Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polpolka

lamblie u niemowlat/maluchow

Polecane posty

Gość polpolka

Witam, u mojej 2 letniej corki lekarze podejrzewaja refluks (od kilku miesiecy) i dostaje syropki oraz probujemy trzymac diete ale od kilku osob w ostatnim czasie uslyszalam, ze podobne objawy sa gdy w organizmie pojawia sie lamblie. Czy ktos sie z tym spotkal? p.s. mala miala robione badania kalu na lablie ale nic wykazaly (ponoc panstwowe gabinety zwykle nie badaja tego jak nalezy)

Gość prinessaofpersia
nie wiem co rozumiesz pod pojeciem "panstwowe gabinety" mozesz powtorzyc badanie w innym laboratorium i bedziesz miec pewnosc

Gość polpolka
mialam na mysli panstwowe laboratoria w panstwowych labkach zwykle robi sie badania z kalu, ktore sa przezytkiem i zwykle nic nie wykazuja. czytalam, ze jedynie badanie krwi daje ok 90% trafny wynik. najwazniejsze jednak czy ktores dziecko bylo leczone "na refluks" a okazalo sie ze mialo lamblie????

Gość prinessaofpersia
absolutnie sie nie zgodze,badanie kału robione w referencyjnym laboratorium daje jak najbardziej miarodajny wynik owszem poziom przeciwcial rowniez mozesz oznaczyc dodatkowo

Gość prinessaofpersia
i jeszcze jedno-praktycznie nie funkcjonuje juz pojecie 'panstwowych laboratoriów" wiekszosc to sa placowki prywatne badz dzialajace jako nzoz

Gość polpolka
dzieki prinessa.. znalazlam prywatne laboratorium gdzie mozna zrobic badanie krwi i zamierzam tam jutro pojechac z coreczka. przynajmniej bede wiedziala "na czym stoimy" bo juz nie wiem co jej dolega i czym leczyc...

Gość prinessaofpersia
dobry pomysł, zrob te przeciwciala i w odniesieniu do nich zrob jeszcze raz badaie kału-bedziesz miala niemal 100 procentowa pewnosc co do lamblii:) zdrówka :)

Gość dhhdhd
badanie kału możesz zrobić ale nie lodź się ze wykaże lamblie zależy czy w tej próbce którą oddasz do badania one akurat będą, i czy będą we fragmencie pobranym przez diagnostę do dekantacji przerabiałam ten temat kilka razy.