Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dermonna

Olej silnikowy - czy przy 70 tysiacach nalezy go wymienic?

Polecane posty

Gość Dermonna

Czy mozna jeszcze poczekac? Był wymieniany na serwisie gwarancyjnym przy 15 tys?

Gość btbthb
ja znam kolesia co wymienił 3 razy rozrząd a olej tylko dolewa :)

Gość geyet
wymien;) a tak przy okazji sprawdz sobie, jaki ma kolor ten stary... dobry olej powinien miec kolor...oleju;) ale takiego do kuchni.

Gość Mały Książ.
ech, spokojnie jeszcze pojeżdzisz, wymień na wiosnę

Gość btehbethte
po takim przebiegu to juz nie jest olej tylko geste bloto pewnie niedlugo zatrze sei silnik

Gość Dermonna
A jak moge wykożystać stary olej? Da sie nim palic w piecu?

Gość Siakaja
Olej można wymienić w każdym momencie. Ale zaleca się dla konkretnych aut wymiane przy okreslonym stanie kilometrów lub systematycznie określonym czasie. Ja mam Shell Helix 5w40 i mogłabym wymieniać patrząc na ilość przejechanych kilometrów ale jednak wymieniam co roku.

Gość matoszka
Sprawdz sobie na Shell lubematch swoje auto i poza pomocą w dobraniu oleju będzie tez info co ile zalecana jest wymiana.

Gość Miałtka
Osobiście też daje Shell, ale systematycznie wymieniam olej co roku. Nawet jak zrobie mniej km niż zalecane do wymiany to wolę wymienić i mieć pewność, że zrobiłam dla mojego silnika wszystko co potrzeba :)

Gość owyś
Trzymanie oleju do 70 tysięcy to jakaś porażka :/ Już przy 10-15 tysiącach producenci zalecaja wymianę. Przy 70 tysiacach to juz chyba z płykaniem silnika. Chyba, ze z dobrym olejem który oczyści silnik. Spradzajcie ludzie w takich aplikachach jak to lube match od Shell, zeby nie robić sobie krzywdy, bo koszt zatartego silnika to już nic fajnego.

Gość gość
olej wymieniam co 15 tys dla LPG i zawsze wybieram sprawdzony olej Shell Helix Ultra 5W-40 olej ten Przedłuża czas eksploatacji silnika poprzez ochronę owierzchni przed zużyciem i neutralizowanie korozyjnych kwasów powstałych w czasie spalania także taki olej jest dla mojego auta jak najbardziej wskazany.

Gość gość
z czasem pod wpływem różnych czynników tracą własności fizyko-chemiczne takie jak odprowadzanie temperatury, lepkość, reaktywność z różnymi szkodliwymi produktami spalania itd- Ja zmieniam co 15 tys. Tak mam zaprogramowane w komputerze, najpierw wyświetla, że niedługo zmiana oleju, potem zapala się przy każdym odpalaniu zmień olej, a po ok. 500 km. jazdy od terminu zapala się service. Dalej nie sprawdzałem, ale mówili mi, że wyskakuje taki mały arab i krzycząc Allach akbar i wysadza ci turbinę, panewki, zapycha filtr oleju i podnosi temperaturę silnika.

Gość rubinowystefek
A to już zależy od kierowcy, inni po iluś tysiącach robią wymianę, ja z kolei raz na rok wymieniam olej i wszyscy żyją. Używam oleju Shell Helix Ultra 5W40, który ma porządną strukturę(pozbyłem się nawet z nim nagaru po poprzednich olejach gorszej jakości) i jest wydajny dla silnika, dlatego nie panikuję, ze rok to za długo. Wręcz przeciwnie, wystarczająco.

Gość gość
olej powinno się częściej wymieniać ja osobiście wymieniam co 15 tys km a stosuje olej Shell Helix Ultra 5W-40 przekonało mnie niskie zużycie oleju i zmniejsza konieczność dolewek co w przypadku mojego auta jest zauważalne.

Gość kamalanga
a czy ten olej shell helix ultra pasuje do każdego rodzaju silnika? jak z tym jest?

Gość gość
w temacie silników - Firma Hydro-Precyzja jest obecnie jedynym oficjalnym producentem silników Hydraulicznych typu SOK. Silniki produkowane są według dokumentacji konstrukcyjno-technologicznej Z.U.O. Hydroster. Firma Hydro-Precyzja jest właścicielem autorskich praw majątkowych silników hydraulicznych typu SOK m.in. dokumentacji i praw związanych z produkcją silników z licencją od oznaczania silników i dokumentów związanych z nimi i nazwą oraz logiem Hydroster.

Gość mataluska
kamalanga 2018.08.28 a czy ten olej shell helix ultra pasuje do każdego rodzaju silnika? jak z tym jest? Shell ma duzy wybór olejów tak, żeby każdy właściciel auta znalazł odpowiedni dla swojego silnika. Czasami jest też tak, że do naszego auta może być kilka olejów i to my decydujemy który wybieramy. Sprawdź sobie na shell lubematch jak to jest w Twoim wypadku.

Gość pokrytka
Jaki olej zaleca producent możesz sprawdzic na Shell LubeMatch. Wtedy wpisujesz dane auta i shell mówi Ci jaki olej możesz wybrac z ich gamy produktów.

Gość horaccy
U mnie niestety starsze auto i nie wiem czy w LubeMatch będzie. Chociaż będę teraz wymieniał olej więc może sprawdzę najpierw. To by była fajna pomoc bo nie znam się na dobieraniu oleju, a nie chce stawiać na mechanika.

Gość Strop

Przecież LubeMatch jest bezpłatną opcją więc możesz po prostu wejść i sprawdzić swoje auto. 

Gość garbar

Z LubeMatch od Shell dużo osób korzysta. Fajna opcja i plus dla nich że bezpłatna 🙂