Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czarny Rycerz

Chyba przejdę na protestantyzm, bo katolicyzm mnie wkurza

Polecane posty

Gość kobieta nie dziewczynka
tak umieja lepiej protestowac

Lepsze jest pogaństwo, czyli tzw rodzimowierstwo.

Nie są. Na własnej skórze poznałam, że to takie same skurvielstwo jak inni.

Ale z drugiej strony katolicyzm kojarzy się z polską a ja jestem fanatycznym polskim nacjonalistą.

Gość uppp
A ja czułam się Protestantką i byłam blisko nich, myślałam, że tam znajdę Prawdę, jednak dużo się u nich nasłuchałam jacy to inni są.... I powiem szczerze, że wg mnie brakuje tam pokory, sami się dzielą, jak się nie zgadzają z pewnymi interpretacjami. Jest za duży misz-masz i każdy może twierdzić, że zna prawdziwszą Prawdę. To mnie denerwuje. v Jednak wróciłam do katolicyzmu, lepiej go poznałam i pasuje mi to uporządkowanie, czuję tu więcej pokory i miłości. Jednak zależy po kim oceniasz katolicyzm, jeśli po "niedzielnych katolikach" to to nie jest dobry wzór, poszukaj takich naprawdę wierzących. :)

Gość iuliuiuiu
Protestanci poszli na łatwiznę. bardzo uprościli religię katolicką co wcale nie jest właściwe.

Gość iuliuiuiu
No właśnie, brakuje im pokory skoro uważają że każdy na swój sposób może interpretować Pismo Święte a przecież od tego jest Kościół.

Gość iuliuiuiu
Pisząc "Kościół" mam na myśli Urząd Nauczycielski Kościoła. Protestanci bardzo poszli na łatwiznę bo uważają, ze sama wiara wystarczy do zbawienia. Wypełnianie przykazań nie ma według nich znaczenia. A przecież w Piśmie Świętym jest wyraźnie napisane, ze "wiara bez uczynków jest martwa". Oni jednak to zdanie odrzucili. To wygodniccy ludzie i niepokorni.

Brakuje im pokory w ogóle. Wmawiają sobie i światu, że są lepsi. Popaprani mitomani.

ifka - na podstawie jednego człowieka osądzasz cały kościół poterstancki ?:D

W sumie protestantyzm w Europie umiera. W Wielkiej Brytanii chodzi więcej katolików do kościołów niż protestantów, chociaż ich jest mniej 10-krotnie. Podobnie Skandynawia, Holandia, Niemcy ... Tylko katolicy ratują honor Europy przed islamską hołotą.

Nie, nie na podstawie jednego. Na podstawie jednego zwłaszcza :P

Gość iuliuiuiu
Luter ponadto usunął większość sakramentów. W protestantyźmie jest tylko chrzest i Eucharystia. To heretycy. Najbardziej irytuje mnie ich pogląd na temat Eucharystii. Jego autorem jest oczywiście Luter. Według niego Sakrament Eucharystii „Jest to prawdziwe ciało i prawdziwa krew Pana naszego Jezusa Chrystusa, pod chlebem i winem nam chrześcijanom do spożywania i picia przez samego Chrystusa ustanowione. To nie jest prawda. Wytłumaczę Wam dlaczego. My katolicy uznajemy, że podczas Mszy Świętej dokonuje sie transsubstancjacja czyli przeistoczenie co oznacza że chleb staje się Ciałem Chrystusa a wino Jego Krwią. To przeistoczenie polega na tym ze zmienia sie ISTOTA to znaczy że nie mamy juz do czynienia z chlebem i winem ale z Ciałem i Krwią Chrystusa. Pomimo tego PRZYPADŁOŚCI ZOSTAJĄ to znaczy ze wszystko co składało sie wcześniej na ten chleb i wino zostaje. Według protestantów przeistoczenie czyli transsubstancjacja nie zachodzi. Ma miejsce natomiast konssubstancjacja która polega nie na tym, że chleb NIE STAJE SIE Ciałem Chrystusa a wino Jego Krwią tylko, że w chleb WCIELA SIĘ Ciało Chrystusa a w wino WCIELA SIE Jego Krew. Efekt tego jest taki ze mamy chleb plus Ciało Chrystusa i wino plus Krew Chrystusa. Pogląd ten jest heretycki. Wogóle to Luter głosił wiele herezji. Powinien on przede wszystkim dostosować się do nauczania Urzędu Nauczycielskiego Kościoła a nie sam zmieniać naukę Kościoła. On nie był od tego. Tu jak widać brakło mu pokory. Uważał, ze on sam wie lepiej. Przez to wiele ludzi zeszło na niewłaściwą drogę.

