Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mama

orzeczenie o niepelnosprawności

Polecane posty

Gość ja mama

witam dzisiaj przyszlo orzeczenie o niepełnosprawności mojego dziecka i zastanawiam się co dalej. Gdzie pójść aby dziecko otrzymało dodatkową pomoc może ktoś jest w tym obeznany . Proszę napiszcie . dziękuję z góry.

Gość a czemu słodycze nie
Zgodnie z prawem tylko rodzice decydują o dziecku, dlatego orzecznik orzeczenie przekazuje wyłącznie Tobie. Napisz jaka to niepełnosprawność, np. fizyczna, jaka pomoć jest dziecku potrzebna? Lekarzy specjalistów, specjalistów w szkole czy przedszkolu?

Gość ja mama
podobno można się ubiegać o jakieś pieniądze na opiekę dziecka , no i jakiąś rehabilitację dla niego. ale gdzie jestem całkowicie zielona

Gość ja mama
bardziej wspieranie w edukacji , ruchowa trochę i wiecznie jacyś specjaliści neurolog . ortoptyk (zez) problemy z mową , przykurcze mięśni

Gość .a.adgdgkntja
A na co dostalo dziecko orzeczenie?jakie schorzenie i jaki napisali symbol choroby w orzeczeniu?

Gość fasia
Orzeczenie to składam tam gdzie wnioski o zasiłki rodzinne w urzędzie gminy, to chyba podlega pod GOPS, czy też MOPS. Dostaniesz 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego, do tego 80 zl dodatku rehabilitacyjnego(nie jestem tylko pewna czy przysługuje w każdym wieku czy dopiero jak dziecko chodzi do szkoły)

Gość ja mama
symbol -06-e. może ktoś powie co to znaczy w iecie , że pytacie?

Gość chjjvjjbj
e to epilepsja

Gość Figa67
fasia - przysługuje już, ja pobieram na 3-latka, tylko musisz mieć prawo do rodzinnego bo jak przekraczasz próg to samego dodatku nie dostaniesz. A tak na marginesie to we wniosku zaznacza się w jakim celu ubiega się o orzeczenie.

Gość a czemu słodycze nie
to ja mogę pomóc jeśli chodzi o edukację. Idziesz do dyrektora szkoły lub wychowawcy i przekazujesz orzeczenie. Na tej podstawie dyrektor ma obowiązek podjąć kroki i zapewnić dziecku dodatkowe zajęcia. Będzie w orzeczeniu napisane jakie mają być to zajęcia. Jeżeli w szkole nie ma danego specjalisty (podaje przykład: tyflopedagog jeśli dziecko ma problemy ze wzrokiem) ten ma obowiązek go zatrudnić wyłącznie dla twojego dziecka. Natomiast sama musisz iść, bo szkoła nie będzie wiedzieć, że dziecko posiada orzeczenie, gdyż nikt ich nie poinformuje.

Gość Figa67
symbole można sprawdzić w necie :O

Gość .a.adgdgkntja
Oprocz tych 80zl i 153zl plus ew.60zl rodzinnego,przysluguje Ci rowniez 500zl pod warunkiem ze nie pracujesz a dziecko wymaga ciaglej opieki

Gość omar szeryf
ja mam takie orzeczenie i chodzę z nim do ops,dostaje zasiłek pielęgnacyjny,ale trzeba mieć ll grupę żeby dostać pomoc.

Gość ja mama
figa 67 psinco prawda , sklada się dokumenty zebrane od specjalistów i tyle

nie rozumiem jak można ubiegać się o niepełnosprawność nie mając pojęcia na co dziecko choruje i jakiej pomocy potrzebuje :/ ten temat śmierdzi prowokacją a wypowiadające się osoby to kolejne znające się inaczej :/ po 1 w orzeczeniu pisze do czego masz prawo, po 2 jeżeli już to niezależnie od dochodu należy się zasiłek rehabilitacyjny 153zł, dodatek do rodzinnego o ile takie pobierasz lub się kwalifikujesz i tego jest coś ok 80zł; świadczenie pielęgnacyjne można otrzymać tylko i wyłącznie kiedy dziecko ma orzeczony stopień znaczny co także pisze w orzeczeniu, po drugie nie możesz pracować i prawo do tego świadczenia nie wynika tylko z posiadania orzeczenia, świadczenie wynosi ok 560zł dodatkowo można starać się o sfinansowanie sanatorium, dofinansowanie przyrządów rehabilitacyjnych, wózka, butów ortopedycznych itd. o ile masz do tego zalecenia od lekarza kwity i to są pieniądze z PFRON oprócz tego w orzeczeniu wpisane są zalecenia do pracy z dzieckiem i konsultacji itd.. więc wszelkie uprawnienia do rehabilitacji itd to kwestia tego co ustalono w orzecznictwie, praw jest wiele ale i ograniczeń wiele wszystkie informacje dostępne są w internecie wystarczy kliknąc w google

o orzeczenie się wnioskuje, co oznacza że wypełnia się wniosek zaznaczając o co się ubiega i to wypełnia opiekun dziecka, ale jak widać autorka jest tak ograniczona, ze zrobił to ktoś za nią :D wnioski też dostępne są w sieci, jeżeli nic nie zaznaczyła to i nic nie dostała poza stwierdzeniem niepełnosprawności :) takie pytania jak zadaje autorka to mogła zadawać zanim poszła po orzeczenie a nie teraz bo teraz to można tylko się odwołać od decyzji co nawet nie wiem czy jest zasadne bo skoro nie zadbała o to wcześniej...

Gość ja mama
to że się nie znam to nie znaczy ,że jestem ograniczona. dziękuję za informacje. nie rozumiem tych zlośliwości . jesteśmy anonimowi i to skłania wredne gnomy do obrażania innych.