Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaktus3

renta po rodzicu a rodzaj szkoły

Polecane posty

Gość kaktus3

Witam! W tym roku będę pisać maturę, niedawno zmaró mój tata, po którym dostałam renę, żeby ją dostawac-wiadomo, muszę podjać dalszą edukację, ale mam pytanie odnośnie tego, czy muszą być to normalne studnia, czy np. może być to jakieś 2-letnie studium czy coś w tym rodzaju? Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź.:)

Gość hjgkh
chyba każdy rodzaj szkoły, przynajmniej w przypadku alimentow tak jest

Gość kaktus3
czyli nie ma to znaczenia czy są to normalne studia czy jakieś studium?

Gość ZawszeCiekawaaa
Myślę że nie ma to znaczenia. Ja chodzę do szkoły zaocznej i alimenty normalnie mi przysługują. Tak samo moja znajoma. Chodzi zaocznie do szkoły a nadal otrzymuje rentę po zmarłej matce.

Gość problem masz naprawdee
to nie ma znaczenia, możesz iść na studium

Gość nie ma znaczenia
mój brat chodzi do policealnego studium i otrzymuje rentę rodzinną

aktualnie nie długo kończę pobieranie renty rodzinnej, nie ważne jaka to szkoła, czy dzienna czy wieczorowa, ważne zeby sie uczyć, ja dzieki tym mam skończoną szkołe wieczorowe studium hotelarstwa (2lata) wieczorowe studium ekonomista (2lata)

nie ma znaczenia czy pojdziesz do studium czy na studia ;) tyle tylko ze chodzac do studium bedziesz pobierala rente przez 2 lata, natomiast na studiach od 3 do 5 lat (zalezy czy poprzestaniesz na licencjacie czy pojdziesz na magisterke) :D

bzdura, jeżeli się uczysz ciągle to rentę się pobiera do ukończenia 25lat, chyba że się studiuje i ostatni rok studuów przypada gdy kończy się 26lat to zus,krus może przedłużyć o rok rentę, nic nie stoi na przeszkodzie aby kontunować inne kierunki studium, trzeba tylko doręczać zaświadczenia że się uczy, wiem doskonale bo takową rentę pobieram, a przysługuje mi jeszcze 2miesiące,

Gość nie ma znaczenia
Mowidka - dokładnie, możesz pobierać rentę do 25 roku życia, więc kończyć szkołę za szkołą i git :)

Gość kaktus3
Gorąco wszystkim dziękuję!:)

Gość novaRadom
NOVA Centrum Edukacyjne w Radomiu Zaprasza do ZAPISÓW. Rekrutacja na Semestry Jesienne jeszcze trwa. Nie zwlekaj dołącz do grupy i rozpocznij naukę. Otrzymasz legitymację uprawniająca do zniżek komunikacyjnych i nie tylko oraz zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły uprawniające do uzyskania np renty ZUS Zapisy Trwają ! Radom ul. Focha 12/9 www.nova.edu.pl