Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowinka23

wiek ciazy od ostatniej miesiaczki USG

Polecane posty

Gość nowinka23

Witam, :) mam pytanie jak to jest z tym wielkiem ciazy na usg czy on jest podawnay od ostatniej miesiaczki czy od zagniezdzania zarodka ??? bo mi wyszlo na usg 11 tydzien i 3 dni i tyle samo czasu temu mialam ostatnia miesiaczke co do dnia. dodam ze nie mowilam kiedy mialam ostatni okres bo nie bylam pewna. czy to normalne ze wiek ciazy jest od dnia ostatniej miesiaczki???

Gość nowinka23
dodam ze nie bylam pewna czy to okres bo byl bardzo skapy i trwal 3 dni dlatego nie podalam powiedzialam ze nie pamietam a i tak wyszlo od ostatniej miesiaczki

Gość mnie w 4 tyg. ciazy tez
tak sie liczy od ostatniej miesiączki - tak mi ginekolog tłumaczyła i na tej podstawie sie wylicza datę porodu. Mi na usg tez wyszedł wiek dziecka jakby liczony od ostatniej miesiączki ale wiem, ze zapłodnienie było na 100% tydzien później

Gość nowinka23
dzieki za odpowiedz :) wiec to znaczy ze data porodu jest prawidlowa ?ze urodze w ten dzien ?czy to nie ma znaczenia i gdziecko wyjdzie kiedy chce?

Gość hmm....hmm...
termin swoje, ale niekoniecznie dokładnie tego dnia się urodzi. To może być wahanie +/- 2 tygodnie

Jeśli w terminie miałaś owulację to wiek ciąży z OM i z USG będzie powiedzmy taki sam, co się tyczy terminu z usg to na zdjęciu usg masz podane dwa tc oznaczone są GA(LMP) czyli od ostatniej miesiączki i GA(AUA)oszacowany na podstawie rozmiarów dziecka - obwód główki, długość siedzeniowo-ciemieniowa itd.