Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kikolko

Problem z niedouczonym allegrowiczem

Polecane posty

Gość kikolko

Witam. Mój problem dotyczy niedouczonego allegrowicza.Dokonałam zakupu,od razu dokonałam płatności za pomocą payU.Sprzedający upiera się,że nie ma konta w payu i mam wpłacić na konto,które podał.Wysłałam kilkanaście wiadomości m.in. z instrukcją jak ma przelać z konta payU na konto które chce.Dostał informację zwrotną z payu,z informacją,że ma na koncie pieniądze.Podałam nr telefonu do Payu miałam nadzieję,że tam go ktoś oświeci.Pan straszy mnie sądem.Co mogę w takiej sytuacji zrobić?Wysłałam dziś informację do allegro.Wiem,że mogę zacząć spór na all,ale co ona da?Cały wczorajszy dzień stoczyłam z nim spór i nic z tego nie wynikło.Byłam miła i pomocna,krok po kroku pisałam co ma zrobić.Nie mam już siły.Proszę o pomoc.

zacznik spor na allegro - jrdyna pomoc - inaczej on wystapi do allegro o zwrot prowizji albo wczesniej wystawi Ci negatywa. z reszta zwroc mu uwage, ze skoro zaplailas przez payu to musial zaznaczyc taka opcje przy wystawianiu aukcji i ptzy zakladaniu swojego konta tez nie znosze jak mam doczynienia z podobnymi osobnikami na all

Gość kikolko
Dziękuję ślicznie za odpowiedź.Co da mi ten spór skoro facet jest tępy i ciągle pisze mi,że nie ma konto w payu tylko w pko bp.Kilkanaście wiadomości wysłanych i nic nie kuma.Mam nadzieję,że dziś zadzwoni i go oświecą,że MA KONTO W PAYU.To jest jakaś farsa.Tyle zakupów tak opłacałam,przesyłki były ekspresowe. Pisze,że będą musiała opłacić koszty sądowe jako przegrana haha.Jak ktoś może zabierać się za sprzedaż nie znając się na tym? A spór kontrolowany jest przez kogoś z all?

Gość olk
U mnie podobnie ja mam konto w Payu ale stare konto wiec mam nadane automatyczne wiadomości i w treści aukcji podane nowe konto i wyraźnie zaznaczone że nie wpłacać przez Payu ale oczywiście niektórzy nie czytają ale tez nie ufają chociaż mam same pozytywne komentarze ,i teraz zachód z pisaniem listów do allegro z nowym kontem bo tam zamrożone prawie 300zł,może facet ma podobnie zmienił konto i nie ma dostępu,bo skoro jak piszesz to starszy gość ale potrafi wystawić aukcję to nie może być az tak ciemny aby nie móc poradzić sobie z Payu ,a Ty pozostaw sprawę allegro skoro Twoje tłumaczenie nic nie daje ,oby tylko facet nie chciał Ciebie oszukać.

Gość olk
Dziwny gość napisz mu jasno łopatologicznie co to Payu ,napisz całą instrukcję postępowania ,może skuma .

daj mu instrukcje(a najlepiej screeny ekranu), jak ma wejsc na swoje konto na swoje payu i zobaczyc, ze dostal wplate

Gość kikolko
Dzięki za odpowiedź.Ja nie wiem w jakim wieku jest gość. Nie było informacji,że nie płacić przez payu.Jeżeli byłoby tak jak piszesz to chyba opisałby tak jak Ty.On twierdzi,że nie ma konta payu.Pisałam jak d...jak może przelać pieniądze z payu a on "nic mnie obchodzą Pani dywagacje... niczego nie muszę konfigurować... pieniądze mają wpłynąć na konto... konto podane w ofercie... czy to przekracza Pani zdolności intelektualne?"

Gość pikiu
Kochana nic nie musisz mu dawać - zakładając konto a potem wystawiając aukcję powinien zapoznać się z regulaminem aukcji a tam jest info dot. również wpłat od Kupujących i Jego osobistego konta na allegro . Pieniądze otrzymał i są one już w serwisie więc Ty jesteś corect - a do sądu to co najwyżej Ty możesz iść zgłaszając sprawę najpierw na Policję o wyłudzeniu pieniędzy na podst. Art. 286 KK !!!!! Powołaj się na regulamin aukcji i jak to nie pomoże 3 dni i zgłoszenie zrób !!!! Szybko pozna zasady funkcjonowania Allegro.

