Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 XLLL...

DLACZEGO NIE WROCE DO POLSKI? DAJCIE PRZYKLAD I WPISUJCIE!

Polecane posty

Go艣膰 Luuuna_
Ja nie wroce do Polski glownie przez ludzi. Ciagle mam wrazenie, ze ktos mi sie wchrznaia w kolejke, ludzie warcza na siebie. Nawet kiedys nie moglam wlasnych pieniedzy z banku wyciagnac bo pani kasjerka miala focha i mi cos ewidentnie sciemniala,ze nie moze, na drugi dzien u innej kasjerki bez problemu. Albo chcialam kupic w kantorze wieksza ilosc waluty i zamiast mi powiedziec,ze nie maja tyle i zaproponowac tyle ile maja, albo ze np sciagna dla mnie w tygodniu, to sie na mnie baba darla co ja sobie wyobrazam, ze poecia nie mam ile oni maja walut na stanie itp... Podobnie jak pytalam taksowkarza, czy za jakas kwote dojade gdziestam (dlugi kurs i nie wiedzialam dokladnie ile km to jest), to zamiast mnie poinformowac, czy sie ewentualnie ze mna targowac, to tez sie na mnie darl, a przez chwile myslalam,ze mnie uderzy! Pomijam juz zachowania w sklepach, w sieciowkach sa przeszkoleni ekspedienci,ale w sklepie osiedlowym babka z obrazona mina patrzy w sufit i nie pomoze mi nawet zapakowac rzeczy, tylko ciezko wzdycha i kreci glowa... Nie umiem sobie radzic z takimi zachowaniami, nie bede na innych warczec, ani sie rozpychac lokciami. Po prostu chamstwo trzeba omijac i tyle. Bardzo mi zal wielu dobrych, uczciwych ludzi,ze musza zyc wsrod takiego bydla.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wole fabryke niz polske
bo stac mnie na normalne zycie, a w polsce lipa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wredniucha101
bieda, brak pracy, umowy 艣mieciowe, zus ponad 1tys/mies, niewyp艂acanie pensji przez pracodawc贸w, brak przedszkoli, brak mieszka艅, dro偶yzna, niesprawiedliwo艣膰 w s膮dach, Smole艅sk, ko艣ci贸艂, krzy偶e, pomniki, pedofilia, hipokryzja, traktowanie kobiet jak podludzi, finansowanie ko艣cio艂a z podatk贸w, konkordat, z艂odziejska polityka, g臋by pe艂ne frazes贸w w telewizji, Leszek Miller i Tadeusz Rydzyk, dziurawe drogi,premie prezes贸w, zad艂u偶one szpitale, niepracuj膮cy wi臋藕niowie 偶yj膮cy na koszt podatnik贸w - ma艂o? mog臋 wymienia膰 dalej...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wredniucha101
bankructwo zusu, g艂odowe emerytury, kradzie偶 pieni臋dzy z OFE, ceny lek贸w, 艂apownictwo w szpitalach, praca tylko po znajomo艣ci, brak regulacji prawnych zwi膮zk贸w partnerski i in vitro, 偶a艂osna ustawa antyaborcyjna, bezkarno艣膰 i bezczelno艣膰 komornik贸w, urz臋dy pracy, kt贸re nie szukaj膮 pracy, ilo艣膰 urz臋dnik贸w, biurokracja, tolerancja na niep艂acenie aliment贸w i olewanie dzieci przez ojc贸w - ma艂o? jeszcze?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vfjjdn
