Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nbxnbcnxbcnxbcnxcb

Czy można używać drugiego imienia

Polecane posty

Gość nbxnbcnxbcnxbcnxcb

tak jak pierwszego , czyli podpisywać się nim ? Durgie imię jest formalnie moim imieniem tyle że drugim , czy jest zatem jakiś zakaz posługiwania się nim jak imieniem pierwszym?

Gość bcbbsbs
Też się nad tym zastanawiałam ponieważ mieszkam za granicą i pierwsze imię jest dla tutejszych nietypowe a drugie bardzo swojskie i łatwe w wymowie i nie wiem czy mogę się nim podpisywać i posługiwać normalnie.

Gość Nie no, chyba trzeba
uzyć i jednego i drugiego jak się chce żeby drugie widniało jako podpis .

Gość Też jestem ciekawa ale
jak to jest przy podpisie urzędowym . We wszelkich waznych papierach trzeba chyba widnieć kolejnościowo najpierw pierwszym potem drugim imieniem?

Nazywasz sie Marta Nikola Kowalska. Wiec mozesz podpisac sie M. N. Kowalska. Albo samo M. Nikola Kowalska. W papierach urzedowych i tak bedziesz miec dwa imiona ale na co dzien uzywaj drugiego, to nie ma wiekszego znacznia ktore jest na pierwszym miejscu. Poza tym mozesz podpisywac sie samym nazwiskiem skoro masz z tym taki problem.

Gość Też jestem ciekawa ale
Dobry pomysł z tymi skrótami.

Gość jdjdjsjjs
Z tego co wiem przy podpisie urzędowym należy podpisać się albo pierwszym i nazwiskiem (jeżeli imiona wymagane) albo jednym, drugim i nazwiskiem. Ja mam jeszcze inny problem bo chciałam zmienić literę z K na C u córki w pierwszym imieniu i też tak myślę czy nie bedzie problemów bo zawsze trzeba uzasadnić dlaczego itp

Ja sie zawsze podpisuje literka imienia i nazwiskiem, znam osoby podpisujace sie samym nazwiskiem - urzedowo. Co do zmiany literki z k na c - gdzie widzisz problem? Po prostu uzasadniez! Chyba zmieniajac masz jakis powod prawda?;)

Gość jdjdjsjjs
Mieszkamy za granicą i tu imię córki pisze się przez C jednak najpierw musiałabym pewnie uderzyć do ambasady (będę to załatwiać na miejscu ) i zobaczę jak polscy urzędnicy do tego podejdą :).

ja za granica uzywalam drugiego imienia i chyba je zamienie tzn drugie na pierwsze, pierwsze na drugie. Normalnie mam Katarzyna, zawsze wolali Katarina, Katrina, Katia, a ja tego nie lubie. Drugie mozna powiedziec ze jest bardziej miedzynarodowe i kazdy potrafi je dobrze przeczytac

Gość jdjdjsjjs
coś ucina posty

Gość jdjdjsjjs
Katarina to w sumie tez Kati :) Ładnie . Ja początkowo dałam córce imię zaczynające się na K gdyż sądziliśmy że wrócimy do Polski i że tak bedzie praktyczniej, teraz wiemy że będziemy mieszkać poza krajem więc wolałabym by jej imię pisano przez C jednak trzeba podkreślić że imię to przez K jest również prawidłowo wymawiane tyle że mało popularne, rzadkie i właściwie każdy kto usłyszał imię córki ( w urzędach) to odruchowo wpisywał przez C i dopiero my z mężem poprawialiśmy.