Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuli

badania

Polecane posty

Gość zuli

jakie robicie badania przed zajsciem w ciąże?? pytam ponieważ mieszkam za granicą i niektóre skierowania mnie dziwią jak np. na chlamydie, różyczke, toxoplasmoze albo takie które sobie przetłumaczyłam to na ile procent dziec moze zachorować i byc mongołem;/ Czy też robicie każde badanie w dany dzień cyklu??

Gość ale w jakim celu?
jak ci lekarz daje skierowania na takie badania, to się ciesz i je rób, bo potem jest problem pt" jestem w ciąży, mam toxoplazmozę i co teraz będzie", wiesz jak poważne może być zarazenie dziecka np. cytomegalią? poczytaj trochę to przestaniesz sie zastanawiać a badania hormonów robi się zazwyczaj w określonych dniach cyklu

Gość zuli
pytam tylko o to czy w Polsce też się robi takie badania

Gość ale w jakim celu?
tu są zdania podzielone, bo częśc lekarzy zaleca takie badania, a część o nich w ogóle nie wspomina, ja na Twoim miejscu nie wahałabym się, no bo i dlaczego- przeciez to tylko pobranie krwi, a może uratować Twoje dziecko przed poważnymi powikłaniami

Gość ojtam ojtam
w polsce jak idziesz na nfz to dają czasem krew i mocz rzadko coś więcej - jak idziesz prywatnie to dostajesz listę 15 badań: z tokoplazmozą IGM i IGG, cytomegalią IGM i IGG, kiłę, hiv, wzw, moja bratowa dostała też hormony tarczycy, do tego mocz, morfologia, grupa krwi, i jeszcze cośtam było