Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinatruskawka

Architektura i kilka pytan do

Polecane posty

Gość malinatruskawka

1. Czym wlasciwie zajmuje sie architekt? 2. Na czym polega praca architekta? 3. Czy zeby pacowac w zawodzie trzeba miec prawa budowlane? 4. Czy zeby robic projekty koncepcyjne budynkow, musze miec skonczona architekture? 5. Czy jest na jakiejs uczelni panstwowej architektura studia IIstopnia w trybie zaocznym?

Gość malinatruskawka
kto pyta nie bladzi ;)

Gość oeqowdieew
architektura to cięzki zawód i zupełnie nieopłacalny, architekci rzucają się jak psy na byle zlecenie, już dawno przestał być prestizowy, architekci pracują po 10-12 godzin w tygodniu często w weekendy, chorują na zawały i wylewy a najlepsi zarabiają 4000, dla porównania weterynarz stuka tyle w 1- 2 dni

Gość oeqowdieew
fryzjerka więcej zarobi, poszukaj lepiej fajnego opłacalnego zawodu

Gość oeqowdieew
jesli nie jesteś córką architektów, nie masz znajomości wśród deweloperów, nie znasz prezydentów to nigdy nie dostaniesz zlecenia na którym się zarabia duże pieniądze, to jest zawód dla wąskiej grupy ludzi którzy mają kontakty, reszta to kreslarze z garbem na plecach i zapadniętymi oczami

Gość malinatruskawka
Nie pytalam o oplacalnosc zawodu tylko sprezycowalam pytania i tego chce sie dowiedziec. Jest tu ktos kompetentny zeby odowiedziec na te pytania?

Gość no bez przesady
na pierwsze dwa pytania odpowiadać nie będę bo są co najmniej dziwaczne. Tak, musisz mieć uprawnienia i na żadnej politechnice nie ma architektury zaocznej. Może spróbuj od Technikum Architektoniczno-Budowlanego w Warszawie, bo widzę że w ogóle nie masz o tym pojęcia :)

Gość t4twegfgre
Proszę bardzo, to konkretne odpowiezi na twoje pytania: 1. na projektowaniu 2. projektowaniem 3. nie ma czegoś takiego ,jak posiadanie prawa budowlane 4. projekt koncepcyjny możesz sobie wykonać nawet będąc przedszkolakiem, kwestia tego czy kogoś bedzie on interesował 5. tak

Gość malinatruskawka
no bez przesady - nie odpowiadasz na pytania bo pewnie nie potrafisz na nie odpowiedziec. Trudno. t4twegfgre takie odpowiedzie to mozesz udzielic dziecku, bo to ze architekt zajmuje sie projektowaniem to jest wszechobecnie wiadomo, natomiast nie jest jezeli ma sie odpowiedziec dokladnie co projektuje i do jakiego etapu budowlanego czy inaczej mowiac jakie sa etapy jego pracy bo o to mi chodzilo. Niestety pewnie nie jestes kompetentny zeby odpowiedziec na te pytania wiec uzyles ogolnikow jakich kazdy moglby uzyc. Tak wiec dalej zostaje bez odpowiedzi.

Gość no bez przesady
wiesz co owocku - daj sobie siana z tą architekturą, skoro nie wiesz na czym polega praca architekta. Nie wiesz, że zaczyna sie na etapie koncepcji poprzez cała dokumentację techniczną + konsltacjami ze wszystkimi podwykonawcami (konstruktorami, inżynierami sanitarnymi, elektrycznymi itd) po nadzór budowlany. Faktycznie nie mam zielonego pojęcia, ponieważ przez 15 lat pracowałam w biurze projektów

Gość malinatruskawka
No wlasnie, to dlaczego mi poprosto nie odpowiesz na pytanie/a? Tylko piszesz nic nie wnoszace do dyskusji komentarze. I o to mi chodzilo co napisalas. O konkrety. Jakbys byla jeszcze na tyle mila i mogla mi roszpisac szczegolowo kolejne etapy pracy to byloby to dla nie bardzo pomocne. Narazie sie zastanawiam nad tymi studiami, nie wiem czy maja sens w moim przypadku dlatego, potrzebuje szczegolowych informacji na temat tego zawodu.

Gość no bez przesady
może jeszcze jakiś projekt za ciebie zrobić i ci podrzucić?

Gość ja jestem architektem ale mi
rece opadły, jak przeczytałam te pytania, a zwlaszcza na formę, w jakiej zostaly napisane. Zeby byc dobrym architektem, trzeba byc inteligentnym i kreatywnym czlowiekiem - a za ciebie trzeba mysleć -po postach widac, ze sie nie nadajesz- daj sobie spokój.

Gość malinatruskawka
dzieki, z projektami dam rade sama

Gość malinatruskawka
ja jestem architektem, moze swoje zdanie o moich zdolnosciach zachowaj dla siebie bo mnie to nie interesuje. Natomiast widzisz, tyle architektow sie nagle znalazlo a nikt nie potrafi rozpisac sczegolowo czym wlasciwie sie zajmuje.

Gość te, mali
na truskawka czy inny ziemniaczek- lepiej poka cyce!!!!

Gość malinatruskawka
fak ju :P