Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JovankoJovanke

Filologia słowiańska

Polecane posty

Gość JovankoJovanke

Co sądzicie o tym kierunku? Jakie są po nim szanse na pracę? Pasjonuję się kulturą i historią krajów bałkańskich, zwłaszcza Serbii i Chorwacji, w związku z czym pomyślałam, że idealnym kierunkiem dla mnie byłaby właśnie filologia słowiańska. Uwielbiam uczyć się języków, a tamtejsze, zwłaszcza serbski, brzmią przepięknie.

fajnie ze masz specyzowane zainteresowania i gotowosc, by je realizowac. co do pracy....na pewno sa mozliwosci w firmach wspołpracujacych z tymi krajami, ale radzilabym sie zabezpieczyc jeszcze dodatkowa umiejetnoscia -bardziej konkretna zawodowo. 5 lat dziennego studiowania- w tych czasach i w Pl, jezeli nie jestes zabezpieczona przez rodzicow- to niestety bolesne przebudzenie potem

jestem zainteresowana mitologia slowianska- moglabys mi cos polecic? dzieki

Gość jsem z Prahy
jestem po slawistyce, kierunek fajnyi ciekawy ale o pracy zapomnij, moze tam jakies tlumaczenia ale mala jest szansa, nikt slawistow nie chce i nie potrzebuje

Gość JovankoJovanke
Polecam na początek Gieysztora i jego "Mitologię Słowian". Dobre źródło informacji na ich temat i chyba najlepsza pozycja, która ich dotyczy.

dzieki, powodzenia, i nie rezygnuj, tylko zabezpiecz sie zyms jeszcze.

Gość JovankoJovanke
Szkoda. Wydawało mi się, że języki, zwłaszcza te mniej znane, to dobra inwestycja.

Gość kjuhygtrf
Moim zdaniem jak najbardziej warto studiować nietypowe języki, ale musisz mieć jakiś pomysł na siebie. Raczej nie utrzymasz się z tłumaczenia dokumentów po serbsku albo tłumaczenia chorwackiej poezji, ale jeśli znalazłabyś jakąś firmę współpracującą z tymi krajami, to pewnie przyjęliby Cię z otwartymi ramionami. Oczywiście nie jest to jedyna opcja, ale musisz sama pomyśleć, do czego się nadajesz i co jest realne.

Gość jsem z Prahy
coz, tez tak myslalam ale okazuje sie, ze orpocz rosyjskiego jezyki slowianskie wziecia za bardzo nie maja. ale zawsze mozesz isc studiowac dla siebie :-)