Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdsfdfdfdf

Prawo jazdy tylko na automat, co myślicie?

Polecane posty

Gość asdsfdfdfdf

Zastanawiam się nad takim, bo wiadomo że łatwiej nauczyć się jeździć no i jazda samochodem z automatyczną skrzynią biegów jest wygodniejsza. Tylko, że w niektórych ofertach pracy wymagają prawa jazdy kat. B i wtedy może być problem.

Polska to nie USA że same automaty jeżdżą po drogach zrób normalne bo będziesz żałować

dlatego że żadnym innym autem niż automatem nie będzie Ci mozna jeździć, a automat w Polsce to rzadkość więc trochę lipa

Gość automat to wcale nie rzadkosc
jest po prosty drozszy od manuala,z czasem manual bedzie przez automat wypierany w sumie juz jest najnowsze modele maja i lepszej klasy auta tylko automaty

Gość asdsfdfdfdf
można, a w wordach chyba nie ma ale szkoły jazdy dają swój

Gość morgardo dryff monst
W Polsce jest taka możliwość??

Gość asdsfdfdfdf
a trudno nauczyć się jeździć samochodem z manualną skrzynią biegów? niestety nigdy tego nie próbowałam i raczej nie mam szans żeby spróbować przed pójściem na kurs.

trudniej bo masz jeszcze sprzeglo,a tutaj w automacie jedynie gaz i hamulec,najgorsze problemy z gasnieciem i skokami kangurka sa wlasnie przez sprzeglo na poczatku, no i roznie w roznych samochodach wysoko jest to sprzeglo

Gość morgardo dryff monst
Nie tak trudno. Oczywiście, że automat w porównaniu do manualnej, to łatwizna, bo nic nie trzeba z tymi biegami robić, kilka prostych zasad i już. Ale można się tego nauczyć i raczej warto, bo automaty chociaż coraz powszechniejsze, jeszcze długo nie wyprą, szczególnie w tańszych autach, skrzyń manualnych.

myślę że długo nie wyprą autoamty manualnych skrzyni biegów bo faceci najnormalniej w świecie wolą manualną skrzynię bo to wiadomo, jeden, dwa i opór ;) a autoamtem dzieciaki juz nie mają takiej zabawy ;)

ja mam prawo na manuala ale wole jezdzic na automacie wygodniej,ale fakt faceci wola manualna co do wyparcia mysle ze to kwestia czasu u nas po prostu automaty sa drozsze,to kwestia ceny w PL

ja jestem kobieta i takze wole manuala- przeciez to wlasnie jest jazda samochodem umiejetnosc dopasowania biegu a w automacie to tylko krecenie kierownica bez sensu

Gość destidoma
Opiszę tu moją historię z prawem jazdy na automacie. Parę lat temu tuż po skończeniu zapisałam się na kurs (skrzynia manualna). Miałam ogromnego pecha bo trafiłam na instruktora debila który na pierwszej jeździe stwierdził że zapisując się na kurs powinnam już umieć jeździć. Nic mnie nie uczył, śmiał się jak nie potrafiłam czegoś zrobić, straszył. Szef tego ośrodka o wszystkim wiedział i nie reagował. Kursu nie ukończyłam. Zrezygnowałam. Po przejściach z kursem nr 1 nie chciałam słyszeć o prawie jazdy, byłam tam wystraszona że aż miałam koszmary związane z samochodem. Po paru latach stwierdziłam że może jednak spróbuje jeszcze raz. Nie bardzo odpowiadała mi skrzynia manualna, wydawało mi się że tego nie opanuje no i zasady ruchu drogowego. Zaczęłam czytać podręcznik, uczyłam się pytań egzaminacyjnych. Wszystko jakoś szło ale przerażała mnie skrzynia - pedały, biegi. Doszłam do wniosku że tego się nie nauczę. Przypadkiem znalazłam informację w internecie że można robić prawo jazdy na automacie. Stwierdziłam że to coś dla mnie. Znalazłam ośrodek który ma automat i się zaczęło. Zapisałam się na kurs nr 2 na automacie. Porównując z kursem na manualu ten na automacie był zajebisty:-) Na pierwszej jeździe wsiadłam do samochodu i pojechałam, nie czułam lęku ani nic, wszystko było super tylko jednym minusem było to że te 2godzinne jazdy tak szybko się kończyły. Pamiętam że po pierwszej jeździe przyszłam do domu i powiedziałam "jejku wiecie jak fajnie było" a na kursie na manualnej skrzyni był wieczny lament że wiecej nie będę jeździć. Mój kurs wyglądał tak że uczyłam się poruszania na mieście, odpadała nauka zmiany biegów wiec cała uwaga poszła na samą jazdę. Z instruktorami na jazdach chyba wszystko omówiłam co się dało. Egzamin zdawałam samochodem którym jeździłam na kursie wiec go dobrze znałam. Podczas kursu zauważyłam że ja szybciej reaguje na to się dzieje na skrzyżowaniu niż "normalne" eLki. I właśnie to jedna z zalet automatu że uczysz się jak zachować się na drodze, cała uwaga skupia się na tym. Drugą zaletą jest poczucie bezpieczeństwa: mam dwa pedały i wiem jak je użyć:-). Trzecia i chyba najważniejsza z zalet: nie odczuwa się lęku przed jazdą: po prostu wsiadasz i jedziesz. Prawo jazdy zdałam niedawno, od niedawna mam też samochód w automacie i powiem szczerze że nauka dopiero teraz się zaczyna gdy nie ma obok mnie instruktora. Osobiście osobom które mają lęki przed jazdą polecam automat. Jest łatwiej, można oswoić się z jazdą, autem, można skupić się na tym co dzieje się na drodze. Gdy zda sie egzamin na automacie ma się wpisany kod 78 czyli możliwość jazdy tylko na ASB. Jeśli zachce się komuś posiadać pełne prawo jazdy bez ograniczeń wtedy nie trzeba rozpoczynać nowego kursu tylko od razu można zapisać się na egzamin praktyczny. Będąc na kursie instruktorzy namawiali mnie abym zdawała na manualu ale ja o tym nie chciałam słyszeć, mówiłam że ja się w tym nie widzę. Mówili że teraz wystarczy mi pare godzin jazd aby opanować maual. Ja byłam zachwycona automatem(nadal jestem) i nawet nie w głowie mi były zabawy ze sprzęgłem i biegami. Ale po zdanym egzaminie przeczytałam książce o co w tym chodzi, siadłam do samochodu i zaczęłam sie uczyć tej czarnej magii. Co nieco już opanowałam i jestem z tego dumna. Nie napisze co bo zaraz będziecie się śmiać że to takie pierdoły. Możecie mnie nazywać debilką, idiotką itd tylko dlatego że mam prawo jazdy na automat ale tak sie składa że ten kurs mnie przełamał, nie boje sie jeździć, oprócz jazdy dużo dowiedziałam się o samochodach itd. Przed kursem byłam totalnie zielona teraz już coś o nich wiem. Teraz mam zamiar trochę pojeździć, nabrać pewności i przystąpić do egzaminu praktycznego na pełna kategorię B. Nie wiem czy się uda ale przynajmniej spróbuję. Najważniejsze że już się nie boję.

