Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madenka

ROZLICZENIE PIT ILE DO ZWROTU

Polecane posty

Gość madenka

WITAM MAM PYTANIE ROZLICZAM SIE Z DZIAŁALNOŚCI WYKONYWANEJ OSOBIŚCIE I WYCHODZI MI DO ZWROTU 555 ZL A INNI Z PRACY NA TA SAMA UMOWĘ DOSTANĄ CAŁOŚĆ POBRANEJ ZALICZKI. JAK TO MOŻLIWE? OTO DANE PRZYCHÓD 8227,35 KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODÓW 1645,47 DOCHÓD 6581,88 ZALICZKA 1184 SKŁADEK BRAK

Gość emoyo
A masz co odliczyć internet dzieci krew?

Gość pittowa
za krwiodastwo ile kasy sie dostaje?

Gość madenka
WŁAŚNIE NIE BEZ ODLICZENIA I ZNAM OSOBĘ KTÓRA TEŻ ROZLICZA SIE SAMA BEZ ODLICZEŃ I MA CAŁY ZWROT ZALICZKI JAK TO MOŻLIWE?

Gość zxzx
jaki to jest pit do tego?

Gość emoyo
Nie wiem poszukajcie sobie w goglach

Gość gfmffgfmmjh
prowadzisz własną działalność gospodarczą i nie płacisz żadnych składek do zus? nawet zdrowotnej?

Gość zxzx
A może inni mieli opłacane jakieś składki?

Gość madenka
PIT 11 OSOBA FIZYCZNA

Gość zxzx
pewnie umowa zlecenie albo o dzieło -wówczas może nie być oskładkowane coś mi si kojarzy

Gość zxzx
nie, chodzi nie o to jaki ty pit dostałaś a na jakim składasz rozliczenie.

Gość madenka
NIE JEST TO PRACA PRZY ZBIORACH OWOCÓW I KAZDY KTO OTRZYMAŁ PIT NIE MA SKŁADEK NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE I ZDROWOTNE

Gość madenka
PIT 37 BO INNEGO RACZEJ NIE MOGĘ CHYBA BYNAJMNIEJ NIE ORIENTUJE SIĘ AŻ TAK BARDZO

Gość rethyj
prowadzisz dzialalnosc gospodarcza? to powinnas sama placic skladki na podstawie jakiej umowy pracowalas? masz status studenta? emeryta? jestes zatrudniona gdzies indziej?

Gość zxzx
no -użyłam programu w którym zawsze wypełniam pity i wyszło mi 555. Może inne osoby rozliczają się np. z małżonkiem.

Gość madenka
NO JA TEŻ OBLICZAŁAM W RÓŻNYCH PROGRAMACH CZYTAŁAM DUŻO I NIEWIEM JAK TO MOŻLIWE TAMTA OSOBA ROZLICZA SIĘ SAMODZIELNIE A ROZLICZA JĄ JAKĄŚ KSIĘGOWA BYNAJMNIEJ JA NIGDZIE NIE MOGĘ ZNALEŚĆ INNEGO SPOSOBU OBLICZENIA DLATEGO TU NAPISAŁAM

Gość gfmffgfmmjh
jeżeli dostałaś PIT 11 to nie prowadzisz żadnej działalności tylko byłaś zatrudniona na umowie...pewnie o dzieło, skoro nie odprowadzano za ciebie żadnych skałdek na ubezpieczenie społeczne jeżeli nie masz podstaw do odliczeń od dochodu lub podatku (internet, dzieci, leki, ulgi itd) to nie będziesz mieć zwrotu, bo jakim cudem? od padatku mogłabyś odliczyć też zdrowotne ale jak piszesz, nie odprowadzana za ciebie żadnych składek

Gość madenka
Pracuje jako osoba fizyczna na umowę zlecenie praca sezonowa

Gość zxzx
Używając takich danych nic więcej zwrotu nie wyjdzie bo nie ma jak. Opcje są takie jak napisałam. Pozostaje ci tylko zobaczyć ten pit tamtej osoby.

Gość madenka
czyli jak to mozliwe ze osoba mająca taka sama umowę bez składek itp dostaje caly zwrot rozliczając sie indywidualnie co roku tak jest a jak ja sie rozliczam to wychodzi mi mniejsza połowa zaliczki? na moje to sa jakies sposoby na to

Gość zxzx
ale ten zwrot to juz dostała czy tylko tak sobie wyliczyła. Powiem szczerze że chyba najlepiej to zadzwonic do skarbówki i zapytać.

Gość rethyj
jezeli nie masz ubezpieczenia z innego tytulu to pracodawca powinien odprowadzic skladki moza tamta osoba pracowala gdzies indziej i byly odprowadzone skladki

Gość zxzx
Proszę tu odp. na pytanie o zwrot podatku przy umowie zleceniu: "Zależy to od tego, ile wyniósł Pani dochód oraz pobrane zaliczki na podatek. Zgodnie z art.27 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych podatek pobiera się od podstawy jego obliczania wg wzoru: podstawa opodatkowania (przychód koszty) * 18% - kwota zmniejszająca podatek 556,02 zł.. Ponieważ przy umowach zleceniu nie pomniejsza się miesięcznych zaliczek o 1/12 kwoty zmniejszającej podatek, w zeznaniu rocznym powinna nastąpić nadpłata do zwrotu w wysokości nie większej jak 556 zł (przy prawidłowo pobranych zaliczkach)."

Gość Michalina1970
Wg mnie była to umowa o dzieło lub zlecenie bez składek ZUS (studentka), kwota od zwotu wynika z tego że w umowach cywilno-prawnych nie uwzględnia sie kwoty wolnej od podatku 3091 zł z czego podatek 18% tj 556 zł , jesli nie ma innyc odliczeń to niezależnie od dochodu będzie to taka kwota

Gość madenka
w tamtym roku dostala i w tym tez jej znajoma księgowa tak obliczyła a mi w tamtym roku podobna kwota wyszła jak w tym i gdzie tu sprawiedliwość jak mamy takie same umowy

Gość zxzx
coś musi być w takim razie jeszcze u tamtej osoby -może miałam jeszcze inne zlecenie albo pracowała jeszcze gdzieś.

Gość madenka
no wlasnie że nigdzie indziej nie pracowała mamy takie same umowy i to bardzo dziwne przeciez jak by nie bylo to mozliwe to by ja wezwali do urzędu a ona zawsze dostaje i jest dobrze

Gość zxzx
Nie wiem -może weź swój pit i idź do tej księgowej się rozliczyć.

Gość madenka
to raczej wole dostać chociaż to :) niz za kilka lat maja sie dopatrzeć i mam miec przez to problemy

Gość rethyj
a skad masz pewnosc, ze nie ma zadnych odliczen ani nigdzie indziej nie pracowala przeciez nie musi ci sie tlumaczyc :o