Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wwwkemckdcmkdmckcmkdmckdmckdmc

Dlaczego niektórzy rodza sie w pieknym nowym jorkum los angeles, hiszpanii a inn

Polecane posty

Gość wwwkemckdcmkdmckcmkdmckdmckdmc

w beznadziejnej polsce? :o Albo jeden sie urodzi w hollywood a drugi na polskiej wsi ?

Gość anekatips
ale na szczęście to nie Korea Północna i zawsze można stąd uciec :) Ja uciekłam i nie żałuję, teraz studiuję w UK i nie martwię się o swoją przyszłość :)

Gość a jeszcze niektorzy w afryce
albo rosji :O zreszta co kkkkkkkkomu z tegoe ze urodzi sie np w maiami jak jest gruby i brzydki ?

ja się cieszę że się tu urodziłam a nie że w usa srusa

Gość Kitka83
No tak samo myśli każdy mieszkaniec pipiduwy w jakiejś Louisianie - czemu nie urodziłem się na Florydzie albo w Vegas?

Ja bym chciała być Ukrainką :) Myślę, że mam jakieś korzenie ukraińskie albo rosyjskie :D

Gość a jeszcze niektorzy w afryce
ciapata w rosji na 2 kobiety przypada 1 facet i to w dodatku alkoholik i menel nie pracujacy beznadzieja nie poruchalabys woogle :)

a ja bym chciała mieszkać w Kanadzie, Australii lub Francji i CIESZĘ się że się tam nie urodziłam, będę miała większą przyjemność z podróży:)

Gość Laura2223
też chce stad uciec bo ten kraj jest dobijający... nie dośc ,że niskie zarobki to jeszcze ludzie są pasymistyczni , mało otwarci , nie raz wredni , zawistni itd. Byłam w UK przez rok i tam jest zupełnie inaczej , no chyba ,że trafisz na Polaka ...Nie lubie swojego narodu , mam tez korzenie ukrainskie po części bo moja babcia jest ukrainką ,ale też uważam ,że to beznadziejny naród

Gość Worldistheghetto
To że te miasta są takie piękne to tak ci się tylko wydaje.

Gość rosomak z roswell
Może dlatego, że ich rodzice są Polakami? ;) Ich dziadkowie też i pradziadowie i pra... Aż się cofniemy do jakiegoś Holendra albo Niemca, co Rzeczpospolitej zamożnej i dla obcych przybyszów łaskawej, przybył, bo była oazą spokoju i gwarantowała spokojną i bogatą przyszłość. Tak, tak... Kiedyś tak było :D

Gość Laura2223
i ten nasz zimny klimat też mi jakos nie odpowiada.. wolalabym mieszkac gdzies gdzie jest cieplej ... Dlatego myślę żeby się stąd wynieść w ciagu paru lat. Nie wiem jeszcze gdzie , myślę o UK , Niemczech , Holandii , południu europy ( mimo ,że tam jest kryzys zawsze chciałam tam mieszkać) .najchetniej bym wyjechała gdzieś na koniec świata do tropikalnego kraju ,ale to raczej mało realne

Gość gjhgjgj
ale mam rodakow... co pluja na swoj kraj. Amerykanie sa dumni ze swego kraju mimo ze tam taka durnata, berzcie z nich przyklad, bo tylko mi wstyd przynosicie.A jak sie nie podoba to wypierdalac. Tfu, Polska nie zasluzyla sobie na takie niewdzięczne ścierwa. nie podoba wam sie tu, to zacznijcie cos robic zeby bylo dobrze. Jak glosujecie na Palikota i Tuska to sie nie dziwcie ze tak tu jest, pierdole z wami, ludzie..

Gość Worldistheghetto
Laura akurat pesymizm i narzekanie biorą się nie z jakiejś tam "mentalności"[jak na to próbuje się usilnie wcisnąć najczęściej poprzez mainstreamowe media]tylko z choyowej sytuacji materialnej i mało zadowalającej stopy życiowej w porównaniu z zachodem europy i ten kto tego nie pojmuje jest idiotą albo nie ma pojęcia o tym co stanowi na europejskim gruncie podstawę do wyższego albo niższego wskaźnika jakim mierzy się dobre samopoczucie.

Gość to prawdaaaaaaaaaaaa
przez takich jak wy smieja sie z nas za granica...

Gość rosomak z roswell
World... No właśnie. Jeśli chodzi o stosunek do własnej ojczyzny, kultury, własnego pochodzenia, to jest gorzej niż za PRLu. Ludzie dość powszechnie dali sobie wmówić, że są gorsi, bo są Polakami. Mamy fatalną mentalność, jesteśmy zacofani i w ogóle lepiej, żebyśmy zapomnieli, że mamy jakąś swoją kulturę i tylko kopiujmy ten mityczny "zachód", we wszystkim... I nie w tym rzecz, żeby zaprzeczać, że Polska jest cywilizacyjnie zapóźniona, tylko, żeby to naprawić, to najpierw trzeba w siebie uwierzyć, mieć poczucie wartości, dumę z pochodzenia. Natomiast elity polityczne i gospodarcze w niczym nie przypominają tego zachodu, bo nie z zachodu są ale mentalnie pochodzą wprost ze wschodu. Za nic mają elementarne zasady, prawo, respekt dla własnego państwa, obywateli, więc gdy tak nas kroją i dymają, to muszą na Polaka zwalić, że taki biedny, bo głupi... I Polak to bardzo często przyjmuje. I powiedz potem z nazwiska, że ten, tamten, tamta i tak dalej, siedzi na swoim stołku i poucza naród, bo ich tatuś, dziadziuś wyroki na patriotów, piękne dziewczyny i chłopców z AK, WiN wydawał, gnoił i kradł, to się obrażą...

taa bo trawa jest zawsze bardziej zielona tam gdzie nas nie ma...