Wredniucha,masz racje. Stuprocentowa racje.Szkoda,ze do naszych polityk贸w to nie dociera.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dociekliwy00
Nie wr贸c臋, bo wprawdzie w Polsce m贸g艂bym pracowa膰 na tym samym stanowisku ale pr臋dzej bym tam ''zgni艂'' i si臋 zanudzi艂. Tutaj rozwijam swoje umiej臋tno艣ci j臋zykowe, poznaj臋 fajnych ludzi (w tym nawet zdarzaj膮 si臋 celebryci). Niewa偶ne, 偶e kasa jest z tego niedu偶a (taka bran偶a), wa偶ne 偶e praca daje satysfakcj臋 jak膮 jest zadowolony go艣膰. Nie wr贸ce te偶 z powodu polskiej mentalno艣ci i za艣ciankowo艣ci wed艂ug kt贸rej ka偶dy musi si臋 hajtn膮膰, zrobi膰 dzieci, kupi膰 mieszkanie/dom na kredyt. Je艣li kto艣 chce si臋 wy艂ama膰 z tego schematu, to jest uwa偶any za dziwaka i odmie艅ca a wr臋cz nieudacznika 偶yciowego. W UK ludzi psinco obchodzi jak, kto i z kim 偶yje i to jest 艣wietne ! Ostatnim z g艂贸wnych powod贸w dla kt贸rych nie wr贸c臋 do Polski jest to, 偶e odk膮d stamt膮d wyjecha艂em, to ilekro膰 przyje偶d偶am w odwiedziny, nawet na kr贸tko (tydzie艅), to wiele rzeczy mnie wkurza. Ja po prostu ju偶 nie potrafi臋 偶y膰 w Polsce, bo zawsze mam w g艂owie, 偶e w UK to i to jest inaczej, lepiej zorganizowane, uproszczone etc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wredniucha101
a ludzie? - zawi艣膰, zazdro艣膰, prostactwo, szpan, wieczne narzekanie, hipokryzja, wymaganie od wszystkich, tylko nie od siebie, ploty, donosicielstwo, podlizywanie, podk艂adanie 艣wi艅 w pracy i w 偶yciu, zero szacunku do drugiego cz艂owieka, zacietrzewienie religijne, brak tolerancji, chamstwo, k艂amstwo i z艂odziejstwo - i co najgorsze, mn贸stwo ludzi przywioz艂o te cechy tutaj jako swoje dziedzictwo narodowe - na szcz臋艣cie tu mo偶na si臋 od takich ludzi odci膮膰 - w Polsce niestety nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mieszkam niestety w pl
wredniucha masz 100% racje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 depress_emi
szczerze- nie zauwazylam zeby w uk bylo lepiej niz w pl zeby bylo bujne zycie towarzyskie, akceptacja singielstwa- to raczej obojetnosc na samotnosc innych, moze homoseksualisci czuja sie tu barzdiej swobodnie niz w pl, dalej- zeby w uk tak sie super pracowalo, rozwijalo i zarabialo, ktos gdzies moze tak - ale nie wiekszosc takze zeby zarabiac tu minimalna, oszczedzac na jedzeniu, zyc w samotnosci i pogardzie tubylcow- to naprawde dotarlo do mnie ze mamy swoj kraj i o niego trzeba dbac a nie uciekac i za bialego slugasa robic. i tu nie chodzi o kompleksy- ale o to jak faktycznie jestesmy postrzegani- Polak robol- ceniony -piszecie-nie ze ceniony ,ale taki ktory na pewno zgodzi sie zapieprzac za minimalna i jeszcze bedzie kapowal na swoich- idealny pracownik wrecz.