Gość kikolko
Oj tych instrukcji było dużo,po ostatnie napisał to co wyżej zacyt.Informację z payu,że sprzedawca ma na koncie pieniądze też mu wysłałam.Pisałam,że rozmawiałam 2 razy z panią z payu i ,że ma kasę tylko nie umie jej przelać.Po kolejnym straszeniu sądem przestałam mu odpowiadać. Brakuje mi już sił.Wiem,że zrobiłam wszystko tak jak należy.

Gość kikolko
Ślicznie dziękuję za Wasze odpowiedzi. Dostałam kopa od Was. DZIĘKI!

Gość a ja tak od dupy strony
widzę,że pomocni ludzie są tutaj dzisiaj,więc i ja poprosze o taka łopatologiczna instrukcje jak sie przelewa pieniadze z payu na "zwykłe " konto i prosze o wyrozumiałośc:) instrukcja może być podana jak trzylatkowi,dziekuję:)

Moja Sprzedaż->PayU->Saldo i wypłata środków (zazwyczaj trzeba się ponownie zalogować)->na górze po lewej masz "Rachunek płatniczy w PayU", jeśli coś masz na koncie klikasz wypłać czy tam zleć wypłatę. Jeśli nie masz jeszcze skonfigurowanego konta to: Moja Sprzedaż->PayU->Konfiguracja->tam musisz wpisać dane swojego konta bankowego i dodatkowo możesz sobie ustawić opcje (np. automatyczną wypłatę od wybranej przez Ciebie kwoty).

Gość a ja tak od dupy strony
dzięki Perw:)

Gość olk
Logujesz sie w Moje Allegro,nastepnie wchodzisz w opcje Moja Sprzedaż ,Po prawej stronie na szarym tle napis Payu klikasz w ten napis i widzisz napis Saldo i Wypłata środków ,klikasz na niego wyskakuje ponowne zalogowanie się więc sie logujesz i juz jestes w Payu widnieje tam napis Zleć wypłatę i klikasz w to i gotowe . Na dole pojawi się nr i napis REALIZOWANE za parę godzin lub jutro napis zmieni się na ZAKOŃCZONA wtedy za jakiś czas pieniądze powinny być na Twoim koncie bankowym .

Gość kikolko
Można nie umieć,nie wiedzieć,ale skoro piszę w jaki sposób ma odzyskać pieniądze to nie rozumiem jak można tak się zapierać.Pani z payu poradziła mi spór na all,ale to trwa.Jest jakiś inny szybki sposób?Mam nadzieję,że z all go pogonią.Nie chcę iść na policję,ja należę do tych ugodowych.Martwię się,że jednak będę musiała.

Gość fjhhdfjnfgmng
bo trzeba miec we lbie nas.... zeby od razu po zakupie robic przelew bez pytania sie kolesia na jakie konto przelac? ja tak zawsze robie. chyba ze jakis sprzedawca co ma firmę, taki wiadomo, ze placi sie na PAYU, ale jakis inny to trzeba napisac i sie zapytac :O sama jestes sobie winna

"ale jakis inny to trzeba napisac i sie zapytac :o" Bo co? Bo można trafić na tępaka? :o Regulamin allegro nic nie mówi o tym, że trzeba o cokolwiek pytać. A jak ktoś nie umie sobie z takimi błahostkami poradzić to niech na bazarze sprzedaje.

Sorry gregory, ale w tym momencie PayU jest z góry narzucone przez allegro, i jeżeli ktoś nie zgadza się na PayU albo zaznacza w aukcji że nie można PayU to jest to niezgodne z regulaminem i są za to ostrzeżenia od allegro, a nawet bany 🖐️ Więc to co sobie ktoś zaznaczy w treści aukcji że nie chce PayU nie jest wiążące w żaden sposób. KAŻDY ma obowiązek udostępniać i akceptować taką formę zapłaty, a jak nie to niech sprzedaje na świstaku 🖐️ Kochana, piszesz do allegro - zapłaciłem i nie otrzymałem przedmiotu, opisujesz sytuację, podajesz nr wpłaty i nick sprzedającego, i konsultant allegro pisze do Pana sprzedającego że otrzymał zapłatę i ma wysłać towar :) http://allegro.pl/Contact2/Contact2.php -> usługa PayU Jestem kupującym ->sprzedający twierdzi że nie otrzymał mojej wpłaty Opisz sytuację, i Pan od razu będzie śpiewał inaczej :)