Gość gość
www.szkolajazdynova.pl

Gość automat to syf xaxaxaxa
a od kiedy auta z automatyczną skrzynią biegów nie kwalifikują się na kat.B? Jeżeli nie wiesz czego chcesz, to albo pierw się dowiedz, albo całkowicie odpuść, bo "chce iść na prawko, ale nie wiem jaka kategoria" mnie po prostu rozwala. Z resztą co to za problem zrobić prawko na manualu i jeździć czym chcesz? Poczytaj trochę i potem wróc http://www.endemol-neovision.pl/nie-taki-diabel-straszny-czyli-o-automatycznych-skrzyniach-biegow/

Gość mirek9922
Prawo jazdy na automat oczywiście jest możliwe, ale wtedy poruszamy się tylko i wyłącznie takimi samochodami po zdaniu egzaminu. Nie każda szkoła oferuje takie kursy, ale wiem, że jeśli np. chodzi o Warszawę, to szkoła http://www.mega-jazda.pl/kurs-kategorii-b-automat/ ma to w swojej ofercie. Jeśli taka opcja Cię interesuje, to próbuj!

Gość gość
Jeśli nie czujesz się na siłach i skrzynia biegów jest dla Ciebie czymś co tylko przeszkadza i stać Cię na porządny samochód z automatem to wybór jest jeden. Mniej stresu, wygodniejsza jazda. Zawsze późniejs możesz zrobić manuala bez konieczności robienia na nowo kursu. Polecam poczytać: http://panpiffko.nysa.pl/automatyczna-skrzynia-biegow-kurs-jazdy/

Gość Gość

Nawet osobom zamierzającym jeździć tylko samochodami ze skrzynią automatyczną i tak polecam naukę jazdy i zdawanie egzaminu państwowego na samochodzie wyposażonym w skrzynię MANUALNĄ. Raz, że po zdaniu egzaminu na manualnej skrzyni biegów i tak dozwolone jest poruszanie się także pojazdami ze skrzynią automatyczną, dwa nawet w razie konieczności przesiadki z automatu na samochód ze skrzynią manualną (chociażby wskutek konieczności naprawy skrzyni biegów) tak uzyskane prawo jazdy nie zawiera ograniczeń. Reasumując - egzamin zdany na automacie pozwala jeździć TYLKO I WYŁĄCZNIE automatycznymi skrzyniami biegów (aby zlikwidować ograniczenie trzeba zdawać kolejny osobny egzamin państwowy już na pojeździe ze skrzynią manualną), natomiast egzamin zdany na pojeździe ze skrzynią MANUALNĄ pozwala poruszać się każdym rodzajem skrzyni biegów - również automatyczną.