Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makakikiriki

Robic w tym przypadku tomografie glowy czy nie?

Polecane posty

Gość makakikiriki

hej, mam problem z bulami glowy. Sprawa wyglada tak: Problem zaczal sie jakies 10 lat temu (jak mialam 16lat) podczas gwaltownych ruchow glowa poczulam przeszywajacy i pulsujacy bol glowy z tylu w gornej czesci czaszki po lewej stronie. Od tego czasu miewalam takie same bole ale tylko w przypadku dluzszych i gwaltownych ruchow glowa. Z biegiem czasu bol pojawial sie samoistnie po ok.3 pulsy raz na rok potem raz na kilka miesiecy az w koncu coraz czesciej. W ciagu ostatniego roku wystepowal raz na kilka tygodni. Potem bolala mnie glowa w taki sam sposob kilka dni, bol byl sredni do dosc silnego pulsujacy z przerwami i byl zalezny od ruchow glowa. Najbardziej nasilal sie przy wstawaniu. Potem bol zaczal sie pojawiac samoistnie niezaleznie od ruchow glowa. Zawsze w pracy w godzinach przedpoludniowych i odzywala sie glowa i tak bylo na przemiennie pulsujacy bol glowy raz mocniejszy raz slaby. W ciagu ostatniego tygodnia bol glowy promieniowal od tylu az do czola i lewego oka. Zaczelo mnie bolec oko. Potem dwa. Cala sytuacja miala miejsce w ciagu ponad 3 tygodni. Jak pojawil sie bol oczu wybralam sie do lekarza. Dostalam sie do okulisty - wszystko ok. Do neurologa - tez ok. wogole sie dziwila, ze dostalam pilne skierowanie i od niechcenia wypisala mi skierowanie do tomografie i dodala, ze mysli ze nic nie wykarze. Jak je dostalam od razu zaczelam czytac o tomografii i mam watpliwosci czy poddawac sie tak wysokiemu promieniowaniu. Mam skierowanie od kilku dni i sie wacham. A glowa mnie nie boli od 2 dni Jak myslicie, powinnam zrobic ta tomografie czy nie? Ogolnie chcialabym przeswietlic glowe ale nie wiem czy nie lepiej byloby odczekac i jak sytuacja sie powtorzy to isc do innego neurologa i poprosic o rezonans? ktory jest zupelnie nieszkodliwy dla zdrowia? Tylko czy lekarz wezmie moja sugestie pod uwage... Co byscie zrobili?

Gość makakikiriki
i co, wyszlo cos niepokojacego? Jak byl ostateczny werdykt lekarzy?

Gość makakikiriki
no wlasnie... rezonans...

Gość makakikiriki
odcinkiem szyjnym? Jak to zostalo stwierdzone, przez rezonans czy mialas jeszcze jakies dodatkowe badania?

tak, dokładnie w odcinku szyjnym, neurolog zaleciła mi zrobić prześwietlenie kregosłupa

Gość makakikiriki
Wydaje mi sie, ze u mnie moze byc to taki sam problem. No to chyba zalatwie sobie najpierw skierowanie na przeswietlenie odcinka szyjnego jak wszystko bedzie z tym ok, to rezonans, tomografie robic to chyba jest bez sensu bo skoro jest inna metoda nie wplywajaca na zdrowie to po co przyjmowac taka dawke promieniowania.