
I moja prezentacja była niemalże żywcem spisana z tych opracowań :D Z dnia na dzień nauczycielka zażyczyła sobie żeby przedstawić jej prezentację, której jeszcze nie miałam, więc przepisałam z opracowań po kilka zdań i tak już zostało, do matury wiele nie zmieniłam :D 95% ;)

Gość jeden-cztery
nowela 'Z pamiętnika Poznańskiego nauczyciela' Sienkiewicza, przeciez 'Siłaczka' Żeromskiego

Gość a________5
No właśnie ten mistrz z "Ferdydurke" to taki niewydarzony był. :) Nie mam literatury podmiotu, ale myślę, że o takich książkach uda mi się coś znaleźć, byle cokolwiek było, bo sama potrafię przeanalizować książkę.

Gość a________5
*przedmiotu, sorry :)

Gość a________5
Chciałabym coś poważniejszego niż "Akademia Pana Kleksa", a przy tym takiego, żebym się za bardzo nie męczyła przy czytaniu. :) Ale dzięki za propozycje!

Gość nom nom nom
I nie wiem jak Ci to wyjdzie z czasem, ale wydaje mi się że 3 książki wystarczą, bo masz jeszcze omówić ekranizację, tak? To nie starczy Ci czasu. Ja miałam 5 książek i z piątą się nie wyrobiłam. Mimo że w domu wyrabiałam się z zapasem czasowym 2 minuty, to tam o 4 książkach 17 minut mówiłam i mi nie pozwolili mówić o ostatniej.

Gość nom nom nom
Też miałam sama pisać, tylko wyszło jak wyszło. Miałam zupełnie inne książki wybrane jak wybierałam sobie temat, z tym że potem zupełnie nic nie mogłam do nich znaleźć i nie mogłam ich wziąć, nauczycielka kazała mieć coś do każdej. Wyszło na to że nawet swoich maturalnych książek nie przeczytałam, a naprawde miałam zamiar, tylko zaskoczyła mnie nauczycielka każąc mi z dnia na dzień napisać prezentację no i cóż. Książki przeczytałam po maturze.

Gość a________5
Serio? No to może faktycznie zostanę przy 3... Ja nie potrafię lać wody, więc wolałam mieć więcej książek, ale poradzę się jeszcze polonistki. Dzięki za pomoc. :)

Gość xyz?
Może być kiepsko ze znalezieniem naukowej literatury przedmiotu do "Hobbita"

Gość nom nom nom
Ja tez nie potrafię lać wody, ale w sumie to uczyłam sie prezentacji 3 godziny przed maturą i ani razu jej w domu nie powiedziałam sama z siebie :P Tylko czytałam :D Czytanie wychodziło mi z zapasem 2 min :P

Gość a________5
Ja myślę, że na pewno coś znajdę. Twórczość Tolkiena była przecież szeroko komentowana. Ważne, żebym znalazła byle co, bo serio nie widzę potrzeby korzystania z literatury przedmiotu. :O

Gość nom nom nom
No dokładnie ale zalezy jaką masz polonistkę, moja strasznie naciskała na tą literature przedmiotu...

Gość xyz?
No cóż, uczniowie szukają takiego "byle czego", żeby tylko zapełnić, a później mają pretensję, jak im polonistka skreśli. Ewentualnie żal, że nie mają 100%, bo wszystko było subiektywnym wywodem.

Gość a________5
Moja jest bardzo wymagająca i może też będzie mi dupę truła, ale to w końcu moja prezentacja, więc zrobię po swojemu. :)

Gość a________5
Uwierz mi, że ja umiem pisać takie prace. Nauczyłam się biorąc udział w olimpiadzie.

Gość nom nom nom
Też tak mówiłam, "byle co oby było", tylko potem nie mogłam nic znaleźć, co nauczycielka uznałaby za ok. Dla mnie też mogłoby nie być w ogóle tej literatury i nie mialam zamiaru z niej korzystać, tylko nauczycielka mnie zaskoczyła, a potem pojawilo się lenistwo, po co pisać nową skoro już jedna jest :P

Gość nom nom nom
Mówie Ci, przegrzeb internet teraz i sprawdź czy znajdziesz coś do tego Hobbita. Moja by się krzywo patrzyła na taką książkę, chociaż pozwoliła nawet komuś mieć Titanica.

Gość a________5
Czemu krzywo? "Hobbit" to przecież klasyka literatury. :P Moja polonistka ciągle nam powtarza, żebyśmy wybrali taki temat i książki, do których mamy serce i które nas autentycznie interesują, bo później za takie prace dostaje się 100%.

Gość nom nom nom
Klasyka to Pan Tadeusz :D

Gość nom nom nom
Moja pierwsze słowa we wrześniu o prezentacji - wybierzcie kilka tematów, wybierzcie do nich ksiażki, poszukajcie sobie literatury przedmiotu i wybierzcie ten, który będzie miał najlepszą.