Udost臋pnij ten post

Bardzo s艂aba gospodarka, wysoki ZUS kt贸ry tylko niszczy prywatne firmy, brak zwi膮zk贸w partnerskich, finansowanie ko艣cio艂a mimo 偶e Polska i tak ma brak kasy. Mentalno艣膰 ludzi starszych, syf w rz膮dzie czyli brak kultury, nawo艂ywanie do nienawi艣ci w tym przewodzi prawica. Latanie z krzy偶em po ulicach. Ci膮g艂e afery, z艂odziejstwo, praca dzi臋ki znajomo艣ci膮, chamstwo w urz臋dach, in vitro, zbyt du偶a ingerencja ksi臋偶y w polityk臋, niskie emerytury

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dociekliwy00
@depress emi Dziewczyno ty si臋 lecz, jednak musisz mie膰 mas臋 kompleks贸w, skoro tak si臋 przejmujesz tym, co my艣l膮 o Polakach. Co maj膮 powiedzie膰 tacy Niemcy ? Oni musieliby chyba mie膰 kompleksy do ko艅ca 艣wiata za to co wyrabiali ich przodkowie..a jak jest w rzeczywisto艣ci ? No w艂a艣nie... Piszesz o Polakach ''robol'' ale czy偶 nie jest tak, 偶e ka偶dy jest kowalem swojego losu i ma to na co sobie zapracowa艂. Gdybym mia艂 si臋 przejmowa膰 tym, co my艣l膮 o Polakach, to chyba bym si臋 zamkn膮艂 w cha艂upie na 4 spusty i popad艂 w depresj臋. Co mnie obchodz膮 jakie艣 stereotypy, liczy si臋 to jaki jestem JA i to jak prze偶yj臋 swoje 偶ycie zale偶y tylko ode mnie a nie od innych. Szczerze, to mam w du..ie opinie ludzi. 殴r贸d艂em sukcesu jest wiara w siebie i we w艂asne mo偶liwo艣ci, 艣wiadomo艣膰 swoich zalet. Poka偶cie mi chocia偶 jednego zakompleksionego pesymist臋, kt贸ry do czego艣 doszed艂, osi膮gn膮艂 jaki艣 sukces w 偶yciu. ''Podziwiam'' czarnowidz贸w, kt贸rzy sami wp臋dzaj膮 si臋 w depresj臋. PS. Je艣li nie zauwa偶asz, 偶eby w UK by艂o lepiej ni偶 w PL, to chyba tam nigdy nie by艂a艣 albo kup sobie mocniejsze okulary, bo nawet 艣lepy dostrze偶e r贸偶nice.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dociekliwy00
''akceptacja singielstwa- to raczej obojetnosc na samotnosc innych'' -------------------> Nie, to jest odwrotno艣膰 polskiego wpiep...nia si臋 z butami w cudze 偶ycie i zagl膮dania s膮siadowi pod ko艂dr臋..... ''zeby w uk tak sie super pracowalo, rozwijalo i zarabialo, ktos gdzies moze tak - ale nie wiekszosc''----------------------------------------------------- >No to ju偶 zale偶y od nas samych, jest masa szk贸艂, colleg贸w, kurs贸w. Do wyboru, do koloru ale jak kto艣 woli piwko, fajeczki i imprezki to nigdy si臋 nie rozwinie i wiecznie b臋dzie robolem. Pracuje si臋 na pewno lepiej ni偶 w Polsce, pracownik jest traktowany bardziej po ludzku. Rzecz jasan wszystko zale偶y od miejsca pracy. Kto艣, bez ambicji, robi膮cy p贸艂 偶ycia na magazynach czy w fabrykach na ta艣mie, b臋dzie wiecznie narzeka艂 na prac臋...... ''zyc w samotnosci i pogardzie tubylcow'' ---------------------------->no teraz to艣 paln臋艂a. Nigdy wcze艣niej nie pozna艂em tylu ludzi co w艂a艣nie na wyspach, w dodatku s膮 to w wi臋kszo艣ci ludzie fajni, z pomys艂em na siebie, potrafi膮cy 偶artowa膰 i si臋 bawi膰. Jesli kto艣 si臋 zamyka w jednym 艣rodowisku, bo np. s艂abo zna j臋zyk to nic dziwnego, 偶e 偶yje w samotno艣ci.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 depress_emi
dociekliwy- fajnie ze sie odnalazles -ze ci sie dobrze zyje, ale zrozum, ze dla wiekszosci emigrantow warunki jakie maja do dyspozycji w uk nie sa wcale komfortowe- moze gdy nie ma sie totalnie nic w pl- to to minimum jak sie zalapie - to wydaje sie czyms patrz na to troche bardziej makro nie przez pryzmat siebie, a ze ktos z toba pogadal i jest top to jeszcze o niczym nie swiadczy. warunki w pracy w uk- bardziej ludzkie??/ to raczej obozy pracy przypominaja. wiem jak jest w pl- zamordyzm, ale nikt mi nie powie ze w uk jest ludzko dla Polaka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bez aliasu
Na razie nie wracam bo nie lubie podejscia do zycia wielu Polakow - cwaniactwa, wygodnictwa, roszczeniowosci i lenistwa. Gdyby kochani rodacy w Polsce zmienili mentalnosc tylko ociupinke i zamiast zwalac wine za cale zlo swiata na nieudolny rzad (ktory sami wybrali), kosciol (ktory wiekszosc wspiera) i "kolesiowstwo" w poszukiwaniu pracy (od ktorego sami nie stroniliby na pozycji prezesa czegokolwiek) to bardzo chetnie nadal mieszkalabym w Polsce.

