Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawiczek na dachu

Co myślicie o kościele katolickim w Polsce? Przetrwa ?

Polecane posty

@horror: poza tym o jakie zmiany z mysleniu KK w sprawach mlodych Ci chodzi? Ok, antykoncepcja i seks przed slubem to sie zgodze.

KK dlatego trwa 1000 lat, bo wlasnie jest monolitem i jest hierarchiczny. Wrogowie KK robia wszystko, zeby to zmienic. Dzis mowia, ze jak KK sie nie zmieni, to straci wiernych. Dziekuje za troske, ale przeciez powinni sie z tego cieszyc;) Nie ciesza sie, bo wiedza dobrze, ze to nieprawda, a KK wzmocni sie, kiedy nadejdzie realne widmo islamu:)

gdyby tak było to do tej pory modlilibyśmy się po łacinie. Zasady kościelne są ustalane czesto jak komu pasuje wewnetrznie. i nie chodzi o twarde trzymanie się , bo podstawą jest Deklaog. Kościół i wysnanie rzymsko-katolickie bardzo zmienił się od swojej pierwotnej wersji, więc nie trwa jednak tak jak byś tego chcial. Zmiany są nieuniknione.

słabnie w europie a rosnie w siłe w azji a zwłaszcza tam gdzie sa przesladowwania z strony muzułmanów

Gość Palikkkot
"A za powszechna nagonke na kreature Urbana odpowiedzialna jest kreautura Urban - kolega Palikota." Tak jak za powszechną nagonkę na Popiełuszkę odpowiedzialny jest Popiełuszko. "Piotrowski wspolpracuje w poslem RPP" Ale nie z Palikotem. "Co do celibatu, to bycie ksiedzem jest dobrowolne." Ale wykańcza, Jednym z warunkiem przyjęcia do seminarium jest nie bycie impotentem. Czemuż to?

Gość vwerwere
Jezus powiedział wyraźnie, że Kościoła "bramy piekielne nie przemogą".

to jest bardzo delikatny temat. Uważam, ze powinno się trzymać dpostawowego rdzenia wiary. Dekalog, prawdy wiary. Ale nie możemy zapominać, że Kościół to wierni. Bez nich jest to tylko budynek. Poza tym ile jest ludzi tylko poglądów, dla tego Kościoł ma swój fundament ale pozostałe sprawy powinny być elastyczne w ramach oczywiście dekalogu i prawd wiary.

@horror: ok, ale ja nie bardzo widze co mialoby sie zmienic, bo wg mnie i sporej czesci katolikow - wszystko jest ok. Problem maja ludzie spoza kosciola - ateisci, antyklerykalowie - ale nie my.

no niestety, trzeba patrzeć nie tylko na siebie. Znam mnóstwo ludzi czynnynie udzielających się w Kosciele, którzy nie dokońca czują sie dobrze w tym wszytskim. Ja naleze do osób Z Kosciołą, nie spoza i nie ze wszytskim się zgadzam. ALe nie jestem też za skrajnosciami.

"Tak jak za powszechną nagonkę na Popiełuszkę odpowiedzialny jest Popiełuszko." Masz klopoty z odroznieniem dobra od zla. Urban byl komunistycznym gansterem, a Popieluszko osoba walczaca z gangsterami. To tak jakbys oskarzal Popieluszke, ze byl winny skazania Piotrowskiego za jego zabicie. Co najmniej absurd;) "Piotrowski wspolpracuje w poslem RPP" Ale nie z Palikotem." Jesli ktos jest z partii Palikota - to takze z Palikotem. Ergo: Palikot pracuje z Piotrowskim i Urbanem. ""Co do celibatu, to bycie ksiedzem jest dobrowolne." Ale wykańcza, Jednym z warunkiem przyjęcia do seminarium jest nie bycie impotentem. Czemuż to?" Nie wiem, ale mysle, ze ksieza dadza sobie rade bez Twojej troski o nich:)

@horror: ale KK jest w miare elastyczny imho. Nie mozna sie godzic na pewne rzeczy, ale mysle ze jak zgdza sie na antykncepcje i seks przed slubem, to nie wiem co jeszcze mogliby zrobic.

to nie jest jedyny warunek - ale jeden z wielu . A nie bycie impotentem czy mężczyzną okaleczonym w sferze seksualnej było warunkiem ,zeby nie stwarzać furtki dla wielu ludzi , którzy uciekając od światai kłopotów wybieraliby zakony jak ucieczkę przed życiem a nie służbę Bogu .

nie chodzi o konretne zmiany. Ale o podejście. Księża, zkonnicy to też ludzie, często grzeszni. Zatem nie nalezy bezkrytycznie przyjmować wszytsko co od nich wypływa. Z historii znamy wiele błędnych decyzji Koścoła. Co do zmian i tego co komu przeszkadza moge się wypowiedzieć to co mnie boli i co nie dokonca mi się zgadza.

