Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hcgnh

czy robię dobrze ?????

Polecane posty

Gość hcgnh

opis sytuacji : W LO na biologii robiliśmy krzyżówki genetyczne. Wyszło z tych krzyżówek że jeśli ojciec i matka mają oczy czarne to dziecko też musi mieć czarne oczy! Mój kuzyn ma córkę o niebieskich oczach, on czyli domniemany ojciec ma czarne, jego żona także ma czarne czyli wychodzi na to że poszedł wałek! Rozmawiałam o tym z mamą, stwierdziłyśmy że nie będziemy robić szumu w rodzinie. Zdecydowałysmy ze nigdy mu o tej krzyżówce genetycznej nie powiemy! Czy mój kuzyn ma prawo poznać prawde że nie jest biologicznym ojcem swojej córki ?

Gość Genetyk
na lekcji robi się proste krzyżówki. nie wiem czy tak to można upraszczać. Załóżmy, ze oboje mają AA a drugi Aa lub AA i AA to wtedy ok, a jeżeli będzie kombinacja Aa iAa to te dwa allele nie dominujące dadzą inny kolor. Nie pamiętam, ale tata temu to było;/

Gość Genetyk
Pytanie czy kolor oczu determinuje jeden gen i jak to z tymi allelami, ale to co na lekcji biologii to za mało by stwierdzić;/

Gość tak, ja sie pogubilam
najlepiej jest myslec, ze laska zdradzila faceta. ale ze podmienili dzieci w szpitalu to o tym juz nie pomyslalyscie? :o

Gość dfghjkghfd
a jak duze jest dziecko? bo noworodki wszystkie maja niebieskie ochy

Gość hcgnh
chyba 7 lat

Gość
w przypadku heerozygot to mozliwe moi dziadkowie maja piwne mama piene wujek niebieskie doucz sie

Gość jhkjhlkj
co za brednie nie bede sie wymadrzec ale te geny cos zle liczysz ... mojej mamy rodzice mieli blado niebieskie a mama ma czarne u mnie ojciec ma zielone mama czarne ja z siostra szare .. do tego jestem leworeczna a nikt od pokolen nie była a mamy rodzenstwo ma granatowe teczowki i niestety ale jestem z tej rodziny;] poniewaz przeszlismy wszyscy testy z racji ze szukalismy dawcy szpiku dla cioci ;/

Gość hcgnh
Pani od biologii powiedziała nam że jeśli matka ma oczy czarne + ojciec ma oczy czarne to dziecko musi mieć też czarne oczy!!!!!!!!!!!

Gość hehhh
bo biologii ucza tumany czytali 30lat temu stare podreczniki i w kolkoucza tych bzdur

pani z biologii ma wiedzę z darmowych gazetek - koloru oczu u ludzi jest dziedziczony w kilku genach

Gość masakraalebzdurybiologiestudiu
co za bzduryyyyyyyyyy ja jebięęęęęę a cechy które wychodzą po dziadkach mówi CI to COŚ? a mutacja genetyczna mówi Ci to coś? a to że kolor oczu determinowany jest przez KILKA genów które są dominujące lub recesywne mówi ci coś?