Udost臋pnij ten post

To wracaj do Polski i radz臋 wszystkim to samo skoro nie widz膮 偶adniej r贸偶nicy. Po co macie tu 偶y膰? Odbieracie tylko miejsca pracy. Naprawd臋 lepiej jak zrobicie jak wr贸cicie do kraju, kt贸ry kochacie i tam b臋dziecie szcz臋艣liwi. Jeste艣cie hipokrytami. Skoro niekt贸rym tak brakuje Polski, pi臋kna itp to czemu siedziecie w UK? Nikt was pod pistoletem tu nie trzyma. Jest samolot, samoch贸d wsiadasz i jeste艣 w Polsce. Je艣li kto艣 jak nielubieuk por贸wnuje Polsk臋 do UK to ma braki i zwyczajnie ma kompleksy z samym sob膮. Gdyby Polska mia艂a cz臋艣膰 tego co UK nie siedzia艂oby tu tylu Polak贸w, tylu matek na benefitach. W Polsce samotna matka dostanie wielkie g.... a klecha jedynie da jej politowanie i nic wi臋cej. Naprawd臋 nikt was tu nie trzyma. Je艣li kto艣 ma depresj臋, kompleksy w UK to sam sobie szkodzi. Niech wraca do Polski i tam b臋dzie szcz臋艣liwy. W Polsce nie oboz贸w pracy, wszyscy s膮 szcz臋艣liwi, gospodarka kwitnie, pieni膮dze le偶膮 na ulicy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dociekliwy00
Obozy pracy ?? Sorry ale to nie czasy niewolnictwa, jak ci si臋 praca nie podoba to j膮 zmieniasz. Poza tym wielu ludzi na w艂asne 偶yczenie wepchn臋艂o si臋 w takie bagno. Zaplacili komu艣 za zalatwienie pracy, bo sami nie znaj膮 jezyka i tak sie to potem ko艅czy. Widz臋, ze mam tu do czynienia z zatwardzialym. pesymizmem. Ty pewnie nawet nie potrafisz cieszy膰 sie ma艂ymi sukcesami. Z takim podejsciem nie wr贸偶臋 ci ciekawego 偶ycia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dociekliwy00
Jednostki s艂abe, nie przejawiaj膮ce ch臋ci poprawy swojego losu zostan膮 wyeliminowane i zepchni臋te na margines.To si臋 nazywa naturalna selekcja. We wspolczesnym spoleczenstwie nie ma miejsca na pesymist贸w i ofiary losu, kt贸re nie potrafi膮 zadba膰 o w艂asne 偶ycie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 no nie wiem......
pesymisci, a moze realisci? ze sie sprzedajacie , uciekacie? naturalna selekcja- mysle ze w tym systemie przetrwaja zlodzieje, bandyci i ich slugasy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja by艂am g艂upia
zamiast pracowa膰 w stresie, z dala od bliskich przez 2 lata za minimalna i co z tego 偶e w zawodzie, mog艂am na benefitach siedzie膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielony groszek bonduelle
wole uciekac niz klepac biede w Polsce. Bezrobocie znowu skoczylo w gore, ludzie pracujacy po 10-12 godzin na dobe ledwo wiaza koniec z koncem. I co mamy robic w takim kraju? Skazywac nasze dzieci na zycie w biedzie? Skoro ci dobrze w Polsce to tam siedz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 najbrzydsze sa golfy
depress emi nie wypowiadaj si臋 za wi臋kszo艣膰 emigrant贸w z laski swojej.to 偶e na kafe lub w twoim otoczeniu zebra艂a si臋 grupka kt贸ra sobie nie radzi nie znaczy 偶e wi臋kszo艣膰 tak ma! my艣l臋 偶e ta wi臋kszo艣膰 nawet na takich forach nie siedzi bo maj膮 co艣 ciekawszego do roboty (nie tak jak ja w tej chwili;)) "ale nikt mi nie powie ze w uk jest ludzko dla Polaka" hahahah chyba w pracy o tobie opowiem:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 depress_emi
nie wierze- napisz w takim razie jak wyglada twoja praca i zycie na emigracji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do dociekliwego
dociekliwy, a ty gdzie pracujesz, tzn. na jakim stanowisku?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zielony groszek bonduelle
poza tym depresje sie leczy...