Gość panna marianna
Ja tam nie narzekam na moją narodowość a poza tym nie chcąc mieszkać w Polsce wyjechałam z niej i teraz mieszkam w cieplejszym kraju:)

Gość ewertrtty
chyba lepiej w Polsce niż w Indii, gdzie kobiety są gwalcone na ulicy...

Gość Laura2223
gjhgjgj - Amerykanie chociaż mają być z czego dumni , 100 razy bym się wolała tam urodzić... Tu harujesz latami , masz wyższe wykształcenie i co z tego? i tak często zarabiasz grosze ,a jak tam jesteś nawet kelnerką możesz się utrzymac z tego taka jest róznica... I nie zgadzam się z tym ,że to nie mentalnosć Polaków ,że tak narzekają bo jest wiele biednych krajów na świecie gdzie ludzie potrafi a sie uśmiechać jak kraje ameryki południowej np czy nawet afryka Może nie ,, pluje na swój naród" ,ale zwyczajnie nie lubię cech mojego narodu... Mam nadzieje ,że uda mi się stad wyjechać ,w sumie dla chcacego nic trudnego :)

Gość Laura2223
practice - jasne ,że jest bardziej zielona bo juz byłam w wielu krajach wiec wiem ...

Gość oh yes_ ---
"bardziej zielona trawa" jest np w prawie całej Afryce, Ameryce Południowej, Meksyku, Chinach, Mongolii, Chinach i na Bliskim Wschodzie :D

Gość Laura2223
ludzie są bardziej usmiechnieci to na pewno

Gość Laura2223
a poza tym ,że są gorsze poństwa to nie znaczy ,że jest u nas dobrze

Gość rosomak z roswell
Nie pluję, ale mam swoje pochodzenie za nic... Generalnie narody południa są bardziej otwarte, spontaniczne, można powiedzieć, radosne, więc przykład latynoski jest w ogóle nie a propos. Polacy są narodem o sporym potencjale, który jest marnowany. To, że ludzie są po prostu zmuszeni, by wyjechać za pracą, by znaleźć przyzwoite warunki do życia, do rozwoju, jest zbrodnią dokonywaną na narodzie przez jego zdradzieckie elity. Inna rzecz, że naród ten, sam sobie te elity wybiera, chociaż druga strona medalu jest taka, że wybór ten nie jest wolny, bo obarczony medialną indoktrynacją. Dwa razy na prezydenta wybrał sobie naród, cwanego kanciarza, pijaka, karierowicza, de facto prostaczka, to tak naród ma! Polska wymaga wielkiej pracy modernizacyjnej i nie chodzi tu o kwestie obyczajowe, tylko cywilizacyjne w sensie infrastruktury, sprawności wymiaru sprawiedliwości, sprawnej administracji i wspierania polskiego przedsiębiorcy. Generalnie jest tak, że wyjeżdżają najbardziej aktywni, najambitniejsi, tacy, którzy mają jakieś cele i chcą je realizować i wcale nie mam im tego za złe, bo nie mają wyjścia. Niestety ojczyzna pod postacią IIIRP, wypina się na nich, wręcz cieszy się z tego, gębą tuskową, bo mniejsze będą statystyki bezrobocia, bo mniejsza presja na władzę. Im się należą szubienice. Całej tej postkomunistycznej elicie i zblatowanej z nimi postsolidarnościowej grupie ludzi bez przyzwoitości.

Gość Worldistheghetto
rosomak z roswell Masz rację. Ten postulat by walczyć i naprawiać to podstawa naszego przetrwania. Niestety jednak już zależności o jakich napisałeś-o inżynierię społeczną i manipulowanie pojęciem polskości by przedstawiać je w pejoratywnym świetle wywołując przy tym poczucie winy za recesję i upadek w nas samych-to jest to już wiedza,rzekłbym,dla przeciętnego człowieka tu niedostępna....niezwykle trudna,intelektualnie do zdobycia. Trzeba być zgoła człowiekiem rozumnym i bystrym by to wywnioskować.Obaj dobrze wiemy,że na taki poziom zwykłego osoby wyalienowanej wysokokonsumpcyjnie,udzielającej poparcia politycznemu mainstreamowi,po prostu nie stać. Ci ludzie są,bez urazy,po prostu głupi i oceniają rzeczywistość przez pryzmat medialnej papki.

Gość oh yes_ ---
" że są gorsze poństwa..." To znaczy,że ja dziękuje za to co mam. A nie cuduje z Los Angeles :)

Gość Laura2223
rosomak z roswell - ja nie głosowałam na nikogo wiec tu akurat się do winy nie poczuwam ... I dobrze bo jakikolwiek z rządów by wygrał to i tak by nie umial rządzic Polacy po prostu nie umieją i nie chca dobrze rządzić , myśl przy tym tylko o własnym zysku więc nic nie osiągamy dlatego Poza tym najgorsza jest ta mentalnosc Polaków , ta niezyczliwość jakas , nie wiem skad to sie bierze... Są wyjatki ,ale niestety wielu ludzi takich jest u nas

Gość Polska to jeden z krajów
w którym chujowo jest się urodzić. Dla większość pobyt w polsce to etap przejściowy i wyjeżdżają stąd kiedy tylko mogą jednak swoje lata się tutaj straci niestety.

Gość Laura2223
oh yes_ --- a ja bede cudować bo jednak standard zycia w Polsce mi nie odpowiada. Dlaczego mamy się porównywać do jakiś skrajnie biednych państw mimo ,że sami jesteśmy biednym narodem ?