Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adfb

zatarcie wyroku ... zniszczenie akt sprawy.

Polecane posty

Gość adfb

witam . 10 lat temu dostąłem wyrok ktory sie zatarł juz bardzo dawno. czy moje akta zostały spalone czy musze wnioskowac o to w sadzie . a moze sady nie praktykuja takich żeczy jak niszczenie starych papierow.

Gość mknlkn
to zalezy od wyroku - za co go dostales

Gość adfb
pobicie i zastraszanie - 2 lata w zawiasach na 5.

Gość adfb
nigdzie nie moge znalesc na necie o nisdzczeniu akt po zatarciu wyroku. nie wiem nawet czy praktykuje sie taki rzeczy.

Gość deszcz na dachuxxxx
tak prokuratura daje do zniszczenia akta podreczne po przedawnieniu nie wiem jak sad, ktory ma akta glowne ale w ewidencji komputerowej twoj nr Ds. zostanie na zawsze, z dopiskiem przedawniony, i przy zapytaniu o niekaralnosci ;o ile jest juz przedawniony; nie powinno to wyjsc

Gość wredniucha10
niby ci zatrą, ale akta zawsze mogą się kiedyś przydać - nigdy ich nie niszczą!

Gość deszcz na dachuxxxx
Karalność przestępstwa ustaje po upływie: 30 lat gdy czyn stanowi zbrodnię zabójstwa, 20 lat gdy czyn stanowi inną zbrodnię, 15 lat gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat, 10 lat gdy czyn stanowi występek zagrożony karą pozbawienia wolności przekraczającą 3 lata, 5 lat gdy chodzi o pozostałe występki.

Gość deszcz na dachuxxxx
sa jeszcze takie wielkie ksiegi nazywaja sie repetytoria i mniejsze do ktorym sa wpisywane wszystkie sprawy alfabetycznie po nazwiskach jakby komputer zawodl jakie wplywaja do sadu, policji czy prokuratury te bodajrze trzyma sie 30 lat ale moze ktos wie lepiej to niech cie oswieci ja za bardzo nie pamietam

Gość adfbvd
deszcz piszesz o zatarciu u kogos kto odbywał kare w wiezieniu , ja dostałem wyrok w zawieszeniu a taki zaciera sie po 6 miesiacach po upływie okresu zawieszenia.

Gość ohbgfdcvbn
o jakies spalenie akt nie masz co wnioskowac sad sam wie kiedy i jakie akta ma zniszczyc

Gość deszcz na dachuxxxx
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatarcie_skazania Zatarcie skazania w praktyce W świetle obecnej praktyki bezterminowego przechowywania danych zatarcie skazania nie jest skuteczne całkowicie. Zwraca się również uwagę, że obecne zasady przetwarzania przez Policję informacji o osobach KSIP są wadliwe pod względem prawnym. Gdyż w tym systemie do końca życia figurują osoby, którym skazanie z mocy prawa uległo zatarciu. Takze wyrok zatarty, akta spalone ale bezterminowo figurujesz w KSIP, czyli to taka fikcja prawna masz jeszcze tu http://prawo.money.pl/aktualnosci/okiem-eksperta/artykul/krajowy;rejestr;karny;-;kiedy;nastepuje;zatarcie;skazania,7,0,350727.html

Gość zenio
To jest zatarcie kary które nie do końca jest zatarciem.Moim zdaniem jest to wina Posłów którzy tylko obiecują ale nic nie robią w takich sprawach jak już zostaną wybrani.Ja uważam ,że jest to bardzo nieuczciwe na przykład w stosunku do ludzi którzy mieli wyrok poniżej 1 roku za alimenty lub za paserkę bo nie byli świadomi ,że kupili coś kradzionego. Czy będzie jakaś nowelizacja w takich sprawach? Nie powinno się wrzucać do jednego worka wszystkich którzy mają zatarcie kary!!!!! zenio