Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madlyyyynaaa

Ciąża w trakcie urlopu macierzyńskiego!!!

Polecane posty

Gość Madlyyyynaaa

Witam Was. Mam pytanie, bo szukam na necie sensownej odpowiedzi na moje pytanie a nigdzie nie mogę znaleźć. Zacznę od początku: w październiku 2012 r urodziłam córkę, a umowę miałam do końca grudnia 2012 r. I szef mi nie przedłużył umowy, więc póki co przeszłam na zasiłek macierzyński i ZUS mi kasę wypłaca. Tylko jest jeden problem - kilka dni temu dowiedziałam się że znów jestem w ciąży (oczywiście bardzo się z tej ciąży cieszę :) ), i powiedzcie mi bo za niedługo kończy mi się macierzyńskie, czy wobec tego mogę iść na L4 do dnia porodu, i potem załapać się na zasiłek macierzyński? Proszę o pomoc!

ja słyszałam, że się tak nie da jak ty piszesz, bo jedynym wyjsciem byloby wrocic po macierzynskim na dwa tyg do pracy i przyniesc kolejne L4 na kolejne dziecko... Ale ty juz nie pracujesz, wiec teraz to ja nie wiem jak to jest procedura-lnie..

Gość Madlyyyynaaa
Monia dzięki za odpowiedź. Właśnie ja póki co rozmawiałam w kręgu rodzinnym o tej sprawie, to jedni mówią że fajnie mi się trafiło bo od razu dwójkę odchowam a kasa będzie. A drudzy nie mają o tym zielonego pojęcia. Więc liczę na Wasze porady :).

Gość zonaKraka
Nie możesz iść na zwolnienie lekarskie ani urlop bo nie jesteś zatrudniona...

Gość Ja pracowałam w obu ciążach
Kobieto, życzę Ci jak najlepiej, ale mam pytanie, nie boisz się?? Masz dziecko, które ma 4 miesiące, albo mniej, straciłaś pracę i spodziewasz się kolejnego dziecka??

Gość Madlyyyynaaa
Ja pracowałam w obu ciążach - przecież napisałam wszystko w pierwszym moim poście - tak, skończyła mi się umowa 31 grudnia. Tak, mam 4 miesięczne dziecko, tak - jestem znowu w ciąży.

Gość Madlyyyynaaa
I dlatego pytam - co dalej?

Gość rfszrdsrzswzrzsd
jakby miała umowę do dnia porodu to by przecież nie miała macierzyńskiego, nie kumam

Gość Madlyyyynaaa
Mi umowa wygasła w trakcie macierzyńskiego - więc i tak czy siak płacą mi dalej, z tym że to przejął ZUS. A moja siostra była w takiej sytuacji że jej przedłużyli umowę do DNIA PORODU, bo musieli. Ale potem dostawała zasiłek już z ZUSu.

Gość hmmfmfm
Muszisz sie dobrze wgryźć w przepisy regulujące te kwestie, mysle, ze najlepiej gdybys zasiegnela jakiejs prawnej jednorazowej porady (czasem w niektorych miejscach sa one oferowane darmowo) bo to nie jest sytuacja oczywista i jednoznaczna

Gość paplitos
To jest oczywista sytuacja, bo autorka nie jest zatrudniona i nie ma urlopu macierzyńskiego, jedynie zasiłek macierzyński płacony przez ZUS.

Gość qwasas
Ale o jakim L4 mowa? Skoro ty od stycznia nie jesteś pracownikiem?

Gość peppa 85
jesli skonczyla sie umowa to wszystko sie konczy. zasilisz grono bezrobotnych.

Gość qwasas
Z tego co znalazłam: "Pobierając zasiłek macierzyński nie podlegasz ubezpieczeniu chorobowemu i wypadkowemu." Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://ubezpieczenia-spoleczne.wieszjak.pl/tytuly-ubezpieczen/94844,2,Jakim-ubezpieczeniom-podlega-osoba-pobierajaca-zasilek-macierzynski.html#ixzz2KCD3VE7R A zasiłek macierzyński należy się kobiecie która urodziła dziecko w trakcie podlegania ubezpieczeniu chorobowemu. "Zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego: urodziła dziecko, przyjęła dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, w wieku do 10 roku życia na wychowanie i wystąpiła do sądu opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia, przyjęła dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, w wieku do 10 roku życia na wychowanie w ramach rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej. Zasiłek macierzyński przysługuje również w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia chorobowego (zatrudnienia), jeżeli ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z naruszeniem przepisów prawa, jeżeli zostało to stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu. W przypadku, gdy zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a pracownicy nie zapewniono innego zatrudnienia, przysługuje jej do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego." Tu masz stronę ZUS: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

Gość jak zwykle...
nic ci się nie należy bo nie jesteś już pracownikiem.

Gość Madlyyyynaaa
Ok dzięki Wam bardzo za odpowiedzi - tak przeczuwałam że nic mi się nie należy, trudnoooo :(.