Gość uppp
Co mnie szczególnie przeraża, to to, że u Protestantów, wiele osób świeckich daje sobie prawo do odprawiania egzorcyzmów! Nie liczą się z tym, że jednak nie każdy może to robić, a takie igranie z demonami często może się kończyć opętaniem samego modlącego. v W kościele katolickim takie rzeczy są traktowane z wielką ostrożnością, kapłan mający święcenia (czyli dodatkowy sakrament) jest bardziej chroniony od zła a mimo tego nawet jest garstka specjalnie przygotowanych do tego egzorcystów. Sama znam takich, którzy sami np. cierpieli przez to, że zwalczają złego, np. chorowali lub mieli inne walki duchowe. Znany jest przypadek ojca Pio, którym zły rzucał po pokoju itp. To nie są rzeczy przeznaczone dla laików. v "Zwykły" ksiądz może przeprowadzać mniej niebezpieczne rzeczy typu modlitwa o uwolnienie ze zniewoleń demonicznych. Opętanie jest już poważną sprawą i następuje wtedy, gdy ktoś podpisze cyrograf lub wywoływał duchy lub zajmował się bezpośrednio okultyzmem np. tarotem itp. Opętaniem zajmować może się tylko ksiądz EGZORCYSTA. W Polsce coraz bardziej rośnie na nich zapotrzebowanie. Kilka lat temu było ich tylko 4 na Polskę, teraz jest ponad 300 i pewnie będzie ich więcej, bo mają coraz więcej roboty (dużo okultyzmu w mediach i pod różnymi postaciami, magii, wróżbictwa itp, nawet niektóre gry internetowe gdzieś drobnym maczkiem mają napisany cyrograf i nie wejdzie się do gry jeśli się nie kliknie OK -czego może nie być widać). v Z tego co wiem, u Protestantów jak ktoś ma osobiste objawienia, to one nawet nie są sprawdzane, tylko z góry uznają, że na pewno mają je od Boga. Wcale to nie musi być prawdą... to może zwieść wiele osób. Sprawdzić to można jedynie przez pokorę. Np. na początku gdy Faustyna miała objawienia, kościół zakazał jej o tym mówić, ona posłuchała nakazu, dzięki temu po czasie jak już zbadali dobrze jej objawienia, to ogłoszoną ją nawet błogosławioną. Jakby uniosła się pychą, że jaka to ona święta, a reszta niech się schowa, to mogłoby to oznaczać, że to nie było od Boga. v Ojciec Pio na początku, miał zakaz prowadzenia mszy. Z pokorą to przyjął. Później sprawdzono jego charyzmaty i stygmaty, ogłoszono go świętym. Pokora też dużo o nim powiedziała. Jak ktoś jest blisko Boga, to jest pokorny. No bo przecież szatan był pierwszym niepokornym i uniósł się pychą, że jest lepszy od Boga i wie lepiej. Po tym można poznać osoby, które są pseudo blisko Boga (w uproszczeniu).

Gość iuliuiuiu
Za kogo on sie uważał żeby z Kościoła usuwać większość sakramentów? Czytałam książkę pt: "Ostrzeżenia z zaświatów" w której demony podczas sprawowania egzorcyzmów na rozkaz Maryi dały do zrozumienia, ze Luter i pozostali reformatorzy poszli do piekła.

Gość iuliuiuiu
uppp, masz rację, egzorcyzmy powinien sprawować jedynie egzorcysta. Zwykły człowiek nie ma tej mocy danej od Boga. Szatan się go przez to nie boi i efekt tego moze być taki ze człowiek taki wcale nie wypędzi złego ducha z opetanego tylko opętany moze sie rzucić na niego i w najgorszym przypadku nawet go zabić. Egzorcysta dostał od Boga specjalną moc przez co szatan sie go boi nie skrzywdzi go w ten sposób.

Gość to masz możliwość zostania
w najniższym 9 kręgu Piekieł, znajduje się Satanael i Lucyfer, a w 8 kręgu papieże i katolicy. Amen.

Gość gość
Polecam nie skupiać się czy bede katolikiem czy protestantem. a gdzie w tym jest Bóg? To jezus umarł na krzyzu za mnie i za ciebie, nie katolicy i nie protestanci. Jezus powiedział do Nikodema który był faryzeuszem znajacym swą religie ze musi sie na nowo narodzoc by wejsc do Królestwa Bozego. Podane jest to w w ewangelii jana 3 rozdział. tylko Jezus ma moc uratowac cie od piekła i uwolnic cie od twoich grzechów. Dajcie juz spokój z tymi katolikami i protestantami... Gdzie jest w tym Bóg i jego Słowo! polecam do przesłuchania:

Gość gość
co do katolickiej mszy, jest ona całkiem niebiblijna... ofiara Jezusa jest skonczona jak mówi list do hebrajczyków, katolicyzm ponawia ja co msze, to jest uwłaczajace Bogu, po 2 to słowa jezusa nie mozna przyjac dosłownie ze jest chlebem i winem.... mówił tez ze jest drzwiami, drogą, pasterzem a my owcami. wiadomo przeciez ze nie jest fizycznymi drzwiami i droga prawda? tak samo nie zamienia sie w opłatek. wogóle to było by dla żydów zgorszeniem bo zakon mojzesza zabraniał pica krwi a o kanibalizmie nie wspominajac.... Jezus cielesni nie moze byc tez obecny w chlebie i w winie bo on ponownie dopiero cielesnie powróci.... w przyszlosci... odprawianie bezkrwawej ofiary Jezusa co msza jest poprostu bluznierstwem. to napisałem do wywodu o heretyku lutrze i cudownosci eucharystii.

Gość znawca prawdy
protestanci w europie w latach 35-39 popierali eutanazję osób upośledzonych zapoczątkowaną przez hitlera

Gość gość
zawsze musicie patrzeć na innych?

Gość gość
a katolicy przemycali hitlerowców do ameryki południowej, ustaszowie chorwaccy razem z klerem katolickim w obozach zagłady mordowali prawosławnych, nie obchodzi mnie co robili ludzie nie zmienia to prawdy ewangelii w biblii i ratunku od Jezusa Chrystusa. nie interesuje mnie co protestanci gdzies jacys robili katolicy wymordowali miliony i co Bóg jest winny? nie człowiek. szukaj Jezusa a nie ludzkich błędów