Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ultrasonogra

USG 6w1d - nie za małe CLR???

Polecane posty

Gość ultrasonogra

dzis miałam pierwsze usg - to 6w1d słyszałam 'serduszko' ale niepokoi mnie CLR bo wynosi tylko 2 mm a to chyba mało jakoś?

Gość moje w 6tc miało
3.5, więc nie ma normy ;)

Gość solkoo
Ja jakiej podstawie twierdzisz, że za mało?

Gość ultrasonogra
na podstawie wyników podawanych przez inne dziewczyny w necie większośc ma już ok. 5 mm

Gość solkoo
Radze wylozawać, myslisz, że przy tak małych wartościach jaka jest granica błędu pomiaru...Lekarz coś mówił? Zresztą tydzień ciąży podaje się na podstawie miesiączki, a owulację każda kobieta może mieć w róznym dniu, a na poczatku każdy dzień to kolosalna różnica.

Gość ultrasonogra
niz konkretnego nie mówił - jedynie że ciąża żywa ale wczesna

Gość ultrasonogra
podnosze

Gość mama majowa:)
właśnie poszukałam mojego usg - miałam robione dokładnie 6t 1d - CRL wynosiło 40mm. Nie wiem jakie są normy więc trudno mi się do tego odnieść

Gość bzduurryyy
40 mm to 4 centymetry. Norma gdzies ok 10 t

Gość haloohallo
W Polsce standard ultrasonograficznego badania położniczego opracowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne obejmuje trzy badania ultrasonograficzne - przesiewowe w ciąży wykonywane w: 11 - 14 tygodniu ciąży, 20 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie ), 30 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie). W niektórych krajach z powodu nadużywania ultrasonografii, czyli wykonywania przez kobiety kilku, a czasem nawet kilkunastu badań bez wskazań medycznych w czasie ciąży, podjęto odpowiednie działania służące ochronie zdrowia dziecka nienarodzonego (edukacja rodziców, restrykcje wobec osób wykonujących badania bez zlecenia, restrykcje wobec osób "wypożyczających" rodzicom aparaturę).

Gość Podaj przykłady
negatywnego działania usg na płód a nie samo "jest szkodliwe"

Gość haloohallo
Powstało wiele badań naukowych opisujących przydatność, wiarygodność i bezpieczeństwo stosowania ultrasonografii u kobiet w ciąży. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że ta metoda diagnostyki jest bardzo młoda - została wprowadzona do codziennej praktyki położniczej nastąpiło dopiero w latach 80. XX wieku. Oznacza to, że czas wykorzystywania tej metody nie jest wystarczająco długi, aby ponad wszelką wątpliwość potwierdzić bezpieczeństwo jej stosowania w stosunku do kobiet ciężarnych i ich dzieci. Ta ograniczona perspektywa czasowa wymuszać powinna zasadę ograniczonego zaufania, ponieważ w przypadku niektórych procedur medycznych i nowych technologii dopiero kolejne pokolenia ujawniały dalekosiężne negatywne skutki. nie ma dowodow na to ze szkodzi, jak i na to ze nie szkodzi skoro wszelkie towarzystwa Ginekologiczne maja takie wytyczne, to rozumiem, że Ci wszyscy specjaliści się mylą? w innych krajach jak pisalam, są wyciagane restrykcje dla osób nadużywających... Polska jak zwykle ma opoźnienia , ale i tu niedługo to wprowadzą sama jestemw ciąży - i nie bzikuję

Gość haloohallo
Dodatkowe badania USG powinny być wykonywane, gdy istnieją konkretne wskazania kliniczne. Na przykład, gdy konieczne jest określenie aktywności serca płodu, położenia płodu lub poziomu płynu owodniowego. Pojedyncze, dodatkowe badania wykonywane są czasem w celu ponownej oceny masy dziecka w sytuacji podejrzenia opóźnienia wzrostu wewnątrzmacicznego lub ponownej oceny wykrytych nieprawidłowości (w takich przypadkach należy posiadać dokładny opis poprzedniego badania). Czasem konieczne jest wykonanie dodatkowego badania, aby uzyskać odpowiedź na konkretne pytanie - np. do oceny aktywności serca płodu w sytuacji krwawienia u matki

Gość haloohallo
Uwaga! W przypadku ciąży wielopłodowej w Polsce zaleca się ocenę w trakcie badania USG : ilości kosmówek i owodni rozbieżnego wzrastania płodów W ciąży wielopłodowej o przebiegu prawidłowym badania kontrolne USG powinny być według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wykonywane co 4 tyg. no chyba, że to ciąża bliźniacza, to oczywiście

Gość smmsksa
Weź się ogarni..Jak sprawdzic czy płód jest w ogóle żywy, czy nie doszło do poronienia zatrzymanego? Dla mnie 4 tygodnie od usg do usg to i tak ogromneeee nerwy a te także nie są potrzebne w ciąży.

Gość hggh
u mnir w 6w1 CRL 0,52

Gość hggh
co to jest clra ja mam crl?

Gość haloohallo
ogarniam temat i musiałabym robic usg chyba codziennie rozumiem, ze lekarze się mylą, a my zamaist do nich powinnysmy chodzić do Ciebie...

Gość smmsksa
Lala wyluzuj. Do mnie nie przychodz nie trawię nawiedzonych bab. PEWNIE.NAWET NIE JETES W CIAZY ALBO NA NFZ DO GINA CHODZISZ :-D I nie wypowiadaj się za wszysykich lekarzy bo zdania są podzielone. WYPIJ SOJIE MELISKE I PRZYTUL DO KOTA.

Gość haloohallo
jestem w ciazy - pierwszej, i chodze prywatnie :)