Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pole obowiązkowe-wybierz pseud

Dziedziczenie majątku sprzed ślubu

Polecane posty

Mój ojciec zamierza się ożenić. Posiada mieszkanie którego jest jedyny właścicielem. Ja mam jeszcze siostrę. Czy w przypadku (odpukać) śmierci ojca dziedziczę tylko ja z siostrą czy jego przyszła żona też? Czy to że mieszkanie kupił długo przed poznaniem drugiej żony ma jakies znaczenie dla późniejszego procesu dziedziczenia? Będę wdzieczna za odpowiedź :)

Gość wredniucha10
jeśli ojciec nie zapisze wam w testamencie to nowa żona odziedziczy połowę, ty z siostrą po 1/4.

dziękuję za odpowiedź :)

Gość spadek po zyjacej matce
cóż... w najlepszym wypadku masz 1/4 w najgorszym - nic

wredniucha ma rację, macie z siostrą prawo tylko do połowy, chyba że ojciec podpisze intercyzę przedmałżeńską

Gość majątek zgromadzony przed
ślubem jest wyłączna własnością włąściciela - nowa zona ojca nie dziedziczy mieszkania chyba ,ze ojciec jej to zapisze .

Gość majątek zgromadzony przed
niczego nie musi podpisywa - wszystko co masz przed ślubem jest tylko twoje i o ślubie .

Gość wredniucha10
"ślubem jest wyłączna własnością włąściciela - nowa zona ojca nie dziedziczy mieszkania chyba ,ze ojciec jej to zapisze " - nieprawda! "ślubem jest wyłączna własnością włąściciela" - tak, ale tylko w przypadku rozwodu "nowa zona ojca nie dziedziczy mieszkania chyba ,ze ojciec jej to zapisze " - dziedziczy każdy, komu ojciec zapisze (ponieważ była to jego bezsprzeczna własność) - jeśli nie zapisze nikomu - nastąpi dziedziczenie ustawowe - współmałżonek 1/2, resztę dzieci w równych częściach

Gość Patent na własne zdanie
W pierwszej kolejności do spadku zostają powołane dzieci spadkodawcy oraz małżonek. Dziedziczą oni w częściach równych. Jednak ułamkowa część spadku przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż 1/4. Oznacza to, że jeśli mąż pozostawił po sobie żonę i dwoje dzieci, to wszyscy otrzymają po 1/3 spadku.

Gość Patent na własne zdanie
skąd wam ta 12 dla małżonka się bierze, małżonek dziedziczy na równo z dziećmi nie mniej jednak niż 1/4 schedy spadkowej

Gość wredniucha10
Patent na własne zdanie - sprawdziłam, zwracam honor - w tej sytuacji wszystkie panie dziedziczą po równo (po 1/3)

dzienks wszystkim :)