Gość sklonnosc do podwojnej
allegro narzuca PayU i jak ktos nie umie, to niech nie wystawia nic, Zacznij spór, I tak jestes za dobra, kolo widział, że sie cackasz z nim, to sobie pozwala, jakbys od razu zaczela spor, mysle ze by sie szybko nauczyl korzystac z PayU

bo trzeba miec we lbie nas.... zeby od razu po zakupie robic przelew bez pytania sie kolesia na jakie konto przelac? ja tak zawsze robie. chyba ze jakis sprzedawca co ma firmę, taki wiadomo, ze placi sie na PAYU, ale jakis inny to trzeba napisac i sie zapytac sama jestes sobie winna xxxxxxx Srututututu, patrz na to co wyżej napisałam, każdy kto sprzedaje ma odgórny obowiązek przyjmować PayU, albo niech spierdziela z allegro i znajdzie sobie inny serwis do sprzedaży. PayU ani nic nie kosztuje, ani nie idzie dłużej niż zwykłe przelewy z banku do banku (jak zlecisz wypłatę środków to masz na drugi dzień roboczy, w ekstremalnych syt. do 3 dni roboczych), za to jeżeli zapłacisz przez PayU to jak ktoś Ci wyśle cegłę zamiast przedmiotu to Allegro z własnej kasy oddaje Ci wszystkie koszty łącznie z przesyłkami (jak nie przez PayU to za przesyłki nie oddają). PayU jest bezpieczniejsze dla kupującego.

Nie ma sensu zakładać sporu, to potrwa dłużej - dopiero jeżeli spór jest nierozwiązany po 7 dniach bodajże to można go przekazać konsultantowi allegro, a jak napisze przez formularz kontaktowy pomocy allegro to konsultant napisze do niej i do gościa od razu, ze sporem wszystko się niepotrzebnie przeciągnie a spór z miernotą intelektualną i tak pozostanie nierozstrzygnięty

Gość kikolko
Haha widzę,że takich niewiedzących,nierozumiejących jest więcej.Ja wszystko wykonałam tak jak należy.Napisałam do allegro,teraz czekam. Dzięki za rady.

Gość kikolko
sklonnosc do podwojnej masz rację, za grzeczna jestem i za bardzo pomocna.Spór mogę zacząć za kilka dni.

Gość spokojnie.. .. ..
witam co mam zrobić, proszę o pomoc kupiłam coś na allegro, zapłaciła, z gościem zero kontaktu, brak towaru macie jakieś rady???

Gość kikolko
pretty A. masz rację!Dlatego robię przez payU to dla kupującego bardzo bezpieczne.Ciekawe jak długo będę czekała na odpowiedź z allegro?

spokojnie - kiedy kupiłaś i od jak długiego czasu nie ma kontaktu, czy pojawiaja sie negatywy u goscia teraz, i czy on loguje sie na allegro (widac na stronie z komentarzami datę ostatniego logowania) ?

Gość kikolko
do spokonie-zgłoś to do allegro.Wyżej jest napisane jak to zrobić.

Gość TryHardSista
Ja wystawiając rzeczy na allegro musiałam zaznaczyć, jakie formy płatności udostępniam, facet też to musiał zrobić. I nikt nie musiał mnie o nic pytać, bo podałam możliwości zapłaty, a ktoś sobie wybrał jak mu wygodnie. Po to jest ten formularz dostawy i zapłaty, a nie pytanie się sprzedawcy na które konto mu wpłacić. Jest idiotą, to nie jest wina kupujących. Moim zdaniem też trzeba założyć spór.

Gość Nastia Janowa
Skoro opcją zapłaty jest PayU lub przelew, a mi jest wygodniej skorzystać z PayU to korzystam z wygodniejszej dla mnie formy. Opcja oznacza, że mogę wybrać!

Gość spokojnie.. .. ..
towaru brak od jakiegoś miesiąca, logował się parę dni temu, wysłałam 2 maile ale teraz widzę czerwony napis - konto zawieszone