Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość budkadeszczowa

USG w 9 tygodniu ciazy a termin porodu?

Polecane posty

Gość budkadeszczowa

Hej dziewczyny mam takie pytanie : slyszalam ze usg robione wczesniej niz 11 tydzien ciazy jest najdokladniejsze co do terminu porodu ? czy to prawda ?

Ja nigdy nie brałam pod uwagę terminu z USG bo każde dziecko rośnie w swoim tempie i tyle z tego. Miałam wyznaczony termin z OM i tego się trzymałam a dziecko i tak urodzi się kiedy chce.

Gość budkadeszczowa
dzieki mi wlasnie na usg wyszlo ze wiek dziecka to 9 tygodni i 6 dni a od ostatniej miesiaczki ze 10 tygodni i jeden dzien

Gość mama007
wyznacza sie termin z usg, bo do 12 tyg. bodajże wszystkie dzieci rozwijaja sie bardzo podobnie i z wielkości kości udowej oceniają. Potem faktycznie jedno ma 2,5 a drugie 5 kg. To istotne w przypadku, gdy trudno ocenic z ostatniej miesiaczki (nie było jej, krwawienie było jeszcze w ciąży itp.). A kilka dni rozbiezności, to normalka, cykle są róznej długości i zalezy, jak sie lekarzowi kursor ustawi, bo tu milimetry maja znaczenie. U mnie róznica z om i usg były 4 dni, synek akurat urodził sie pośrodku.

Gość ZawszeCiekawaaa
Ja też nie patrzę na usg tylko z OM. Ja u lekarza pierwsze usg to wg ostatniej miesiaczki równe 6tyg a wg usg wyszło 7tyg i 2 dni. Teraz na ostatniej wizycie było równo 34tyg wg OM a wg usg 32tyg i 6 dni. Dlatego bez względu na to w którym tygodniu usg lepiej trzymać sie terminu z OM bo ten drugi jest ruchomy,;)