Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość viborut

Mamy niemowlaków, kiedy macie czas na...

Polecane posty

Gość viborut

Drogie Mamy, kiedy macie czas na zajmowanie się niemowlakiem? Ja mam niejednokrotnie wyrzuty sumienia, że za mało czasu poświęcam córce, ale przecież trzeba coś ogarnąć, ugotować obiad, uprać... Mój dzień wygląda mniej więcej tak: 7- wstajemy, karmię, przewijam, córka na macie, ja przygotowuję i jem śniadanie. 8 - córka się bawi (sama) lub jest na leżaczku, a ja biorę szybki prysznic, szybki makijaż (dosłownie 2 min), ogarniam mieszkanie. 9 - chwila zabawy, przygotowanie do spaceru, karmienie, przewijanie. 10 - 12 - spacer - dziecko śpi. Gdy ukrócę spacer do godziny, to śpi tylko godzinę. W domu się budzi i jest marudna, ale nie zaśnie. 12 - przygotowuję obiad, jem drugie śniadanie, karmię i przewijam córkę i mamy już 13. 13 - wieszam pranie, zmywam naczynia po przygotowaniu obiadu, etc. 13.30 - dopiero czas dla dziecka. A często mamy rehabilitację, więc przychodzi do nas Pani i 40 min ćwiczy z małą... To mamy już 14... - zabawa, mała je obiadek, zasypia na 15 min. I jest 15... 15 - 18 czas dla niej 18 - kąpiel .... No prawie się dzieckiem nie zajmuję... :(

Masz za dużo wolnego czasu, 15-18 czas dla niej i co robisz? siedzisz z nią na macie i bawisz się grzechotkami? jeśli faktycznie poświęcasz te 3 godziny na zabawe to jesteś super matką,ale w to niewierzę. I nie wierzę też że co dzień robisz dokładnie wszystko jak w planie. Takie dni masz może najwyżej dwa w tygodniu. Co dzień robisz pranie? co dzień wychodzisz na 2 godzinny spacer? Dużo czasu zajmują ci codzienne rzeczy, pół godziny na wieszanie prania codziennie? Co dzień robisz też inny obiad? Wystarczy zrobić coś na 2 dni... Albo porób sobie po tej 18, co wtedy robisz? siedzisz i byczysz się na kanapie? wyprać i zrobić obiad na drugi dzień można wieczorem.

Zresztą o tej godzinie jak pisałaś temat to powinnaś być na spacerze, albo obiad robić...

Gość polanika
Kochana nie wiem dlaczego masz wyrzuty sumienia. Moim zdaniem sporo czasu poświecasz córce. To nie jest tak, że cały czas gdy dziecko nie spi my musimy być przy nim. Ono tez potrzebuje zabawy w samotności (tzn. że jestes obok ale nie zajmujesz sie nia, nie mylic z zostawieniem samopas). U nas wyglada podobnie: 8 - pobudka, przewijanie karmienie, tulenie, mizianie, potem córka potem sie bawi a ja jem sniadanie 9 -chwilke idzie na karuzle jak marudzi a ja tymczasem skladam łózka i doprowadzam sie do porządku ok 9:30 do 10:30/11 - juz musze ciagle być przy niej 11 - 2 śniadanie po którym idzie spac na 2,5-3 godziny w tym czasie sprzatam, gotuje, biore prysznic. 14 - obiadek i bawi sie albo sama albo ze mna, jak w miare ciepło idziemy na spacer ok 16:30 - jedzienie i spi ok. godziny jak wstaje to sie bawimy i czekamy na tate :D A wtedy on przejmuje pałeczke :P

Gość viborut
Co dzien robie pranie - corka duzo ulewa / wymiotuje. Co dzien wychodze na 2 h na spacer - sasiedzi wierca i dziecko mi nie spi, a jak nie spi to jest marudna do wieczora. Jak pisalam post, to juz jadlam drugie sniadanie. Oczywiscie nie jest wszystko - co do minuty, bez przesady, ale tak w przyblizeniu wyglada...