Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paragon, paragon

Błagam o pomoc-allego

Polecane posty

Gość paragon, paragon

witam Mam wielki problem z allegro, a raczej ze sprzedawcą, zamówiłam towar, który chce oddać(wg. prawa mam 10dni na to), ale problem polega na tym, że sprzedawca nie włozył paragonu.Poprostu zwykłe niedopatrzenie ze strony sprzedawcy. A mi wmawia, że napewno został wło,zony do pudełka i że nawet mają nagranie z monitoringu. Potwierdzenie wpłaty mam- jest to przelew bankowy, ale on tego nie chce uznać:(:( co tu robić??paczki też nie przyjął, wszystko leży w depozycie firmy kurierskiej Błagam o pomoc, co tu robić???dlaczego mam ponosić koszty i konsekwencje jakiegoś czlowieka, który zapomniał o paragonie!!!!!!

Gość paragon, paragon
Dzieki Joanna, ale czy wogóle mam jakieś sznse???gdzie mam dalej zgłosić sprawę???

Sama transakcja z allegro i wszystkie wpłaty są wystarczające do przyjęcia zwrotu, paragon do zwrotu nie jest obowiązkowy. Paragon to jedna z form potwierdzenia zakupu, nic więcej ... nikt nie musi udowadniać, że otrzymał paragon. Ważne, żeby w inny sposób mógł udowodnić: datę zawarcia umowy, podmiot sprzedający towar, zakupiony przedmiot, cenę przedmiotu zakupionego. http://www.poradaprawna.pl/porady/czy-brak-paragonu-fiskalnego-uniemozliwia-uznanie-reklamacji,138190.htm http://cafe.allegro.pl/faq.php?faq=zwroty "Chcę zwrócić towar. Czy muszę odesłać paragon? Nie ma takiego obowiązku. Uzależnienie przyjęcia zwrotu od otrzymania paragonu jest bezpodstawne. Jednak ze względu na konieczność udokumentowania zwrotu przez sprzedającego, warto dołączyć paragon do zwracanego przedmiotu."

Gość paragon, paragon
na wszystko mam 10 dni, ale jak oni nie przyjeli paczki i jest w depozycie to co teraz??mam szanse wygrac????

najlepiej jak teraz odbierzesz tą paczkę i włożysz do niej potwierdzenia przelewu :) muszą przyjąć

Podeślij Panu link do tego na allegro co podesłałam, z cytatem odnośnie paragonu, jak to mu nie przejaśni w główce to napisz do allegro że sprzedawca odmawia uznania zwrotu towaru i nie chce Ci zwrócić kasy ani za towar, ani za przesyłkę - ostatnio allegro udupia sprzedawców którzy nie zwracają za przesyłki, stosując wykładnię przepisów z UE, dość głośne to jest - i zobacz co będzie jak allegro się z Panem skontaktuje :)

Gość paragon, paragon
tak, macie racje, właśnie to przeczytałam, ale oni twierdzą,żę paragon był spakowany, bo maja nagranie z monitoringu, a skad ja moge wiedziec, że to akurat moja paczka była...??????? Jestem wściekla bo oni naprawde sie pomylili, a ja na tyum cierpię!!!:( a raczej moje dziecko!!!

10 dni masz na poinformowanie o zamiarze odstąpienia od umowy, i od tego czasu masz 10 dni na wysłanie paczki do niego, a że on nie odebrał to jego problem, a nie Twój

Gość paragon, paragon
ale paczkę odebrałam i odesłałam do nich ale oni jej nie odebrali i stąd jest w depozycie firmy kurierskiej. A do allegro juz pisalam, ale nie odpisali wogole:(:( niewiem, czy powinna cos więcej??policja??naprawde nie wiem:(:(

to niech Ci przesle filmik na @ jak wkladaja paragon a nie w bambo robi, pretekst sobie wynalazł, mialam kiedys podobna sytuacje i jak poprosiłam o nagranie to problem szybko sie rozwiązał!

Gość paragon, paragon
Pretty---no włąśnie jutro mija 10 dzień, a co do tego depozytu to jest do 4 lutego, a potem mi odsyłaja i ja mam poniesc znow koszty dowozu. Z tym sprzedawcą nie można sie wogóle dagadać, bo rozłącza sie w polowie zdania, nie mam sil, naprawde!!!!

Gość fdbhnjy
trzeba było nie odsyłać paczki tylko wysłać poleconym za potwierdzeniem odbioru pisemne odstąpienie od umowy, a dopiero po wysłaniu tego odesłać towar

Gość paragon, paragon
ale monitoring nie wiem czy mi cos da,skąd ja bęe wiedziła, że to akurat jest moja paczka??

zadzwoń do sprzedawcy i mu powiedz to wszystko co sie tutaj dowiedzialas.Powiedz,ze jesli nie ustosunkuje sie odpowiednio do sprawy to zglosisz wszystko do allegro i do praw konsumenta.Niesttey czasami trzeba postraszyc sprzedawcow,ze znasz swoje prawy i nie dasz sie nabic w butelke.

Gość paragon, paragon
to tu popełniłam widocznie błąd, wysłąłąm lis polecony z oświadcz. i innymi papierami, a oni dostali paczke wcześniej

Gość paragon, paragon
Do konsumenta dzwoniłam własnie dzisiaj, powiedział, że będzie próbował dzwonić i prowadzić mediacje....boję sie ze nie wskuram nic.

Gość podpierdol go do
Urzędu Skarbowego, pewnie nie tylko ciebie przekręcił na brak paragonu.

Gość podaj nick tego sprzedawcy
a przesyłkę wysyła się najtańszą opcją (poleconą) a nie przesyłką kurieską.

Gość paragon, paragon
kurierem , własnie bylo najtaniej