Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość solejka32

efekty zarcia syfu GMO-przeczytajcie!

Polecane posty

Gość klorka
niestety tego syfu jest pełno w produktach:/ Czytając skład chociażby: keczupów, jogurtów,, a także wiele innych rzeczy jest skrobia modyfikowana... Teraz do wielu produktów to wciskają, żeby zapchać. Trzeba czytać etykiety!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goonies
akurat skrobia modyfikowana nie ma nic wspolnego z GMO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goonies
nazwa "skrobia modyfikowana" nie odnosi się na żywności GMO. Chodzi o fizyczny / chemiczny sposób przetworzenia skrobi, tak by zyskała nieco inne właściwości. Po tym procesie skrobia uzyskuje zdolność pęcznienia i wiązania wody. Stosuje się ją więc do zagęszczania produktów, dzięki czemu wydają się być bardziej tłuste. Człon "modyfikowana" odnosi się do sposobu obróbki i nie świadczy o modyfikacji genetycznej! Skrobia modyfikowana jest pochodzenia roślinnego i może być spożywana przez wegan i wegetarian, a także osoby, dla których ważne jest, by ich posiłki składały się z naturalnych i zdrowych składników. E-1422 czyli acetylowany adypinian diskrobiowy - znany bardziej pod nazwą "skrobia modyfikowana" jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego - jest to sypki biały proszek, stosowany najczęściej jako zagęstnik w zupkach w proszku, ketchupach, majonezach i innych tego typu wynalazkach. Nie jest szkodliwy I tak, zawiera węglowodany jak zwykła skrobia, jednak jego struktura jest zmieniona poprzez obecność grup adypinowej i octowej w składzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość solejka32
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×