Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mała mi mama

Genetyka czy jak... POMOCY

Polecane posty

Gość Mała mi mama

Moja mama , tata i ja mamy niebieskie oczy, ale mój brat ma brązowe . Wiec jak to jest z tą genetyką ? Rodze za miesiąc mój mąż też ma niebieskie oczy czyli dziecko powinno mieć też niebieskie , chyba , że po wujku ( moim bracie) może oddziedziczyc brązowe?

Gość tak jak ktoś napisał
nie jest powiedziane przeciez. Moj tata ma brazowe a mam zielone - a kazde z nas,dzieci ma inne - brazowe, zielone, niebieskie i szare :D

Gość co to sie robi
głownie dziedziczymy po dziadkach w Twoim wypadku dziecko może mieć , 60% niebieskie ,po 20% na zielone i brązowe w sumie zależy jakiego koloru oczy mają rodzice faceta i rodzeństwo

Gość co to sie robi
w moim przypadku obie córy wstrzeliły się w 30 % szanse na kolor niebieski

Gość I nie, I tak
Jezeli oboje rodzice maja czysto niebieskie oczy to twoj brat nie jest ich dzieckiem. Chyba, ze ktores z dziadkow (ich rodzicow) ma brazowe. I w takim przypadku tak, two je dziecko moze miec oczy kazdego koloru.

Gość Mała mi mama
No tak ale teraz czytając te artykuły na necie to mam jeszce jedno pytanie jeżeli moi rodzice mają niebieskie i ja mam niebieskie to skąd mój brat ma brązowe ?

A- brązowa barwa oczu a- niebieska barwa oczu możliwe genotypy rodziców: AA,AA ; AA,Aa ; Aa,Aa jeżeli rodzice mają genotyp AA,AA to potomstwo będzie miało oczy brązowe (homozygota dominująca x homozygota dominująca) jeżeli rodzice mają genotyp AA, Aa to potomstwo będzie miało oczy brązowe (homozygota dominujaca x heterozygota) jeżeli rodzice będą mieć enotyp Aa,Aa (heterozygota x heterozygota)to potomstwo będzie miało oczy koloru niebieskiego i brązowego, ponieważ: Aa xAa daje: AA- brazowe oczy Aa- brązowe oczy aa- niebieskie oczy rodzice o brazowych oczach muszą byc heterozygotami by potomstwo mogło mieć niebieskie oczy jeżeli oczy niebieskie sa cechą recesywą to rodzice nebieskoocy nie mogą miec potomstwa o oczach brązowych aa, aa oboje rodzice maja niebieskie oczy , więc potomstwo również ma oczy o tej samej barwie

Gość I nie, I tak
Braz jest dominujacy, niebieski recesywny, wszystko posrodku mieszane. Genetyki sie nie chcialo uczyc, co? http://www.ciazowy.pl/artykul,kolor-oczu-dziecka-rodzinna-spuscizna,1061,1.html

Gość Mała mi mama
nie no jeden mój dziadek miał brązowe oczy to chyba , że tak

Gość anaianamana
Twoj brat nie jest dzieckiem przynajmniej jednego z rodzicow. Dziecko nie moze miec brazowych oczu gdy rodzice maja niebieskie

jeżeli oczy niebieskie sa cechą recesywą xxx jesli nia jest to rzeczywiscie nie moze

Gość Mała mi mama
Czyli, ze co? mój brat niby jest podmieniony , albo mój ojciec nie jest jego biologicznym ojcem. Dziewczyny nie żartujcie sobie .... Bo teraz na prawde mnie zatkało

Gość Mała mi mama
Wieczorem tak z ciekawości zapytam się wszystkich domowników o grupy krwi , wiec może wtedy się wyjaśni z tym kolorem , może to przypadek i po dziadku odziedziczył te oczy

Gość haaat
moja mama ma niebieskie tata brąz ja niebieskie mój m: niebieskie nasze dziecko: niebieskie oczy Mnie uczyli na genetyce, że niebieski+niebieski nie ma bata = dzieci z niebieskimi oczami

aha- i szansa na brazowe oczy u dziecka rodzicow niebieskookich to 16,5 %