w historii Kosioła boli mnie to, że często sami kościelni urzednicy łamiali podstawowe zasady wiary (np. inkwizycja). Kupczenie odpustami. Bral szacunku do ludzi, zwłaszcza dla tych inego wyznania. Dla mnie wiara i Bóg to sprawy święte i nie widzę sensu mieszania się w sprawy polityki, finansów, w sprawy łóżkowe. Najważniejsze czy ktoś jest dobrym czlowiekiem. Nie rozumiem też księży, którzy uwazają, że każdy powinien nieść swój krzyż i przyjmować wszystko w pokorze, mowie tu o sytuacji kobiet żyjacych w sakramecie małżeństwa z mężami, którzy je biją, gwałcą, znęcają sie psychicznie. Sami zaś podnoszą larum gdy chodzi o sprawy majątku koscielnego lub o sugerowanie politycznych wyborów wierzącym. Jak wiadomo urzendicy koscielni to ludzie i grzesza tak samo jak my ludzie świecce. Ale nie wiemdla czego ich grzechy podlegają innemu rozgrzeszeniu. nie chce tu wspominać głupich argumentów typu: drogie samochody, rozwiazłość czy molestowanie wśród księży. bo to cechy ludzkie. Co komu do tego kto jak zarobił na drogie auto. Jesli zrobil to uczicwie to plus dla niego. Ale nie chciałabym, żeby ktoś oplywający w samych dobrach nauczał mnie skromności. I to się tyczy min. również polityków.

Gość ana liza
dlaczego Kościół Katolicki naucz ,zę Maria nigdy ne umarła ?

Gość ana liza
albo dlaczeog dizeli grzechy na cieżki i lekie skoro grzech jest grzechem ?

ja wiem ,ale nie powiem :) niech odpowiedzą ci , do których pytanie jest skierowane - o ile wiedzą :)

co do wierzenia wniebowzięcia Marii. to jest jak dogmat. tak jak wierzy się w to niebo, piekło, karę za grzechy czy sakramenty. Wierzący jak sama nazwa wskazuje wierzą. czyli polegaja nie tam tym co widzialne wyłącznie. Co do grzechów lekkich i ciężkich to jak w kodeksie karnym. Jest różnica między małym kłamstwem a morderstwem. Inny wyrok równiez dostaje osoba, ktora popełnila przestępstwo typu zabójstwo a inna kiedy ukradnie np gazete w sklepie.

dogmat , powiadasz .. a na czym opiera sie taki dogmat ? bo rozumiem ,ze żeby dogmat sie pojawił to musiał być czas kiedy go nie bylo - to za jaką przyczyną sie pojawił ? z jakiego powodu ? i na jakiej podstawie ? Bo Biblia przeczy temu dogmatowi . Malo tego sama historia KK przeczy temu dogmatowi bo twierdzenie o wniebowzięciu Mari do nieba zostalo przyjęte dopiero w 1950 roku - czyli przez prawie 2 tys lat Maia była kobietą smiertelną a od 1950 nagle ożyła ?

Jedyne rozróżnienie grzechów jakie stosuje Biblia to grzech i bluźnierstwo przeciwko Duchowi Świętemu - a zapłatą za grzech , nie ważne jaki - jest śmierć.

Gość ana liza
alium jesteś świadkiem jehowy ?

mnóstwo jest takich niuansów. które i mnie zastanawiają. Np. dla czego Bilbia została skompletowana z takich a nie innych fragmentów. Bo wiemy, że jest ona wybiórczym zestawieniem tekstów. Dogamaty tak jak i Kosciół nie są od zawsze. Są również strasze religie i wyznania. Wiara jaka kolwiek, nie mowie tylko rzymsko-katolickim wynznaiu ma wiele aspektów pozanaukowych. Jak dla mnie Maria mogłabyć wieczna i mogła umrzec, Mogła rownież odlecieć do nieba na różowym jendorożcu. Co naukowo jest tak samo prawdopodobne jak wniebowstapienie. Kazdy wierzy w to co chce. i ja szanuje nawet wyznawcow Świetych talerzy i UFO, dopoki nikomu krzywda sie nie dzieje z ich powodu.

przyjęte dopiero w 1950 roku - czyli to nie znaczy ze przedtem nie wierzyli bo wiara w niebowziemcie byla od 7 wieku Według teologii katolickiej Maryja mocą Bożą została wzięta do nieba podobnie jak Henoch i Eliasz.

dlaczego kanon Biblii został ustnowiony tak a nie inaczej i jaki musiał spełniać warunki to akurat nie jest żadna tajemnica - wystarczy tylko poczytać .

tylko ,zę o wniebowzięciu Henocha i Eliasza Biblia pisze - natomiast wniebwziecie Mari to polityka KK :)