Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość całe życie w bloku

Kupić dom pod miastem? czy zostać w blokach?

Polecane posty

Gość całe życie w bloku

Znaleźliśmy fajny dom. 130mkw na działce 500mkw i zastanawiamy się czy kupić. dom w stanie surowym zamknietym na ogrodzonej działce za 220tysięcy. całe życie spędziłam w warszawie i nie wiem czy będę umiała żyć w małej miejscowości gdzie wszędzie jest daleko. czy któraś z was zdecydowała się na taki krok i nie żałuje?

Gość piotr brzydkie imie
ja to bym nie wytrzymała całego życia w Warszawie, te korki masakryczne... jak chcesz coś załatwić to marnujesz pół dnia. Znacznie lpiej żyje sie w sredniej wielkosci miescie

Gość kaunegundddkka
ja nie chciałabym mieszkac na obrzeżach. Mieszkam w krakowie, wszędzie blisko, przedszkole, szkoła, sklepy, lekarz.

generalnie na pierwsze co to rzuca sie pytanie, czy ty jestes w ogole robotna? ;) taki wlasny dom to tez troche wysilku wymaga.. a w bloku? procz tego, ze mozesz wyjsc na spacer, ewentualnie wyjechac gdzies za miasto, zeby powdychac swiezego, czystego powietrza.. sa jednego i drugiego plusy i minusy.. ja przyszedlem do miasta mieszkac, ze wsi.. z domu do bloku.. znacznie lepiej sie czuje w tej wersji.. pomyśl.. trawa, ogrod, kwiatki, zabezpieczenie ciepla na zime.. i 1000 roznych rzeczy, ktore trzeba zrobić.. czasami brak sil..

Gość całe życie w bloku
Tylko że ten dom nie jest w średniej wielkości mieście a na wsi pod miastem. a do korków idzie się przyzwyczaić a najlepiej jeździć komunikacją miejską-zwłaszcza odkąd są bus pasy. ja tam uważam,że właśnie wszystko idzie załatwić bo wszystko jest pod ręką. tyle że mieszkamy w kawalerce, jestem w 6tc i przydałoby się większe lokum-a oszczędności nam nie wystarczy na zakup czegoś w stolicy.

Gość nigdy w duzym miescie
nie chciałabym mieszkac w miescie molochu, mieszkam w miescie sredniej wielkosci i wszedzie mam blisko, sklep pod domem, piechota do szpitala 10 min, na poczte 15 min, do banku 5 min, szkola podstawowa i przedszkole 10 min, do sredniej 20 minut.

Gość uuuulala
Ja kupowałabym dom - zakładam, ze macie samochód. Zawsze to kawałek Twojej ziemi, nie ma natrętnych sąsiadów za ścianą, latem można wyjść na ogród - idealnie dla dziecka. Od razu jednak podkreślam, że pochodzę z miasteczka pod Wrocławiem, wychowywałam się w domu jednorodzinnym, teraz, na czas studiów, przeprowadziłam się do kawalerki we Wrocławiu z narzeczonym.

Gość a macie dzieci?
na osiedlu mogą same iść do szkoły, za miastem pewnie bedzie trzeba je odwozić, zawozić.

Gość całe życie w bloku
Jakie kwiatki i jaki ogród? działka ma 500mkw,więc trochę trawy,którą się kosi raz w tygodniu. ogrzewanie gazowe więc tylko pyk pyk pyk ustawiam odpowiednią temperaturę i po problemie. jedyne co mnie przeraża to dojazdy do pracy,do kina czy do knajpy-trzeba jechać do miasta. na większe zakupy też. jest tam tesco,ale maleńkie i świeci pustymi półkami :( przedszkole akurat jest blisko,szkoła i gimnazjum też,ale już do średniej dziecko musi dojeżdżać... my do pracy też.

Gość ja mieszkam na osiedlu
z dala od centrum i szlak mnie trafia wszedzie dochodzic auta nie mam a do przystanku kilometr a stamtad tylko jeden autobus jedzie do głownego przystanku i stamtad dalej do centrum juz jada inne wszedzie daleko do pracy do lekarza nie mowiac juz o sklepach jest 1 osiedlowy drogi jak hooj do apteki 2 km :o do lekarza 4

Gość i bardzo qrwa
taki metraz za taka małą kasę??????? -jestemw szoku, u mnie 130m2 - dałam 350 tylko, ze działka3a

Gość uuuulala
Uwierz, dojazdy da się znieść. Ja dojeżdżałam do liceum pociągiem, około pół godziny w jedną stronę. Naprawdę, do przeżycia. Jeżeli jest przedszkole, podstawówka i gimnazjum, to nie ma co się dłużej zastanawiać ;)

Gość całe życie w bloku
Jak już pisałam jestem w ciąży. od tego domu do przedszkola jest jakieś 500metrów, podobnie do szkoły podstawowej i gimnazjum,więc nie będzie trzeba dziecka wozić. samochodu nie mamy bo nie był nam dotąd potrzebny. i w sumie nadal nie będzie bo do stacji pkp też jest ok 500metrów.

Pracujecie jak mniemam w wawie a potencjalny dom to gdzie jest? Jest tam jakas skmka, wukadka czy chociaz miejscowka?

Gość 090-009
są plusy i minusy jednego i drugiego. a co do ogrzewania gazem to się zastanów, z reguły drogo to wychodzi. Ja płacę w zimie średnio 500 zł miesięcznie za gaz, a domek ma 100 m.

Gość bez samochodu
na zadupiu??? moim zdaniem się nie da.

