Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gtreunk

Do mam dzieci ktore miały obnizone napiecie kiedys

Polecane posty

Gość gtreunk

Witajcie.Jak u was wygląda sytuacja dzieci które przechodzily w okresie niemowlęcym obniżone napiecie mięśniowe?U mnie rehabilitacja trwala prawie 4 miesiące.W 11 miesiącu lekarz stwierdził ze dziecko nadgoniło i już jest wszystko ok.Gdy mial 15 miesięcy zaczal stawiac samodzielnie ok 10 kroczków.16 miesięcy już chodzil.Teraz ma 21 miesięcy i nadal jest bardzo wywrotny,tzn czasami nie kontroluje się i jest bardzo chwiejny.U was tez tak było?Dlugo widzialyscie roznice w rozwoju dziecko co do rowiesnika?Nie wiem czy mam się martwic i isc po porade,czy to normalne ze dziecko ma już 21 miesięcy a jeszcze nie jest dp końca stabilne na nozkach tzn jakiś nierówny teren już jest dla niego problemem.

Gość maria8000000,
Oj dużo mogłabym Ci napisać ale nie dziś. Jutro jak wrócimy od neurologa to napiszę.

Gość gtreunk
tylko chociaż mi napisz czy także długo długo miało problem ze stabilnym chodzeniem czy tylko początki problemy z siedzeniem i raczkowaniem?

Gość maria8000000,
najgorzej było ze stabilnym chodzeniem

Gość maria8000000,
a ty autorko napisz mi co było przyczyna obniżonego napięcia mięśni. Jak przebiegała ciąża i poród? Jutro się odezwę.

Gość maria8000000,
U nas rehabilitacja trwała ponad 2 lata ale tylko dlatego że dałam w łapę bo po 5 miesiącach lekarz stwierdził, że już nie potrzeba. rehabilitacja rzecz jasna na nfz.

Gość gtreunk
u mnie porod przebiegl bezporblemowo i ciaza.Gdy maly miał 7 miesięcy zdecydowałam się pojsc do specjalisty bo zauwazylam ze dziecko wogole nie rwie się do siadu.Nawet w tym wieku miał problem z lezeniem na brzuszku i trzymaniem stabilnie glowki do góry.Chodzilam prywatnie,neurolog stwierdził obniżenie,usg dobrze wyszlo,potem trafiłam po znajomości dodatkowo do neonatologa także stwierdził obniżenie i zostałam pod kontrola tej lekarki.Prywatnie przyjedzal co tydzień rehabilitant i cwiczylysmy.Posadzony stabilnie siedział syn jak miał 9 miesięcy,sam z pozycji lezacj potrafil usiasc jak miał 11,wtedy od razu ciagnal się do wstawania w lozeczku.15-16 w tym czasie zaczal chodzic i na tym rozwój stanal.Nie potrafi utrzymać równowagi w wielu momentach,zaraz się przewraca.Jest bardzo dynamicznym dzieckiem,ciagle w ruchu,nie potrafi isc powodli,caly czas biega i mysle czasami ze to może to jest powodem jego czestych upadkow.Ale np. na schody nie potrafi wejść,tylko raczkujac,o schodzeniu to już wiadomo.Przerwalam leczenie w 11 miesiącu kiedy lekarka powiedziała ze jak już wstaje i siedzi,probuje raczkować to już poleci wszytskto dobrze i tak było,ale od miesiąca jakos zaczynam się martwi o ta jego niestabilność.Ok,czekam jutro na twoje wieści.Dziekuje

Gość to nie musi byc problem
napiecia miesni a zaburzenie integracji sensorycznej, ja mam dziecko ktore mialo obnizone napiecie od urodzenia i dzis ma juz ponad 5 lat i wciaz jest problem ale to juz nie miesniami a wlasnie SI, warto cwiczyc, nawet jesli nie ma potzreby medycznej to takie cwiczenia nie zaszkodza, nie musisz chodzic gdzies mozesz w domu pomagac dziecku poprzez zabawe ale warto cwiczyc poki jest male bedzie potem latwiej, niestety niestabilnosc, chwiejne chodzenie potykanie sie pociaga za soba ogolne obnizenie sprawnosci manualnej jak pozniejsze koordynowanie ruchow napzremiennych czy nawet pisanie, czytanie itd... zadbajcie o to bo warto ulzyc dziecku

Gość lisa80
Przeszłam to,cały czas przechodzę.Moja córka nie raczkowala ,chodzic zaczęła w miarę szybko,łatwo się przewraca.Nie była rehabilitowana bo lekarz xa późno odkrył słabe napięcie po jednej stronie,a że chodziła to uznał że potrzeby niema .Teraz córka ma 12lat ,słabe napięcie daje o sobie znać,zwłaszcza na wf-ie w szkole,problem z koordynacja,nie potrafi ćwiczyć jak rówieśnicy.A miało być dobrze.Budą

Gość awawaww
ale mnie teraz dziewczyny nastraszylyscie.musze szybko pedzic z nim do lekarza.Kiedys tutaj jakas dziewczyna pisala na forum o błędniku,ale mnie się wydaje ze to sa powikłania nie dokonca wyleczonego obniżenia skoro ma już 21 miesięcy a nadal bardzo chwiejny.Dzisiaj była sytuacja w domu,stal lekko się o niego otarłam i już lezal na dupie :(

Gość gtreunk
do to nie musi być problem wlasnie czytałam na gogle objawy zaburzenia integracji sensorycznej i z kilku objawow mogę powiedzieć ze ma moje dziecko. Jest bardzo glosne,lubi halasowac,glosno krzyczeć,intensywne zabawy,podtyka się. Ale wiele cech jest sprzecznych z objawami np. w wieku 21 miesięcy ladnie zaczyna mowic,ciekawy swiata,stara się budowac klocki,nie zauwazylam aby miał prblem w ruchach manualnych.Jak na jego wiek mysle ze daje sobie rade.I teraz jestem w kropce.

Gość ale SI ma to do siebie
ze "atakuje" tylko wybrane obszary, nie musza wystapic wszystkie objawy jednoczesnie lub ogolnie wystapic, ja tez mam dziecko ktore jest sprawne manualnie ale posiada zaburzenia SI

Gość gtreunk
ale moje dziecko glownie tylko nie ma tej równowagi,ladnie mowi,powtarza,maluje kredkami,oglada książeczki,buduje klocki,lubi jak się go ubiera,kremuje,czesze wloski,sam myje zabki szczoteczka,probuje jesc lyzka.czy tez może być ryzyko SI

Gość gtreunk
ponawiam

Gość gtreunk
up up