Udost臋pnij ten post

Zielony Groszek ma racj臋... sama sobie szkodzisz. Je艣li masz depresj臋 to mo偶esz kupi膰 bilet i za kilka godzin by膰 w Polsce. Tak jak wcze艣niej autorzy napisali w Polsce obecnie jest bieda i gospodarka raczej upada ni偶 idzie w g贸r臋. Jeden autor tu dobrze napisal lepiej pracowa膰 w UK ni偶 w sklepie w Polsce. Tu masz przysz艂o艣膰 dla dzieci, w Polsce nie dostaniesz nic. Idz do psychologa i powiedz 偶e masz depresj臋 skoro jest tak 藕le... Problem stanowi nie w UK tylko w Tobie. Nie umia艂a艣 sobie poradzi膰 w PL skoro jeste艣 w UK i teraz nie umiesz sobie znale艣膰 miejsca w UK i masz derpesj臋. Kto艣 kiedy艣 napisa艂 偶e dom jest tam tw贸j gdzie sta膰 ci臋 na chleb i godziwe 偶ycie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 abradabra
dla jednych bieda jest w Polsce,dla innych poza nia...Dla jednych nawet Paryz jest "miejscem dla ludzi z polskich wiosek"-jak w temacie na tym forum... A co do tematu-to ja narazie nie mysle o powrocie poniewaz pracuje w swoim zawodzie i daje mi to ogolna satysfakcje ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dociekliwy00
@do dociekliwego A czy to istotne ? Jak napisz臋, to pewnie zaraz us艂ysz臋, 偶e co to za praca, bo ka偶dy ''g艂upek'', nawet bez studi贸w mo偶e j膮 wykonywa膰. Jest to praca lekka, w bardzo fajnych warunkach, niestety s艂abo op艂acana ale przynajmniej robi臋 co艣 co lubi臋. Nie zamierzam te偶 sta膰 w miejscu, nie satysfakcjonuje mnie jedna praca przez ca艂e 偶ycie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gadudula
Nie chce wrocic do polski Bo ta cala biurokracja jest okropna tutaj w USA wszystko jest super easy, stac na normalne zycie, zakupy, uciechy, wakacje. W polsce jak pojdziesz do sklepu to na ciebie szczekaja ani dziekuje ani pocaluj mnie w d...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie wiem o czym mowisz
na mnie ekspedientki nie szczekaja :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie wiem o czym mowisz
na mnie ekspedientki nie szczekaja :-)

Udost臋pnij ten post