Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kudegundaaa

Czerwone plamy

Polecane posty

Gość kudegundaaa

Hej od msc męczę się z czerwonym plamami na buzi w okolicy skroni i czoła, plamy są bardzo czerwone i pieką przy kontakcie z wodą lub jakiegoś kremu. Chodzę do dermatologa chociaż lekarz jak widać sam nie wie co mi jest :/. Miałam już maść że sterydem ( nie pamiętam nazwy) to zamiast mi poprawić to miałam jeszcze bardziej czerwone, 2 tyg temu przepisała mi inną, też ze sterydem poprawa była szybka po 3 dniach nie miałam już plam aż do dzisiaj :( jestem załamana na skroniach mam 2 duże czerwone krwisto czerwone plamy ! Zażywam jeszcze antybiotyk na trądzik Tetralysal już 3 msc ale lekarz uznał, że to ''na pewno nie od tego''. Nie wiem miał ktoś może ktoś coś takiego ? Chyba zmienię dermatologa ? Jak myślicie ? Bo na NFZ nie opłaca się chyba chodzić ;/ Pomocy !!!!

Gość plamiastaaa
miałam kiedyś podobnie i to bardzo długo pomogło mi odłożenie na stałe jakichkolwiek kosemtyków na te czerwone plamy jak i całą twarz, myje twarz dosłownie myję kilkoma kroplami przegotowanej wody (maczam opuszki palców i delikatnie masuje) i leciutko przecieram ręcznikiem.

Gość plamiastaaa
kiedyś wyczytałam na jakimś forum że jest jakas choroba skórna która włąśnei charakteryzuje się uczuleniem na kazdy możliwy kosmetyk i odstawienie wszystkego mi pomogło, czasami te meijsca się zaróżowiają ale nie jest jak keidyś, a same plamy pojawiły się z nienacka i dokuczaly mi kilka lat

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
jeśli to reakcja alergiczna to poproś dermatologa o protopic na pewno przynajmniej częściowo przejdzie bo obniża reakcję obroną organizmu(nie czytaj bredni o nowotworach).to jedyny lek oprócz elidel(to to samo) który działa prawie zawsze. jak nie zadziała to albo to nie reakcja alergiczna albo raczej nic ci nie pomoże. sterydy w dermatologii mają to do siebie że działają super ale krótko później jest masakra. ja stawiam na reakcję alergiczną na składnik proszku lub barwnika tkanin i na to że zimą ubrałaś czapkę której używasz rzadko i to ona spowodowała reakcję alergiczną. ew. zmieniłaś oprawki okularów na takie które wydzielają nikiel. nic innego nie nosi się tak aby dotykało akurat te miejsca.

można chyba wykluczyc że jakimkolwiek kosmetykiem smaruje tylko skronie i czoło :D no chyba że są jakieś kosmetyki do czoła inny do reszty twarzy inny. nei znam się.

Gość kudegundaaagggg
no w sumie czapkę nosiłam jak były te mrozy ale przez ostatnie 2 tyg nie . Okularów nie noszę więc to odpada . A ten protopic to na receptę jest ? A kremy jakieś mogę używać ?

Gość plamiastaaa
ja napisałam co mi pomogo odstawiłam wszystkie żele kremy czy kolrowe miałam wszystko drogie i nuby hipoalergiczne z markt aptecznych wydałam kilka tysiecy na kosmetyki, a najlpeiej moja skóa się ma jak nie używam nic oprócz kilku kropel przegotowanej wody rano i wieczorem to mycia. w innych strefach używam tylko pomadki i kredki do oczu, bardzo delikatne dają się zmyć wacikiem z wodą polecam spróbować ja zobaczyłam porpawę po około 3-4 dniach

Gość kudegundaaagggg
ehh to jakoś moja buzia musi przeżyć bez żadnego kremu. Bo zimą to się aż błaga o posmarowanie jakimś kremem :/ ehh no zobaczymy jak to będzie.

no tak pomyślalem o czapce nie noś jej i zobaczysz czy Ci minie. reakcja alergiczna nie zawsze pojawi się od razy a aby minąc skóra potrzebuje z tydzień bez tej czapki. jak ją smarowałaś sterydami to teraz to odłozenie czapki na tydzień nie pomoże bo steryd zrobił swoje. nie wiem jakie kremy nie jestem lekarze wiem tylko co to alergia na podstawie własnych obserwacji. tak na receptę i to nie każdy lekarz ci przepisze to nie witamina tylko lek immunosupresyjny. pomaga tam gdzie steryd nie działa i nie ma działania chwilowego jak steryd bo leczy a nie ma działanai dorażnego oraz działan ubocnzych typowych dla sterydów. ogólnie to lek "nowy". najlpeiej moja skóa się ma jak nie używam nic oprócz kilku kropel przegotowanej wody rano i wieczorem to mycia- ja cię doskonale rozumiem to hipoalergiczne też powoduje alergie wiem to :D moja rada - zamiast wody można kupić wodę termalną np. w sprayu myślałem że to jakaś marketingowa ściema ale naprawdę nie powoduje alergii jak kosmetyki dla alergików i nie trzeba wody gotowac :D całkiem fajna rzecz. nie wiem w czym tkwi jej fenomen ale działa lepiej niż woda źródlana bo pewnei ma obojętne ph.