Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Skomplikowana sytuacja

Kredyt dany upośledzonej osobie - Proszę o radę co w tej sytuacji zrobić

Polecane posty

Witam serdecznie, moja zajebista rodzinka wzieła kredyt na niepełnosprawnego wujka ( zespół downa - wogole jak takiej osobie mogli dać kredyt ???? ) Komornik pobiera z renty rodzinnej ok 300 zł, chciałabym pomoc teraz i zadłużenie uregulować lecz nikt nie wie gdzie są papiery z kredytu oraz nawet który komornik pobiera zadłużenie... Czy jak pojade z wujkiem do ZUS , udostępnią mi dane komornika ??? Czy mogę jakoś anulowac kredyt dany wujkowi ktory jest uposledzony umysłowo ale tak by moja babcia - ktora jest odpowiedzialna za ow kredyt nie została posądzona ??? Proszę o rady co robić gdyz to na mnie spadnie opieka nad nim w zamian za mieszkanie - a nie chce miec zadnych długów ! pomocy

Gość hmm, a czy Twój wujek
ma zdolność do czynności prawnych? w sądzie musisz o ubezwłasnowolnić go, wstecznie jakoś też się da że nie był w stanie podejmować takich decyzji, jednak raczej pociągną kogoś do odpowiedzialności za to, że wykorzystano osobę niepełnosprawną intelektualnie

no właśnie czyli zostaje mi spłata kredytu ;/ jak mozna byc tak nie odpowiedzialną osobą ;/ masakra ... W zusie uzykam informacje co do komornika ?? Bo chce wiedzieć gdzie mam to uregulować wogole... :(:(

Jeśli twoj wujek nie ma przez sad ograniczonej zdolnosci do czynnosci prawnych ( lub calkiem odebranej ) to mial prawo wziac kredyt. I nie mozesz wtedy anulowac kredytu. Jesli natomiast jest ograniczony w zdolnosci do czynnosci prawnych to mysle ( choc nie jestem pewna ), ze ogolnie rzecz biorac umowa kredytowa jest niewazna, choc niewaznosc ta powinien stwierdzic sad. A co do udostepnienia danych komornika-watpie.