Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość retermania

krótka szyjka

Polecane posty

Gość retermania

jestem w 29 tc i moj lekarz stwierdzil dzis ze mam krótką szyjkę 2,5cm. jest zamknieta ale mam duzo lezec i sie oszczedzac najgorsze jest to ze mam 3 letnie dziecko wiec tak troche ciezko. strasznie sie boje ze urodze za wczesnie. miała któras tak z was lub ma? :(

Gość dhsalj
przy 2,5 cm to powinien ci pessar założyć ,dostalaś luteine chociaż?

Gość retermania
taak dostałam luteinę , nie proponował mi pessaru a na szew mowi ze za pózno i jest ryzyko infekcji :(

Gość dhsalj
a kiedy masz kolejną wizyte? mnie zasugerował ale póki co mam luteine i na kontroli ma zobaczyć Fenoterol dostałaś?

Gość retermania
za 2 tyg na kontrole mam isc ale ja nie mam skurczy, mam cały czas miekki brzuch a zz tego co wiem to Feneterol zapobiega skuczom.. Kurcze martwie sie i zastanawiam czy nie isc do inego lekarza i spytac o pessar - choc przy nim tez trzeba lezec :(

Gość załamka;(
mnie pessar założono dopiero jak szyjka miała tylko 1,5 cm. Ale co do efektu to jeszcze nie mogę się wypowiedzieć, bo dopiero 3 tydzień go noszę, jednak po kontroli jest bez zmian, czyli dla mnie to dobra wiadomość. Jeszcze 7 ... Na następnej wizycie upomnij się o niego, bo to jest dobre rozwiązanie, choćby dla psychiki i samopoczucia, a to juz jest bardzo duzo.

Gość załamka;(
mając krążek wcale nie trzeba tylko leżeć, wystarczy się oszczędzać, tym bardziej jak nie masz skurczy i twardego brzucha.

Gość dhsalj
lepiej sie dopytaj o ten pessar tak jak załamka Ci radzi :) Będzie dobrze-bliżej konca jesteś :) Ja też będę chcieć pessar na kolejnej wizycie własnie dla świetego spokoju.

Gość krótkaszyjkakarczek
ja miałam krótką szyjkę, w 33 tyg. było 1,5 cm, zalecenia leżeć i się oszczędzać, luteina, fenoterol, no-spa i tak dalej, nie miałam możliwości leżeć bo mam pod opieką starszą chorą osobę, dotrzymałam do 37 tyg. normalnie funkcjonując, rodziłam naturalnie, szybko i sprawnie, córcia 10 pkt Apgar, dziś ma 8 mies. :)

Ja mialam 2,7 w 19 tygodniu jeden lekarzmnie nastraszył bo mialam tez stawianie brzucha a drugi uspokoił zalecił magnez, nospe i co? Przenosilam 10 dni potem 3 dni wywolywali i ani jednego skurczu nie mialm zero rozwarcia i zrobili cc, najwazniejsze ma byc zamknieta i twarda

Ja mialam 2,7 w 19 tygodniu jeden lekarzmnie nastraszył bo mialam tez stawianie brzucha a drugi uspokoił zalecił magnez, nospe i co? Przenosilam 10 dni potem 3 dni wywolywali i ani jednego skurczu nie mialm zero rozwarcia i zrobili cc, najwazniejsze ma byc zamknieta i twarda

Gość retermania
dzięki dziewczyny za pocieszenie spytam na następnej wizyciee o ten pesar choćby dla samej psychiki :)

ja miałam 2 cm szyjkę od 19 tc. nie miałam pessaru, ale brałam fenoterol i musiałam się oszczedzac. donosiłam do 40 tc ;)

Gość karolka65437
różnie bywa u roznych kobiet niektore mają z natury krótkie szyjki i donosza bez problemu. Wazne ze nie masz rozwarcia. U mojej znajomej miała długą szyjke 4cm a nagle z dnia na dzien w 28tyg zrobilo jej sie niecały 1cm wiec tu nie ma reguły. oszczedzaj się i lez jak najwiecej a bedzie dobrze!

Gość mamakaka
Szyjka skracała się u mnie od 22 tyg, założono mi pessar i dzięki temu donosiłam do końa, uważam że pessat to świetna sprawa jednak z regóły zakładają go prywatnie koszt ok 350 zł, 2 lata temu nie wiem jak dziś ja w 33 miałam 1,5 cm tj 50 % raczej sama bym nie donosiła pogadaj z lekarzem o pessarze