Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

martaa911

urlop macierzynski

Polecane posty

Witam mam pytanie, pracuje na 1/2 etatu pracodawca chce mnie zatrudnic na caly etat. Jestem w ciazy ale dalej pracuje. I moje pytanie jest takie: Jak bedzie naliczane macierzynskie? Z 12 ostatnich miesiecy? Czy lepiej gdybym na nowo zostala zatrudniona na pelen etat? Prosze o odpowiedz

Gość poliaka
z 12 miesięcy o ile nie byłas na zadnym L4. Jesli byłas to od ostatniego L4. Na nowo opłacac Ci sie nie zatrudnia bo to chyba nie ma nic do rzeczy. Liczy sie ze ten sam pracodawca. A jesli bys miała 1 dzien przerwy w zatrudnieniu to z tego co wiem to nie mogłabys pójśc na wychowawcy bo nie masz 6 pełnych miesięcy zatrudnienia u tego pracodawcy. Pisze to na 90%, może sie ktoś znajdzie bardziej kompetentny.

Gość iustkaa
"W razie zmiany umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek pracy, polegającej na zmianie wymiaru czasu pracy, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi wynagrodzenie ustalone dla nowego wymiaru czasu pracy. Przy czym dotyczy to sytuacji, gdy zmiana ta nastąpiła w miesiącu, w którym powstała niezdolność do pracy, lub w miesiącach ją poprzedzających. Zwiększenie lub zmniejszenie wymiaru czasu pracy w miesiącach następnych (w tym w trakcie przebywania na świadczeniu chorobowym) nie będzie zatem miało wpływu na podstawę wymiaru należnego pracownikowi świadczenia" Czyli jeśli przejdziesz na wyższy wymiar czasu pracy, to podstawa do zasiłków będzie brana tylko z okresu wyższego wymiaru czasu pracy.