Gość Raz w tygodniu wystarczy.
Ja się przeprowadziłam do domu pod Warszawą i nie żałuję. Tylko że my nie kupowaliśmy nowego, tylko stary do remontu, bo policzyliśmy, że remont wyjdzie taniej niż zbrojenie działki, robienie przyłączy, bieganie po urzędach za pozwoleniami i wykańczanie budynku w stanie surowym od zera praktycznie. To że jest daleko to mit. W godzinach szczytu jedziemy około godziny, ale poza szczytem to 30 min. i jesteśmy w centrum.

Aa, nie widzialam odpowiedzi o pkp - jesli dojazd ok, to ja bym sie nie zastanawiala - sama po macierzynskim bede djezdzac wkd, mam 150m do przystanku i w 30 minut jestem na pkp srodmiescie - moim zdaniem jesli sie nie martwicie ogrodem, nawet malutkim, rachunkami za gaz (a te potrafia byc w zime spore) to bierzcie dom i sie relaksujcie

Gość całe życie w bloku
A ile niby miałby kosztować stan surowy? za 350tysięcy to kupię trochę mniejszy dom do zamieszkania. to jest dom na wsi a nie w centrum miasta.

Gość natmik
kupiliśmy dom 15 km od miasta pół roku temu jak jeszcze byłam w ciązy. nie żałuję. Co prawda kupiliśmy dom 10 letni tylko do pomalowania, więc dużo pracy nie wymagał. Nie żałuję! mieszaliśmy w bloku na 3 piętrze, wychowałam sie na wsi i nie wyobrażam sobie aby moja córcia też nie wychowywała się na wsi. mamy 14 arową działkę więc jest co robić:) zimą mieszka nam się super a co dopiero będzie latem:) z wózkiem raz dwa i na spacerze i w ogóle jest mega komfort:) polecam

Gość fhhjjk
A ja wręcz na odwrót, przeniosłam się z blokowiska, i nie żałuję:) głupie pranie Susze na podwórku, nic się nie kisi w domu, latem jemy posiłki tylko na tarasie, bezpiecznie wypuszczam dziecko, bez obawy ze ktoś mi je rozjedzie, kiedy chcemy to robimy grilla, wszystkie męża pierdoly są wreszcie w.garażu, i wszystko się mieści, rowery, dziecka zabawki, mala ma ogródku trampoline, piaskownice, huśtawke, ogrzewamy gazowo, także rabanie drzewa odpada, dom jest bardzo ocieplony, także nie wydajemy majątku, ah no i spacer po lesie, mm to jest coś:)

Gość całe życie w bloku
Nie trzeba nic zbroić-skrzynka od prądu jest, gaz, woda i kanalizacja w granicy działki-teraz bez podłączen nie dostanie się pozwolenia na budowę.

No i posiadanie podwórka jest bezcenne! Zajęliśmy nieruchomość pod koniec wakacji i powiem ci, że to niesamowite uczucie wyjść rano z kawą w szlafroku na WŁASNE podwórko, rozwiesić pranie na dużym sznurze, który jest cały twój i nikt ci z niego nic nie zwinie, albo nie martwić się że nie zabrało się dziecka na spacer i plac zabaw bo może biegać na powietrzu od świtu do zmierzchu bez nadzoru po waszym prywatnym ogrodzonym terenie. :) Jedyne czego żałuję to to, że tak późno zdecydowaliśmy się na przeprowadzkę.

Ja bym nie wytrzymała ani tygodnia w bloku. Nie mam nikogo w rodzinie w bloku, mam tylko jedną koleżankę mieszkającą w niby pięknym bloku, ale nie, to nie dla mnie.

Gość natmik
aha dla porównania 6 lat mieszkałam we wrocławiu i nie powiem - kocham to miasto, ale to życie podobało mi sie jak byłam studentką. gdy bedac w ciązy wybrałam sie do wrocka, to stwierdziałam, że to nie dla mnie miejsce zeby mieszkać tu z dzieckiem. żeby iść na spacer do praku trzeba wsiąść w tramwaj, wszędzie spaliny, samochody, światła, a wieś...cisza spokój, przyroda:) dlatego kupiliśmy dom i to nie pod wrocławiem tylko 120 km od wrocka a 15 km do miasteczka najbliższego

Może te wybudowane w ostatnich latach mają przyłącza, ale na rynku jest też sporo domów wybudowanych kilkanaście lat temu, które nadal są w stanie surowym i raczej nie wyglądają na zbrojone, no ale może się mylę. Nie znam się na prawie budowlanym.

Gość do ulaaa
mieszkalas kiedys w duzym miescie? sasiedzi sie tak nie znaja jak w mniejszych miejscowosciach czy na wsiach. To jest zupelnie inne zycie. Ja osobiscie nie wyobrazam sobie mieszkac na wsi,bym sie zalamala psyczicznie gdybym musiala. Mieszkam w Monachium,nie wyobrazam sobie przeprowadzic sie z takiego aktion na wies.

fhhjjk Ja mam podobne odczucia! :) U nas na razie jest CO na węgiel, bo takie zastaliśmy, ale zastanawiamy się nad zainwestowaniem w pompę ciepła. Gaz rozważaliśmy, ale wychodzi drogo z tego co rozmawiałam z sąsiadami i jest mało kaloryczny.

Gość całe życie w bloku
Tutaj inwestycja ruszyła w 2010r,więc to nowe domy. znajomi kupili jeden w grudniu i nas namawiają. ten który oglądaliśmy ma możliwość zaadaptowania poddasza. to jest małe osiedle domków jednorodzinnych. nie wiem,boję się trochę. jednak człowiek się przyzwyczaja. a tam było tak strasznie cicho.

A i kanalizacji u nas nie ma, tylko szambo, bo ulica jest nieskanalizowana, ale urząd zbierał jesienią podpisy od mieszkańców naszej okolicy w sprawie projektu kanalizacyjnego, który ma powstać w najbliższych latach.