Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1.2słyszyszwszytko?

Moja 15 letnia córka chyba ma bulimie

Polecane posty

Gość 1.2słyszyszwszytko?

Jakiś czas temu przyłapałam ją w łazience jak wymiotowała, tłumaczyła się że coś jej zaszkodziło. Nie zaniepokoiło mnie to w tamtym momencie... Jednak wczoraj przyłapałam ją 4 raz w przeciągu niecałego miesiąca. Sądzę że ma problem, próbowałam rozmawiać, prosiłam żeby powiedziała jeśli ma problem, ale zawsze jest ta sama gadka, że coś zaszkodziło i że przesadzam.. Nie wiem co robić, mąż również bagatelizuje sprawę a ja jestem kompletnie bezradna :(

Gość blairbitch.
do psychologa z córą idź

Gość 1.2słyszyszwszytko?
jak? siłą ją tam zaciągnę?

Gość 1.2słyszyszwszytko?
Jako system wiedzy, okultyzm ujmuje świat i człowieka w dwóch triadach: makrokosmosu (świat duchowy, astralny i eteryczno-fizyczny) i mikrokosmosu (duch, dusza i ciało). Jako praktyka, jest systemem metod myślowych, uczuciowych, wolicjonalnych i fizjologicznych, umożliwiających człowiekowi poznanie, rozwinięcie i wykorzystanie zdolności własnych i mocy innych istot. Oznacza to, że narzędziem poznawczym okultyzmu jest przede wszystkim sam podmiot ludzki. Okultyzm zajmuje się tymi samymi istotami i mocami nadnaturalnymi, z którymi mają do czynienia religie, ale przyjmuje wobec nich postawę poznawczą (gnoza), a w praktyce oddziałuje na nie przez ludzką wolę (magia). "Tajemne moce" badane przez okultyzm są dziś już (lub jeszcze) niezrozumiałe dla większości ludzi, ale stają się przedmiotem stale rosnącego zainteresowania, a w ruchu Nowej Ery (New Age) przeżywają swój renesans. Okultyzm dysponuje licznymi systemami ćwiczeń i medytacji, które mają na celu: 1. przekształcenie sfery biologicznej, społecznej i kulturowej życia człowieka, czyli dezintegrację struktury osobowości człowieka, a także przemianę sfery sensu i wartości (przejście od postawy ekstrawertycznej do introwertycznej), 2. reintegrację na nowym i wyższym poziomie rozwoju, połączoną z indywidualną antycypacją przyszłego poziomu kolektywnego, tj. zmianę ontycznego statusu człowieka (unadczłowieczenie) przez aktualizację nadbudowy duchowej, przemianę duszy i ciała, rozszerzenie i pogłębienie możliwości poznawczych, aksjotycznych i kulturotwórczych. Okultyzm wpłynął również, bezpośrednio lub pośrednio, na powstanie wielu szkół filozoficznych, a także takich nauk, jak np. astronomia (poprzez astrologię) czy chemia (poprzez alchemię). Okultyzm bowiem, podobnie jak nauka, posługiwał się (i posługuje) obserwacją i eksperymentem, tworzy hipotezy i teorie (modele). Wizję świata kreowaną przez okultyzm cechują: spirytualizm, realizm, koncepcja wielopoziomowości bytu, koncepcja hierarchiczności istot, przekonanie o nieskończonych możliwościach rozwoju człowieka i kosmosu (reinkarnacjonizm). Okultyzm jest zakazany w chrześcijaństwie i judaizmie, ponieważ jest złamaniem pierwszego przykazania. W islamie za praktykowanie magii grozi ścięcie głowy mieczem.

Gość NA RAZIE OBSERWUJ ILE JE, JAK
je...czy czesto znika w lazience, czy przed posilkami robi sie nerwowa, czy w ogole jest bardziej nerwowa patrz czy ma spuchnieta buzie ( od wymiotow tak jest ) zaczerwienione oczy nie kupuj slodyczy, patrz ile jedzenia jest w lodówce, w szafkach, czy nie znika w szybkim tempie no i generalnie obserwuj (ale dyskretnie, nie nachalnie), poswiecaj jej duzo czasu, duzo z nia przebywaj jesli 4 razy przylapalas ja na wymiotach w ciagu miesiaca..to robi sie juz problem, byc moze corka znalazla sobie wg niej "super sposob na odchudzanie" jesli faktycznie to zachowanie bedzie sie powtarzac...nie czekaj, bo pozniej bedzie juz tylko gorzej im szybciej zareagujesz, tym lepiej mowi ci to byla bulimiczka (12 lat walki z tym gownem)

Gość piddaaa
nie mam wiele wolnego czasu, praca, 2,5 letnie bliźniaki, ugotować, posprzątać, zająć się małymi, psem, domem.. nie mam czasu na szpiegowanie córki. jeśli jeszcze raz ją na tym przyłapię poinformuje o wszystkim szkolnego pedagoga, i pójdę z nią do psychoterapeuty.

Gość NA RAZIE OBSERWUJ ILE JE, JAK
kto tu mowi o szpiegowaniu? nie masz czasu dla corki? no to dla mnie koniec tematu :D

Gość gość
a ja ostatnio przez 3 dni chodzilam na hipnozę. mój problem to zaburzenia odzywiania( kiedyś bulimia, dziś objadanie się) , niskie poczucie własnej wartosci, niestwierdzona depresja... i wiecie co? pomogło. serio. nie wierzę sama. od tamtej pory czuje sie inaczej, ale to naprawde TRZEBA chciec, inaczej sie nie da. Szczerze polecam. Jak ktoś chce jeszcze o cos spytac to majnekon@onet.pl .A na jego stronce znalazłam takie info od jakiejś dziewczyny chyba, on mówił że ma organizatorów do takich kursów/warsztatów etc.

Gość mirecka

moja córka też miałam bulimię - niestety dowiedzielismy się o tym jak straciła przytomność i musieliśmy jechać z nią do szpitala, lekarz powiedzial że córka cierpi na zaburzenia odzywiania bo miała podrażniony przełyk itd.. nie moglam w to uwierzyc, dlaczego madra ladna dziewczynka narazila siebie i swoj organizm?? i czemu to zrobila?? rozpoczelismy terapie u pani Ewy z instytut https://instytut.slowackiego34.pl w Poznaniu i dopiero jej fachowa pomoc i to, ze potrafila dotrzec do corki pomoglo w walce z problemem